Impressies van de Rhätische Bahn

Voortgang en wijzigingen in 2023

28 december 2023

Tussen de kerstactiviteiten door toch nog wat kunnen werken aan de voltooiing van de renovatie van de eerste railspiraal. Inmiddels zijn alle rails gelegd, van aansluitingen voorzien en de draden doorgevoerd. Het totaal aantal blokken is 12. Al deze blokken zijn gesplitst in een gedetecteerd ingangsdeel, van 30 á 40 cm, een ongedetecteerd deel van 1 á 1.5 m en een eveneens gedetecteerd uitgangsdeel (weer 30 á 40 cm), Samengevat, Blok xa, Blok x en Blok xb (waarbij x loopt van 1 tot 12).

Voor ik verder ga, ga ik eerst alle bloklengtes goed in kaart brengen en daarna bekijken hoe ik de electronische panelen zo goed mogelijk kan gaan inrichten. Dit is duidelijk vluchtgedrag, want ik heb namelijk nog niet echt zin om dagen op mijn rug onder de tafel te gaan liggen, maar dat moment komt wel steeds dichterbij.

Voor de noodzakelijke passing aan de omgeving wordt op dit moment het emplacement van Preda al uitgelegd om te zien of de oorspronkelijke ideeën wel passen binnen de fysieke om standigheden op de zolder.

Passen en meten rond de locatie Preda

26 december 2023

Zalig kerstfeest. Het werk aan de spiraal is nog steeds in uitvoering, maar inmiddels heb ik de bovenste ring bereikt. De beslissing is gevallen om de rails toch weeer met het tweezijdige plakband van 3M vast te zetten. Maar deze keer heb ik zowel de bogen als de rechte stukken helemaal van tape voorzien. Ik heb de indruk dat de rails nu beter liggen. Tijdens het leggen van de rails heb ik de beslissing genomen om ongeveer een blok per omgang te kiezen. Totaal dus 6 blokken in de route omhoog en zes blokken in de route omlaag. Op die manier kunnen er eventueel meerdere treinen tegelijkertijd in de spiraal verkeren. Op termijn zullen we uitvinden hoe dit werkt. Mocht het niet bevallen, dan kunnen uiteindelijk meerdere blokken samengevoegd worden. Morgen verwacht ik de spiraal helemaal af te krijgen. Dat betekent dat de totale onderwereld dan gereed is. En dus kan dan het aansluiten van de blokken en de wissels een aanvang nemen.

19 december 2023

De eerste laag kurk op de onderste etage van de spiraal is aangebracht. Een deel van de draden is al doorgevoerd. Waar ik nu over aan het peinzen ben is hoe de rails vast te gaan leggen. Weer met dubbelzijdig plakband? Indruppelen met boekbinderslijm? of direct in de witte houtlijm? Daar wordt nog even overnagedacht. Ik ga in ieder geval maar eens op zoek naar de houten mal die ik indertijd gemaakt heb om de lange zijdes uit te lijnen.

Als ik zo naar de foto kijk, dan lijkt het erop dat ik de bogen nog iets meer moet centreren op de onderlaag. Mogelijk moet er nog een 14903 (17 mm) aan de lange zijdes tussengevoegd worden.

18 december 2023

Na het gereedkomen van het uitleggen van de schaduwstations, ben ik verder gegaan met de renovatie van de grote klimspiraal. Deze spiraal dateert uit 2005, dus is al ruim 18 jaar in bedrijf. Een van de redenen om dit groot onderhoud te gaan uitvoeren is, dat de meeste aansluitingen op de spiraal met behulp van de éénpolige aansluitklemmen zijn gerealiseerd. Dit is in de loop der jaren niet al te betrouwbaar gebleken. Als eerste ben ik maar eens gaan bekijken hoe ik zo goed mogelijk de individuele lagen kan aanpakken. Het lijkt mogelijk te worden door een laag over de vrije hoogte op te schuiven en tijdelijk vast te zetten. Op die manier kan ik met een minimum aan schade en extra inspanning toch de onderlaag vervangen, de rails beter leggen en de treinenloop verbeteren.

17 december 2023

Gisteravond heb ik uiteindelijk ook het tweede schaduwstation voltooid. Het uitlijnen van deze 11 sporen kostte toch iets meer moeite dan verwacht, maar ik denk dat het gelukt is. De beide wisselstraten moeten namelijk wel precies evenwijdig liggen anders worden de verschillen tussen de diverse sporen geleidelijk aan groter en onoverbrugbaar. De manier om dit aan te pakken, die ik gekozen heb, is met een lange lineaal van 2 m en een geodriehoek om exact 30 graden uit te zetten aan beide zijden samen met de mal (zie 4 december) om de onderlinge afstanden te blijven controleren.

Voor eenvoudiger identificatie en eventueel fout zoeken in de toekomst heb ik op het kurk alle railonderbrekingen aangegeven met een zwarte stikker. Onderbrekingen van beide sporen (bij de keerlussen) dus met twee zwarte stikkers. De punten waar de rode aansluitdraden zijn aangesloten zijn gemarkeerd met een oranje stikker en de plaatsen waar de bruine draden aangesloten zijn met een gele stikker.

Als ik de bloknummering heb uitgezocht zal ik de draden aan de onderzijde van de tafel ook van stikkers voorzien, dit alles om eventuele problemen sneller op te kunnen sporen.

13 december 2023

In de tussentijd ben ik met het leggen van het kurk al de hoek om. Ben nu bezig de onderzijde van de U-vorm van kurk te voorzien en het leggen van de rails voor te bereiden.

11 december 2023

De afgelopen dagen bezig geweest met het definitief leggen van de rails. Dat wil zeggen uitlijnen met potlood, lineaal en geodriehoek. Vervolgens uitleggen om te checken of alles klopt. Als volgende stap de blokken identificeren en verdelen in secties door middel van het aanbrengen van isolatielassen. Dan er voor zorgen dat iedere sectie twee aansluitdraden heeft. Dus heel veel draden solderen aan de rails, omdat ik besloten heb na mijn vorige baan de éénpolige aanluitklemmen (Minitrix 66519) niet meer te gebruiken vanwege hun storingsgevoeligheid. Het principe achter de plaatsing van de aansluitdraden is dat iedere meter rails direct van stroom wordt voorzien. Als dat allemaal voor elkaar is, worden de gaten voor de draad doorvoer geboord. Hier heb ik ook besloten een iets bredere boor (4.0 mm) te gebruiken om ervoor te zorgen dat er nog een minimale verschuiving van de rails mogelijk is. Als laatste worden de rails met een schroef en een ring tijdelijk vastgezet. Deze hele procedure wordt blok voor blok uitgevoerd om te voorkomen dat ongewenste fouten zich op een vervelende manier voortplanten.

Heel bewust neem ik meer tijd voor deze hele procedure om er zeker van te zijn dat alle rails en wissels goed op elkaar aansluiten en dat de treinenloop uiteindelijk zo probleemloos mogelijk kan verlopen. De uitdaging hierbij is om mijn ongeduld onder controle te houden en alle stappen strikt te blijven doorlopen. Dat betekent ook dat als een blok niet helemaal naar de zin ligt, ik het weer uit elkaar haal en opnieuw begin. Ik verwacht en ga er vanuit dat deze investering in tijd uiteindelijk betere operationele resultaten zal opleveren. Dus in het kort, meer rijplezier.

Het eerste schaduwstation is gelegd

Vanmiddag het eerste schaduwstation - St. Moritz - voltooid. Al met al ben ik er toch een week mee bezig geweest. Maar dat is hopelijk de moeite wel waard om uiteindelijk onberispelijk rijgedrag te krijgen. Nu weer over op het leggen van kurk en dan het volgende schaduwstation.

6 december 2023

Gister druk geweest met het Sinterklaasfeest. Vandaag weer verder met het aanpassen van het baanplan. De spiraal II is iets anders geworden dan origineel getekend, dus daarop moest ik het in WinTrack getekende baanplan nog aanpassen. Tegelijkertijd heb ik het station Filisur een aantal graden gedraaid, zodat het baanplan er iets dynamischer uitziet. Kleine wijzigingen, maar essentieel voor het uiteindelijke succes.

Vanmiddag is ook al de bestelde rol kurk plus de lijm en de gereedschappen gearriveerd. We kunnen dus weer met volle vaart verder.

4 december 2023

Het leggen van de kurk onderlaag vordert gestaag. Het gaat niet echt snel omdat na het inlijmen de beide delen eerst volledig transparant moeten drogen, voordat je ze aan elkaar kan plakken. Dat duurt bij deze lage temperaturen dus wat langer. Maar in de tussentijd heb ik toch maar een extra rol kurk (5m x 1m) besteld alsmede twee potten lijm, twee kwasten en 3 rollers. Daarmee moet ik in ieder geval de onderwereld - de schaduwstations en keerlussen - wel van kurk kunnen voorzien. Tijdens het drogen heb ik ook een simpele mal gemaakt om alle sporen van de schaduwstations eenvoudige parallel te kunnen leggen. Het eerste spoor wordt handmatig door middel van het uitmeten en plaatsen van de hartlijn gelegd. Vervolgens kunnen alle parallelle sporen met behulp van de mal sneller volledig evenwijdig gelegd worden. Dat zal zeker wat schelen in het uitemeten en het uiteindelijke plaatsen van de sporen. De simpele mal staat op de foto hiernaast.

3 december 2023

Gister de railspiraal voltooid en daarna gelijk maar verder gegaan met het aanbrengen van de rest van de kurk onderlagen. Naar alle waarschijnlijkheid heb ik niet genoeg kurk op voorraad, maar dat zullen we binnenkort wel merken. Eerst maar moedig voorwaarts.

1 december 2023

Vandaag weer een klein stapje vooruit. De rails op de eerste ring van de spiraal zijn gelegd. Om dat te kunnen doen, heb ik eerst de blokindeling bepaald. Daarna ervoor gezorgd dat ieder geïsoleerd deel van aansluitdraden wordt voorzien. Als volgende stap de aansluitdraden (rood en bruin) door het railtracee heen gevoerd. Daarna de rails tijdelijk vastleggen met schroeven en ringen. En als laatste, om de tien bielzen de rails vastgezet met verdunde boekbinderslijm. Na al deze stappen moet de lijm eerst goed drogen voor de schroeven verwijderd kunnen worden en laag twee in positie gebracht kan worden. Waar dan vervolgens dezelfde stappen weer herhaald moeten worden. Ik blijf u op de hoogte houden.

30 november 2023

Uit de frequentie van de updates mag het duidelijk zijn, ik ben weer vol aan de slag met de modelbaan. Gister heb ik de tweede spiraal bekleed met kurk. De individuele lagen (ze zaten nog niet vast) overgetrokken op kurkplaat van 1 m breed. Dit was een rol die ik over heb gehouden van de aanleg van de vorige baan (zo'n 5 jaar oud dus) en dat merk je wel in de kwetsbaarheid. Maar het is gelukt zoals uit nevenstaande foto mag blijken. De volgende stap is nu eerst de blokverdeling voor de spiraal te maken en daarna de benodigde aansluitingen te gaan solderen.

Zoals uit het verloop van de tweede spiraal blijkt, heb ik het aanbrengen van de kurklaag na 30 graden gestopt. Het idee is dat het laatste deel van de boog maar 12 of 15 graden wordt. Daarmee wordt Filisur onder een hoek ten opzichte van het frame gelegd, wat een iets losser beeld geeft aan het verloop van de baan. Dit betekent dan wel dat ik de aansluitingen van Filisur opnieuw moet gaan ontwerpen. Terug dus naar WinTrack 11.0.

28 november 2023

Met de verbouwing en de verhuizing achter de rug en alle klusjes die daarbij kwamen kijken, kan ik nu weer met hart en ziel aan de treinbaan werken. Als eerste ben ik verder gegaan met het uitzetten en uitzagen van de railtracees van de schaduwstations. Daarbij gelijk maar doorgepakt en de tweede railspiraal ontworpen en gebouwd. Iets minder massief dan nummer 1, omdat ik in dit geval maar 10 cm hoef te overbruggen van het schaduwstation naar het Station Filisur. De spiraal is uit een aantal stukken samengesteld gezaagd uit een 8 mm dikke multiplex timmerplaat. Het onderframe is gemaakt van vurenhout en de spiraal wordt opgehouden door M6 draadeinden, die ik met de Dremel op maat heb gezaagd. Volgende stap is eerst de kurk verlijmen en dan de rails aanbrengen.

25 november 2023

De verlichting is deze week gearriveerd en gemonteerd. Twee ledbuizen van 90 cm koel wit en 11 Watt per stuk.

15 november 2023

Gistermiddag is de laatste hand gelegd aan het parket op de begane grond van mijn huis. Dat moet nu even 36 uur uitharden en dan kan er schoon gemaakt worden. Maandag 20 november staat de herinhuizing op de agenda. Dan is de grote verduurzamingsoperatie achter de rug. Pfff.

In de tussentijd ook de zolder maar wat opgeruimd, spullen weggegooid of elders opgeslagen. Het wachten is nog op de verlichting van de werkplaatszolder en dan kan er weer gewerkt worden.

7 november 2023

Inmiddels zijn er bijna twee maanden verstreken. Ik heb in die tijd niet stil gezeten. De verbouwing/verduurzaming van mijn huis is in de laatste fase. De nieuwe parketvloer wordt momenteel gelegd. Daarnaast heb ik afgelopen vrijdag 3 november mijn afscheidscollege gegeven aan de TU Delft. Het is nu officieel, ik ben met emeritaat, zoals het heet. Maar dat betekent niet dat ik niets meer in Delft doe. Het zal in de nabije toekomst nog neerkomen op 1 à 2 dagen per maand.

Als gevolg van de verduurzaming, is de oorspronkelijke stookzolder vrijgekomen. Met een vriend heb ik die zo goed mogelijk afgewerkt en de bedoeling is dat daar het machinepark voor de modelbouw wordt opgesteld. De plotters, de boorstandaard en alle Proxxon machines. De modelbaan zolder blijft dan wat beter stofvrij. Althans, dat is het idee er achter of op zijn minst de rechtvaardiging van deze investering. Alleen het tafelblad nog afwerken en vastzetten, dan kunnen we na de verbouwing weer op de zolder aan de slag.

Tegelijkertijd is er ook aan de Smit Rotterdam doorgeschuurd, geplamuurd en gegrond. Als het stof is opgetrokken in huis ga ik daar weer mee verder. In de maanden september en vroeg in oktober heb ik veel buiten kunnen schuren en airbrushen, maar dat zit er nu niet meer in. De romp ziet er nu redelijk vlak uit, alleen constateerde mijn huisschilder dat er een lichte deuk aan de bakboordzijde zit. Dus daar moet ik nog een keer mee aan de slag. En dan verklaar ik het klaar. Er zijn grenzen aan mijn perfectionisme.

17 september 2023

De temperatuur op zolder wordt langzamerhand wat dragelijker, dus er is weer even wat aan de baan gebouwd. Op dit moment ben ik op grote schaal aan het multitasken. Ik ben bezig met de verbouwing van de begane grond (week 2 afgesloten op schema, nog 10 weken te gaan), het bouwen van de Smit Rotterdam (gronden en plamuren van de romp) en het uitleggen van de schaduwstations op zolder. Met de eerste zal ik u hier niet verder vermoeien, maar de andere twee zullen elkaar nog wat blijven afwisselen.

De beide schaduwstations zijn inmiddels voltooid. In de nabije toekomst zullen ze als dynamische blokken ingeregeld worden in Koploper zodat ik er zoveel mogelijk treinen in kan wegzetten. De aansluiting op de spiraal naar Preda is ook gereed, maar de spiraal zelf moet na zoveel jaar (18 jaar sinds de bouw) wel nog een keer onder handen genomen worden. De volgende stap is nu het vervaardigen van een simpeler spiraal om naar Filisur te komen (maximaal twee slagen). Daarna pas ga ik aan het aanbrengen van kurk beginnen.

10 september 2023

Omdat de begane grond van mijn huis wordt gerenoveerd en het op zolder momenteel veel te warm is, heb ik mijn toevlucht maar gezocht op het terras en ben ik de laatste dagen verder gegaan met de Smit Rotterdam. Na de oefening met de twee componenten plamuur, ben ik in tweede instantie verder gegaan met Houtvuller van Alabastine. Na diverse malen grondig schuren, heb ik gister met de airbrush de eerste laag primer opgebracht. Dan zie je veel duidelijker waar nog extra aandacht nodig is. Dus vandaag met Alabastine Plamuur alle deze plekken zo goed mogelijk gevuld. Dit zijn wat plamuur betreft de stappen van grof naar fijn. Na een uur drogen kan ik weer gaan schuren. En dan weer gronden tot we echt tevreden zijn met het eindresultaat.

26 augustus 2023

Afgelopen woensdag heb ik hulp ingeroepen van een oud studiegenoot. De twee-componenten plamuur is namelijk een redelijke uitdaging om aan te brengen. Als je een portie hebt aangemaakt heb je maar 4 minuten om het aan te kunnen brengen. En dat zag ik als een behoorlijke klus, gezien al de smalle naadjes die dicht geplamuurd moeten worden. Daarbovenop gaat er 1 gram harder (uit een mini-tubetje) op 33 gram pasta. Dat bleken porties die we redelijkerwijs in 4 minuten konden verwerken. Mijn studiegenoot had de mogelijkheid om een Sartorius balans te lenen waarmee we nauwkeurig tot op 0,01 gram kunnen wegen. Daarmee is het gelukt. Het gevolg van de 4 minuten aanbreng tijd is wel dat de plamuur wat grof aangebracht is. De volgende uitdaging wordt dus het schuren. De boot staat nu buiten uit te dampen, want die twee-componenten plamuur stinkt behoorlijk.

22 augustus 2023

In tegenstelling tot eerdere berichten ben ik om verschillende redenen toch maar vast begonnen met de bouw van de nieuwe baan. Ten eerste was het een aantal dagen zo slecht weer dat het op de zolder goed uit te houden was. Ten tweede is het een aardige afwisseling van het opruimen van laden en het pakken van verhuisdozen in voorbereiding op de grote verbouwing van de begane grond. En ten derde moest ik weten hoeveel rails ik precies nodig had, omdat ik nog een cadeaubon had van Meijer en Blessing, die half september zou verlopen. Die cadeaubon heb ik inmiddels in rails omgezet en het grootste deel is daarvan al voorlopig geplaatst.

Ik ben vanzelfsprekend begonnen met de onderwereld: eerst per sectie alles uitleggen en daarna de ondergrond passend maken. Ik ben met de oude railspiraal begonnen (die moet ik nog gaan reviseren) en heb daarna geleidelijk aan tegen de klok in gewerkt. Nu is het weer te warm op zolder, dus vandaar even deze update.

Als de rails volledig is uitgelegd, gaat alles er weer af om eerst een kurk onderlaag aan te brengen. Daarna volgt dan het zeer nauwkeurig uit- en vastleggen van de baan, met passer, geodriehoek en lineaal. Zo verwacht ik minder problemen te gaan krijgen in de nabije toekomst.

14 augustus 2023

Dit weekend bezig geweest om mijn beide websites, hobby en werk, van een SSL-certificaat te voorzien en te zorgen dat ze als veilig aangemerkt worden voor de gebruikers. Als alles goed is wordt de lezer automatisch doorgezet naar een https protocol.

11 augustus 2023

Kleine aanpassingen en verbeteringen doorgevoerd.

1 augustus 2023

Nationale feestdag in Zwitserland! Aangezien ik nog een cadeaubon heb van een modelbouwwinkel, die binnenkort verloopt, ben ik toch maar weer even aan de slag gegaan met het verder uitwerken van het nieuwe baanplan. Het begint nu echt vorm te krijgen en ik heb inmiddels ook duidelijk wat ik daar uiteindelijk extra voor nodig heb. Het is me gelukt om redelijk binnen de grenzen van de huidige tafel te blijven en een gevarieerd baanplan te tekenen met ongeveer een derde van het baanplan in het zicht. Ik werd bij de herziening van het baanplan geïnspireerd door de meest recente speciale editie van RailHobby over Baanplannen (nummer 461, juli 2023). Met behulp van deze informatie heb ik het schaduwstation verder vereenvoudigd en wat uitgebreid. Iedere richting heeft zijn eigen schaduwstation en ieder van deze schaduwstations heeft een keerlus. Dus maximale bewegingsvrijheid. In de schaduwstations heb ik gebruik gemaakt van voornamelijk R1 en R2 boogstralen. In het zicht gebruik ik de boogstralen R3 tot en met R6. Ik ben nu alvast de voorraden aan het aanvullen, aangezien ik nog een cadeaubon heb die nog maar anderhalve maand geldig is.

Het hele baanplan is een combinatie of compilatie van een verzameling van 5 scenes uit de Zwitserse werkelijkheid ( van rechtsonder met de klok mee): Station Filisur, het Brusio Kreisviaduct, station Alp Grüm, het Landwasserviaduct en zoals vanouds het station van Preda (rechtsboven). Hiernaast een schets van de bovenbouw en daaronder een overzicht van de onderwereld. De onderwereld bestaat uit de schaduwstations Chur (boven) en St. Moritz (onder) en twee keerlussen (linksboven en linksonder) alsmede twee klim/daal spiralen(rechtsboven en rechtsonder) om de hoogte verschillen tussen onder- en bovenwereld te overbruggen.

24 juli 2023

Officieel nu twee weken vrij. Naast het organiseren van de verbouwing, ook veel tijd om te knutselen. Dus het werk aan de sleepboot gaat gestadig verder. Afgelopen zaterdag de ondersteuningen van messing gesoldeerd in een soort van H-frame. Daarna verder gegaan met de opbouw van de stuurhut. Ook heb ik afgelopen zondag de boeg in vorm gesneden. Al met al gaat het lekker vooruit, maar het wordt nu langzamerhand echt tijd om te gaan schilderen. Ik stel dit onbewust zo veel mogelijk uit, want dat vind ik niet echt een leuke klus, maar als ik nu nog langer treuzel kom ik in de problemen en kan ik niet overal meer bij. Dus dat schilderen moet echt eerst. In bijgaande compilatie foto een overzicht van de situatie tot nu toe.

19 juli 2023

Het afgelopen weekend heb ik de fiets gepakt en ben naar de modelbouwwinkel in Den Haag gegaan. Dat was een beetje teleurstellend tripje. Van mijn boodschappenlijstje van 4 items ben ik er slechts in geslaagd om er één aan te schaffen. Dus toen ik weer thuis was, toch maar op Internet aan het snuffelen gegaan en in een minimum aan tijd had ik de andere 3 items gevonden en besteld. Je wordt door de detailhandel meer en meer naar Internet gedreven !

De eerste bestelling, die binnenkwam was de twee componentenplamuur om de romp van de boot af te gaan werken. De tweede levering waren de koppelingen tussen motoren en schroefassen. Ik heb besloten voor een vaste verbinding te gaan, omdat motor en schroefas zeer goed uitgelijnd zijn. Gister de koppelingen gemonteerd en proef gedraaid. Het loopt en beweegt allemaal als een zonnetje. Dus moedig voorwaarts. De derde bestelling, de verf voor de boot, wordt als het goed is vanmiddag bezorgd.

18 juli 2023

In de tussentijd, na een weekje redelijk onafgebroken doorwerken, is de romp in zijn geheel bekleed. Het wachten is nu op de twee componenten plamuur en dan kan het grote schuren, plamuren, gronden circus gaan beginnen. Dat zal nog wel even wat tijd gaan kosten. Maar ja, daar hebben we ook genoeg van.

8 juli 2023

De volgende stap was het uittesten van de servo, de ontvanger en de BEC. Na het opladen met de bijgeleverde opoplader en even zoeken op internet naar de juiste aansluiting van BES en servo, was het eigenlijk geen enkel probleem. Wat wel een probleem was, was om een goede starre koppeling te fabriceren tussen servo en roeren. Dat is uiteindelijk gelukt met 1 mm dik ijzerdraad en twee stukjes gaatjes pertinax. Het enige wat nog ontbreekt is de koppeling tussen motor en schroefas. De bijgeleverde cardankoppeling was duidelijk veel te lang. Dus binnenkort maar een keer naar de Houtloods om te zien wat ze daar in voorraad hebben.

Na deze elektrische en mechanische activiteiten weer verder gegaan met het bekleden van de huid. Met behulp van kokend water en stoom bleek het inderdaad goed mogelijk het 2 mm dikke triplex te buigen. Daarna getruct met diverse lijmklemmen de zaken aan elkaar geklemd en laten drogen. Het tussenresultaat staat hiernaast.

2 juli 2023

Even een intermezzo. Aangezien het op zolder deze zomer te warm is voor enige activiteit, heb ik besloten een speciaal zomerproject op het gebied van de modelbouw aan te pakken. Al jaren heb ik een stiekeme wens om een radiografisch bestuurbare modelboot te bezitten. Dit jaar heb ik als project voor mijn pensioen besloten de knoop door te hakken. Ik heb een complete set van de Smit Rotterdam aangeschaft. Dat is inclusief afstandsbediening, motoren, accu, ontvanger, hout en beslag. Een indrukwekkende doos van 92 x 44 x 8 cm.

De bouwdoos van Billing Boats

De kiellegging heeft gister plaatsgevonden en ik ben momenteel met veel plezier aan de houtbouw bezig. De kiel en de spanten zijn inmiddels al verlijmd. Daarna heb ik als eerste de motoren geplaatst en de schroefassen aangebracht en gangbaar gemaakt. Ik was namelijk bang dat ik er later niet meer voldoende makkelijk bij kan komen. Volgens de bouwbeschrijving zouden de motoren en schroefassen pas in Figuur 11 van de totaal 30 Figuren aan de beurt zijn. Ik hoop dat ik hierdoor later niet in de problemen kom.

Dus even een paar weken geen treinen, maar boten. Geen zorgen, ik kom vanzelf weer terug bij de treinen.

17 juni 2023

De afgelopen twee maanden is er weinig gebeurd. Enerzijds ben ik te druk met de activiteiten aan de TU Delft, maar daarnaast wil ik de zolder nog even goed toegankelijk houden in verband met eventuele extra isolatie van het dak. Inmiddels zijn wel de timmerplaten voor het laagste niveau aangeschaft (8mm multiplex), maar is het wachten op de verbouwing en aanpassing van het huis. In de herfst verwacht ik weer te kunnen gaan bouwen.

22 april 2023

Een paar dagen heb ik deze week besteed aan het verbeteren van de bedrading van de schakelpanelen. Met name de oudere bezetmelders heb ik door middel van aansluitstrips beter bereikbaar gemaakt en zo uitgevoerd dat het solderen van de contacten makkelijker wordt. Ook heb ik de afgelopen dagen de verbindingen tussen de diverse schakelpanelen tot stand gebracht en verbeterd. Dat zijn met name de stroomvoorziening voor de Decoder63 kaarten, de databus met behulp van flatcable tussen de Decoder63 kaarten en de Cat5 UTP kabels voor de verbinding tussen de bezetmelders. Hiertoe moest onder andere een van de vier schakelpanelen toch nog opnieuw gepositioneerd worden, om ervoor te zorgen dat ik alle kabels van de vorige baan kon hergebruiken.

19 april 2023

De afgelopen weken ben ik naar Canada geweest en daar heb ik vermoedelijk Covid opgelopen. Ben nu langzamerhand weer aan de beterende hand, al is het snotteren en hoesten nog niet volledig over. Maar kleine klusjes kunnen er wel opgeknapt worden. Als eerste heb ik deze week de ringleidingen weer aangebracht. Met wat schuiven en aanpassen is het gelukt om de oude ringleidingen vrijwel geheel te hergebruiken.

Nadat deze klus geklaard was, ben ik begonnen met het opnieuw monteren van de schakelpanelen. Het principe van deze panelen heeft bij de vorige baan zijn nut bewezen. Nu heb ik echter een kleine aanpassing gemaakt bij de montage. De pianoscharnieren zijn nu zo gemonteerd, dat het paneel volledig naar voren geklapt kan worden, waardoor het aansluiten van de draden in de nabije toekomst als op een tafel uitgevoerd kan worden. Hiervoor heb ik een deel van het oude frame tot uitwisselbaar onderstel gepromoveerd. Gemak dient de mens, zeker als je de pensioengerechtigde leeftijd al gepasseerd bent. Inmiddels zijn alle vier de schakelpanelen op deze manier gemonteerd en ben ik begonnen met het verbeteren, vereenvoudigen en stroomlijnen van de toekomstige aansluitingen. Hopelijk wordt het daarmee overzichtelijker en eenvoudiger in geval van eventueel foutzoeken.

Schakelpaneel naar voren geklapt als tafel

2 april 2023

Gister heb ik de elektrische voorziening op de zolder uitgebreid. In totaal heb ik 7 m kabelgoot met 6 dubbele geaarde wandcontactdozen toegevoegd. De stroomvoorziening is nu aanwezig onder de hele baan en met de eerder deze week aangelegde hoofdschakelaar is dit geheel centraal aan en uit te zetten. Dit zal zeker gaan schelen in het stroomverbruik. Tot nu toe draaide namelijk een deel van de voorzieningen dag en nacht. Met de huidige elektriciteitsprijzen is dat niet meer aan te bevelen, vandaar.

29 maart 2023

Inmiddels is de tafel helemaal klaar en staat ook de spiraal al weer op zijn plaats. Vandaag heb ik met passtukken van vurenhout diverse gaten gedicht die in het verleden voor apparatuur waren gemaakt. In de middag zijn ook de kabelgoten en contactdozen gearriveerd en dus kan in het weekend de elektrische voorziening uitgebreid gaan worden. Zoals beloofd hiernaast een foto van het voorlopige eindresultaat.

28 maart 2023

Gister en vandaag bezig geweest met het aanpassen van de tafels en de tafelhoogte. De lengte van de poten is 60 cm geworden. De stelpoten staan op ongeveer 6 cm en de tafels zelf zijn 9 cm hoog, dus de bladhoogte is uiteindelijk 75 cm geworden. Morgen zal ik nog een foto maken om een totaal overzicht van de nieuwe tafel te geven.

Na het voltooien van de tafels ben ik aan de slag gegaan om de elektrische installatie aan te passen. Ik merkte dat ik behoefte had aan een hoofdschakelaar om in de toekomst de gehele installatie in een keer uit te kunnen zetten. Hiertoe heb ik een simpele zekeringkast met schakelaar uit de opslag gevist. Met deze schakelaar worden beide draden geschakeld en het geheel is voorlopig op 10 A gezekerd. Uiteindelijk moet dat misschien 16 A worden, maar zowel pasringen als zekeringen voor 16 A waren vandaag niet bij de Gamma voorradig.

In de avond heb ik verder bij Gamma ook nog 8 meter extra kabelgoten (Atteman) besteld inclusief 12 opzet contactdozen en 2 binnenwaartse hoeken. Daarmee kan ik de 230 V voorziening rond de gehele zolder aanbrengen. In 2018 had ik slechts een kant gedaan en dat was duidelijk te weinig. Als het goed is worden deze spullen morgen geleverd.

21 maart 2023

De komende dagen ga ik een begin maken met het verlagen van de tafels. Daarom heb ik eerst alle zaken die nog onder de baan geschroefd zaten verwijderd en moet ik de komende dagen ook nog de ringleiding verwijderen. Dan kunnen de modules ontkoppeld worden en kunnen de onderstellen vrijgemaakt worden om ingekort te worden. Het plan is om de bovenkant van de tafels te verlagen van 99 cm, wat het nu is, naar 69 cm voor de toekomstige baan. Daarmee kan het middendeel van de U-vorm verbreed worden met ongeveer 24 cm. De hellingshoek van het dak is 51 graden. Dat betekent dat de eenzijdige horizontale verschuiving oftewel de verbreding van de U, 24.2 cm wordt (tan(51)=1.235=30/24.2). Dat geeft me aanmerkelijk meer bewegingsruimte dan ik bij de vorige baan had.

13 maart 2023

Dit weekend ben ik teruggekeerd uit Zwitserland. De sneeuwcondities waren verre van optimaal, de slechtste situatie in 50 jaar (in deze tijd van het jaar). Maar een van mijn taken was om het model van het Hotel Valbella Inn te overhandigen aan de directie. Dat werd met enthousiasme ontvangen ("Es ist fast wie Weihnachten...") en heeft een plaats gekregen in de hotel lobby, zoals uit de bijgaande foto te zien is, die een paar dagen later genomen is. Wellicht krijgt het ooit nog een vervolg.

18 februari 2023

Na nog een aantal dagen hard doorwerken, ook met hulp van een oud-medestudent en jarenlange vriend, is de hele treinbaan verdwenen en in kasten en/of dozen ingepakt. Ik ben doorgegaan tot aan de kale tafel. Het idee is dat die tafel straks met zo'n 25 cm omlaag gebracht zal worden, zodat het solderen vanaf de grond in ieder geval makkelijker wordt (qua gezichtsveld en reikwijdte). Ook de schakelpanelen zal ik op een andere manier monteren zodat die nog steeds weggeklapt kunnen worden maar ook helemaal naar voren gebracht kunnen worden, zodat er te solderen valt als aan een tafel. Daarvoor zal ik een tijdelijke ondersteuning (1 set voor alle 4 de panelen) gaan maken. Gemak dient de mens. Bijgaand een foto van de kale zolder met het baanplan van Filisur al uitgerold als 1:1 print. Eind maart weer meer informatie, de komende weken heb ik andere prioriteiten.

7 februari 2023

Inmiddels een week aan het slopen. Veel tijd raak je kwijt aan het zorgvuldig losmaken en opslaan van alle onderdelen. Maar na een week ben ik, zoals op de foto te zien is, bijna op de helft. Morgen krijg ik hulp van een vriend en hoop ik dat we wat grote sprongen vooruit kunnen maken. Het blijft een droeverig gevoel als je de restanten zo ziet. Wat een echte tegenvaller is, is het verwijderen van de DAS-klei waarmee ik het straatspoor had aangelegd. Dat kost echt vreselijk veel tijd om de klei weer van de rails te krijgen. Ook de Koemo ballast met boekbinderslijm is beduidend moeilijker te verwijderen dan de vroegere Faller ballast. Maar met veel geduld zal het wel gaan lukken.

1 februari 2023

De kogel is door de kerk. Gister ben ik begonnen met de sloop van de oude baan. Ik moet zeggen, iedere keer dat ik een baan afbreek verbaas ik me over de hoeveelheid tijd die het kost. Ik ben nu twee volle dagen bezig geweest en ik heb ongeveer 25% van de baan ontmanteld. Dat gaat dus nog zeker een week kosten om weer terug te gaan tot op het frame. Maar om dat te realiseren heb ik voor volgende week hulp ingeroepen. Dan gaat het in ieder geval ietsje sneller. Wat de baan gaat worden nadat alles is afgebroken is nog niet besloten. Ik heb nu twee ontwerpen: de oude baan op een iets ruimere ondergrond of een totaal nieuw ontwerp met een aantal RhB scenes achter elkaar geplaatst. In de komende weken valt ook hierover de beslissing.

13 januari 2023

Deze week is er uiteindelijk nog een tweede project volledig afgerond. Het Hotel Valbella Inn, zoals dat zich tot 2021 presenteerde, is voltooid met het vervaardigen van een vitrine. De vitrine is gemaakt van 2 mm dik acrylplaat (Gamma) en deze platen zijn onderling met Bisonkit Transparant aan elkaar gelijmd. De onderzijde is door middel van 10 schroeven aan het diorama vastgezet en de bovenzijde is een frame van twee versprongen lagen triplex, waarin een plaat acryl geplaatst kan worden. De triplexrand is ook met Bisonkit Transparant aan het acryl bevestigd, maar de bovenplaat blijft uitneembaar. Hiermee denk ik een vitrine gemaakt te hebben, die het waard is tentoon gesteld te worden. We zullen het gaan zien, eind februari.

10 januari 2023

Het stationsgebouw Alp Grüm is voltooid. De voegen en stenen zijn ingekleurd. Een laatste statiefoto als afsluiting van deze bouwfase. Ik ben uiteindelijk niet ontevreden met het resultaat. Het vroeg wat interactie met de leverancier, maar uiteindelijk is het dan toch gelukt. Op naar het volgende project.

Alp Grüm perronzijde met teksten op de gevel

9 januari 2023

Vandaag het station Alp Grüm verder afgewerkt. De belettering is aangebracht door middel van decals op transparant polystyreen. Dat werkt goed. Ook zijn de laatste witte deuren geschilderd en diverse onderdelen, die zaterdag zijn gearriveerd, zijn gemonteerd. Bijgaand een foto van het station tot nu toe. Wat nog gedaan moet worden is de voegen van een lichtere kleur voorzien of de stenen van een donkerder kleur. We gaan het zien.

Alp Grüm met de teksten op de zijgevel

8 januari 2023

Gister zijn met de post de ontbrekende onderdelen gearriveerd. Een nieuw dak voor de grote toren, de berging aan de dalzijde en de letters geprint in schaal N. Of ik die ooit echt goed op de muren krijg is op dit moment de grote vraag. Er wordt geadviseerd om Bison secondenlijm-gel te gebruiken. Dat heb ik helaas niet in huis, dus dat ga ik morgen eerst maar eens aanschaffen.

6 januari 2023

De afgelopen week regelmatig contact gehad met 3Dscaleworks. Als het goed is gaat vandaag de aanbouw op de post en er wordt gekeken of de letters op schaal N te printen zijn. Mocht dat niet lukken dan ga ik decals printen, zoals eerder vermeld, maar daar wacht ik nog even mee.

Vandaag een begin gemaakt met het vervaardigen van een kap van acrylplaat om het diorama van het Hotel Valbella Inn te beschermen. De vier zijwanden zijn al verlijmd (Bisonkit Transparant) en de kap wordt afneembaar, een acrylplaat in een houten profiel. Dat hout moet nog even aangeschaft worden.

3 januari 2023

Gister toch maar een mail gestuurd naar 3Dscaleworks om de onvolkomenheden te melden. Naast de bovengnoemde kwesties, bleek in de loop van de dag ook dat de letters , die op de gevel aangebracht moeten worden in de verkeerde schaal waren geprint. Ook bleek de opslag onder aan de gevel aan de dalzijde niet in het pakket te zitten. Vrijwel per ommegaande kwam er een mail dat ze hun best gaan doen om deze zaken op te lossen.

De kleine zaken voor de afronding kosten overigens vaak de meeste tijd. Verder ben ik dus bezig geweest met het aanbrengen van de luiken en het maken van een geschikte ondergrond en het vervaardigen van het kleine bijgebouwtje, de retirade. Deze moet nog wel in de grondverf gezet worden.

Het wachten is nu op de laatste toevoegingen en dan kan het schilderen van de voegen beginnen. In de tussentijd heb ik wel in een geschikt lettertype de teksten al op maat gemaakt in powerpoint. Als er geen goede oplossing komt dan ga ik deze teksten op decals printen en die vervolgens op een transparante polystyrol ondergrond plakken, zoals ik dat ook bij het Chur Hauptbahhof heb gedaan.

2 januari 2023

De allerbeste wensen voor het nieuwe jaar 2023, wens ik al mijn volgers/lezers. Dat het persoonlijk en zakelijk maar een goed jaar mag worden.

De afgelopen paar dagen, tussen kerst en oudjaar, weer wat bezig geweest met de Chur-Arosa Bahn om alles weer redelijk functionerend te krijgen. Dat is in zoverre gelukt dat ik met een locomotief de baan in bedrijf kon laten zien. Dit op verzoek van mijn buren. Ook de dag/nacht verlichting is weer aan de praat gekregen. Maar het is toch erg frustrerend dat er teveel onvolkomenheden in de baan zitten. Het rijdt wel, maar niet fantastisch. En dat is waar we uiteindelijk naar streven.

Hoewel het mentaal nog een stap is, komen we steeds dichterbij de afbraak van de huidige baan. Het komende jaar ga ik nu echt beginnen met het ontwerp en de aanleg van een nieuwe baan. Zoals eerder gemeld zal het een compilatie worden van een aantal scenes die op de Rhätische Bahn te vinden zijn. Vandaar de nieuwe titel: Impressies van de Rhätische Bahn. Belangrijkste reden: de wens voor een storingsvrije treinenloop.

Inmiddels ben ik begonnen met de bouw van het volgende station voor de nieuwe baan: Alp Grüm. Natuurlijk is ook de grote lus bij Alp Grüm één van de toekomstige scenes. Dit alles in het kader van een meer zichtbaar treinenverloop. Afgelopen juni heb ik het 3D-geprinte bouwpakket aangeschaft bij 3Dscaleworks. Alles zit er keurig verpakt en meestal al op kleur gebracht bij. Helaas was het pakket niet helemaal compleet en was de maatvoering van met name het dak niet voor de volle honderd procent correct. Dus er waren nog wel wat aanpassingen nodig om een en ander foutloos in elkaar te zetten. Maar ondertussen ben ik ondanks de tekortkomingen al een heel eind gevorderd. Wat nog rest zijn de kleine onderdelen als belettering, luiken en dergelijke en natuurlijk niet te vergeten het schilderen. Ik houd u, zoals gewoonlijk, op de hoogte.