Impressies van de Rhätische Bahn

Voortgang en wijzigingen in 2024

7 juli 2024

De bouw van de kleine onderdelen alsmede het schilderen daarvan gaat gestaag verder. Bijvoorbeeld gister de hele dag bezig geweest met de vervaardiging van de voormaast. Iedere keer eerst maar alles gepast en vervolgens de messing delen met twee componentenlijm in elkaar gelijmd. Toen dit goed droog was en stevig vast zat, heb ik de andere onderdelen aan en door de mast gesoldeerd. Het was hiervoor nog wel even een uitdaging om in de top van de mast met een diameter van 2 mm een gaatje van 1 mm te boren. Maar met de Dremel en een verticale boorstandaard is dat toch goed gelukt. Uiteindelijk zit alles erop en eraan en staat het resultaat hiernaast.

Vervolgens heb ik even gegoogled hoe je messing het beste schildert. Ik had wat probleme op het eeste onderdeel dat ik aanpakte om de grondverf te laten dekken. De oplossing is het goed schoonmaken met water en zeep en een tandenborstel. Dus dat heb ik op alle onderdelen tot nu toe toegepast en daarmee is het in de grondverf zetten iets beter te doen.

De volgende uitdaging is het maken van ringen van 1 mm messing staf/draad met een binnendiameter van 16 mm. Dat vraagt wat tijd en doorzettingsvermogen, maar meet een reststukje staf van 16 mm als vorm is het me na wat gepruts gelukt om ze te vormen en vervolgens aan elkaar te solderen. De eerste drie zijn klaar. Nog 6 meer te vervaardigen.

Als laatste item deze week heb ik een proefopstelling gemaakt voor de boordverlichting. Het is het mooiste als er drie witte lichten in de voorste mast te plaatsen zijn, een wit toplicht in de toren op het stuurhuis en daarnaast de bakboorcd (rood) en stuurboord (groen) lichten onder het stuurhuis. De proefopstelling met twee witte LEDs, een rode en een groene werkt. De voeding is een setje van 4 AA batterijen en dat werkt prima. De grote vraag is of en hoe ik de bedrading nog door de voorste mast krijg. Hier kom ik op terug.

De komende tijd zal er wat weinig voortgang te melden zijn. Ik neem even vrij van mijn intensieve hobby activiteiten. Later meer.

4 juli 2024

Gezien het weer deze week en de temperatuur op zolder, had ik best mijn aandacht weer kunnen verleggen naar de modelbaan. Maar ik zit nu redelijk in de flow van de botenbouw, dus daar ga ik maar even mee door.

Waar ook veel tijd in gaat zitten, is het maken van alle kleine onderdelen. Gister ben ik de hele dag bezig geweest met de onderdelen op bijgaande foto. Dat zijn dus de reddingsvlotten, de ondersteuning van de kraan, de waterwerpers en het buitenkompas. En dan zijn ze alleen nog maar gemaakt, nog niet geschilderd en zeker nog niet gemonteerd. Verder heb ik ook nog het glas in de stuurhut aangebracht. Dit heb ik gedaan met Micro Kristal Klear.

2 juli 2024

Het bouwen en schilderen vordert gestaag. Met name het bouwen van de kleine onderdelen gaat heel lekker. Het schilderen daarentegen is een redelijk drama. Ik ben niet kapot van de consistentie van de verf. Veelal is de Humbrol acryl verf te dik en met verdunnen wordt het weer te dun en dekt niet lekker. Dus heb ik geprobeerd op spuitbussen over te stappen, maar dat gaat weer veel te hard. Ik blijf het proberen, deels spuitend en deels met de kwast schilderend. Maar ik maak me wel wat zorgen om de delen van de romp, die nog gespoten moeten worden. Als dat maar goed gaat. Eerst maar een paar dagen kleine onderdelen samenstellen en direct schilderen met de kwast, dat gaat gezien de schoorstenen op bijgaande foto's redelijk goed. Ook heb ik verlichting aangebracht in de stuurhut, zoals in de foto rechtsonder van de compilatie te zien is.

Voortgang bouw- en schilderwerk

30 juni 2024

Het airbrushen van de romp was toch een grotere uitdaging dan verwacht. Op een of andere manier functioneerde de airbrush niet lekker. De verf was denk ik te dik en de glazen voorraadfles met verf klopte niet helemaal met de spuit. Ik heb het idee dat de opzuigslang iets verschoven is, waardoor hij te dicht op de bodem zit. Hoe dan ook, met kunst en vliegwerk is het uiteindelijk toch gelukt. Nu eerst maar even goed laten drogen voor ik er verder iets aan doe.

29 juni 2024

Een week van schuren, plamuren, gronden en dan weer van voren af aan schuren, plamuren en gronden. Enzovoorts en zo verder. Maar dan heb je ook wat. De Smit Rotterdam staat nu, voor zover hij gereed is, helemaal in de grijze grondverf, aangebracht met de airbrush. In bijgaande foto is de opbouw even tijdelijk geplaatst. Eronder zitten nog kranten, die er voor zorgen dat het binnenwerk niet mee gespoten wordt.

Ik twijfel op dit moment hoe nu verder te gaan. De bouwbeschrijving geeft nu al het aanbrengen van allemaal detailering aan, maar als ik dat opvolg wordt het schilderwerk later een nachtmerrie. Maar aan de andere kant, als ik nu de romp verder af ga schilderen, loop ik het risico dat de verf beschadigd wordt in het verdere proces van afbouwen. We zijn tenslotte net over de helft van de bouwbeschrijving. Dat wordt dus nog even peinzen en/of googlen.

24 juni 2024

Afgelopen zaterdag ben ik nog bezig geweest met het testrijden. Van die activiteit heb ik een kleine video gemaakt. U ziet hier het moment dat twee treinstellen de spiraal #1 doorlopen: een via de buitenring omhoog, de ander via de binnenring omlaag. Het gaat de goede kant op.

Nu de zomer echt begonnen lijkt, is het, ondanks de nieuwe verduisteringsgordijnen, te warm om op zolder aan de modelbaan te werken. Dus de bouw van de Smit Rotterdam is weer ter hand genomen. Dit kan ik uitstekend aan de tuintafel doen. Zie voor de laatste stand van zaken de voortgangsberichten op 17 september en 7 november 2023.

Gister en vandaag ben ik bezig geweest om de bekleding van de romp te voltooien: enkele gordingen en stabilisatoren moesten nog aangebracht worden. Een behoorlijk tijdrovende klus. De dikkere stroken hout worden eerst in kokend water geweekt en dan voorzichtig onder spanning gebogen. Hiermee is de klus goed te doen, maar zoals gezegd dat kost wel erg veel tijd. Tegelijkertijd is ook het schilderwerk grondig geïnspecteerd en zijn diverse suboptimale plekken opnieuw geplamuurd. De rest van de week moet ik aan het werk, dus u hoort even niets van me de komende dagen. Dat heb ik weer met dit mooie weer.

21 juni 2024

Het installeren van de lichtsluizen heeft een paar dagen geduurd. Allereerst moest ik uitzoeken welke bezetmelders er nog beschikbaar waren. Vervolgens heb ik getest of ik, zoals ik bedacht had, beide lichtsluizen op een bezetmelder kan aansluiten en dat die zich dan gedraagt als een lichtsluis. En dat werkt.

Vervolgens moest Koploper aangepast worden om met de lichtsluizen te kunnen werken en om de beide schaduwstations dynamisch te maken. De beschrijving die ik daarvan gegeven heb op (scroll naar) 13 augustus 2020 blijkt zeer adequaat en heb ik dus wederom gebruikt. Een afbeelding van het aangepast baanplan heb ik hiernaast weergegeven.

Toen dat alles geregeld was, dacht ik vandaag weer uitgebreid te kunnen gaan testen. Hiervoor heb ik geprobeerd een testroute op te zetten in Koploper zodat de locomotieven zelf heen en weer rijden over zoveel mogelijk routes tussen Blok 1, Blok 38 en Blok 65. terwijl ik daarmee bezig was en de eerste testrit uitvoerde, bleek dat ik de lichtsluizen aan de uitgangszijdes, dus in Davos-Oost en St.Moritz-Oost, te dicht bij de wissels had geplaatst. Het gevolg daarvan is dat de locomotieven doorschieten over de wissel en dan dus het blok verlaten hebben. Duidelijk een inschattingsfout. Dus de vier lichtsluizen aan de uitgangszijdes heb ik verplaatst naar eerder in het schaduwstation. Dat alles kostte even wat extra tijd. Het uiteindelijke resultaat staat op de foto hiernaast weergegegven. De oorspronkelijke lichtlijn liep ruwweg over de zwarte stippen. Zoals de rode pijlen aangeven heb ik de lichtlijn zo'n 25 cm verplaatst. Dat moet genoeg zijn.

Het plan is om, na deze dagen van installeren en herinstalleren, morgen weer verder te gaan met het "automatisch' testrijden. Als dat volgens plan verloopt, hoop ik maandag uiteindelijk aan de bovenwereld te gaan beginnen. Het lijkt wel werk....

19 juni 2024

De afgelopen dagen zijn achter elkaar de printjes van Huib Maaskant binnengekomen, de volgende dag de onderdelen van Conrad en nog een dag later de Sharp IC's IS471FE, die ik nergens in Nederland meer voor een redelijke prijs kon vinden, van Ali Express. Met name de laatste is binnen een week gearriveerd. Ik ben onder de indruk. Dus u weet al wat er gedaan moest worden: de printjes zijn onmiddellijk geassembleerd en onder de baan gemonteerd. Gedurende de wachtperiode had ik de IR-leds al op hun voetstuk gemonteerd. Dus het enige wat nu nog rest is de bezetmelders voor deze laatste 4 lichtsluizen zien te vinden.

Al solderende en monterende ben ik op een ander idee gekomen. De twee lichtsluizen kan ik misschien ook combineren op één bezetmelder, dan is het weer alsof er één lichtsluis over alle 9 sporen staat. Nadeel is dan wel dat ik de mogelijkheid voor inrijden van beide kanten kwijt raak. Maar dat hoeft geen probleem te zijn als ik één schaduwstation, Davos, voor aanvoer naar Preda gebruik en het andere schaduwstation, St.Moritz, voor aanvoer naar Filisur. Ik ga dit de komende dagen eens verder uitzoeken/uitproberen.

15 juni 2024

De afgelopen twee dagen druk geweest met het voltooien van de gewijzigde opzet van het emplacement van Filisur. Zoals gemeld moest de onderplaat aangepast worden. Om dit op een nette en handige manier te doen, heb ik de nieuwe timmerplaat onder de oude geschoven en op deze manier het benodigde tracé uitgetekend. Vervolgens met de decoupeerzaag de vorm uitgezaagd. Met reststukken van de vorige ondergrond zijn vervolgens de benodigde extensies uitgemeten om de verbinding met de rest van de baan te kunnen maken. Op deze manier heb ik het goed passend kunnen krijgen en een vloeiend verloop gerealiseerd. Hiernaast een foto van de uitgang in de richting Davos.

Het emplacement van Filisur is weer uitgelijnd en geoptimaliseerd met een 1:1 print van de ingang naar Filisur aan de westzijde. Op basis van deze print kan dan redelijk nauwkeurig de rest van de sporen op de juiste wijze gelegd worden.

Als volgende stap in de voltooiing van de onderwereld heb ik de lichtsluizen geplaatst om de schaduwstations dynamisch (Koploper) te kunnen gebruiken. Helaas had ik hier een inschattingsfout gemaakt. De diagonale breedte om deze schaduwstations te controleren is bijna 100 cm. En dat blijkt in de praktijk meer te zijn dan de combinatie van IR-led en ontvanger aan kunnen. Huib Maaskant beschrijft dat eigenlijk ook al, maar ik had toch een stille hoop. Door het uit te proberen, bleek dat boven de 75 cm detectie niet meer werkte. De eerste reactie was om over te schakelen op het gebruik van gemeenschappelijke bezetmelders, maar bij nader inzien heb ik besloten om de schaduwstations in tweeën te verdelen. Hierbij komen de detectoren aan de beide zijkanten en de IR-leds ongeveer in het midden. Op deze manier kan ik de ene (bovenste) helft van het schaduwstation gebruiken voor inrijden van links en de andere (onderste) helft voor inrijden van rechts. Dit betekende wel dat ik twee extra printjes moest bestellen, want ik had in totaal maar 6 lichtsluizen in voorraad. Dus gister heb ik het schaduwstation St.Moritz van 4 lichtsluizen voorzien. Het wachten is op de extra printjes en dan kan ik ook Davos aanpassen.

Als ook die laatste 2 lichtsluizen geplaatst zijn, is denk ik de onderwereld compleet. Ik zal nog een paar dagen doorgaan met testen, maar daarna kan langzamerhand het werk aan de bovenwereld een aanvang nemen. Hoewel ik de uitneembaarheid of afneembaarheid (wat is de juiste term?) van de bovenwereld nog niet heb opgelost. Daar ga ik me de komende week maar eens op richten.

12 juni 2024

Vandaag de hele dag bezig geweest met het aanpassen van het emplacement van Filisur. Uiteindelijk wil ik het baanplan zo dicht mogelijk bij de werkelijkheid van de afgebeelde foto zien te krijgen. Wat me na lang bestuderen opvalt, is dat de eerste wissel rechtsonder redelijk slank is, maar dat de volgende twee wissels een grotere hoek hebben. Op basis van deze bevinding heb ik besloten de wissels twee en drie door 24 graden wissels te vervangen. Na het perron heb ik het baanplan bewust aangepast (voor de flexibiliteit in de berijding) met een extra wisselpaar. In de vertaling ben ik er verder van uitgegaan dat de afstand tussen de sporen 1 en 2 (gezien vanaf het stationsgebouw) ongeveer gelijk is aan de afstand tussen de sporen 3 en 4. Tevens is de afstand tot het rangeerspoor (in de straat boven het station) tot spoor 1 gelijk aan de afstand tussen spoor 1 en 2. Hiermee ben ik aan de slag gegaan in WinTrack. Dat geeft het onderstaande resultaat.

Het aangepaste baanplan voor Filisur

Vervolgens moest het plan gerealiseerd worden. Gelukkig heb ik nog steeds voldoende materiaal om deze wijzigingen door te kunnen voeren. Op de hiernaast afgebeelde foto is te zien hoe het er dan op de modelbaan uit komt te zien. Vergelijk het model vooral met de foto van gister. De ondergrond moet nog aangepast worden, want die voldoet niet meer door alle wijzigingen. Ik heb het gevoel dat ik de werkelijkheid nu beter benader.

De eerste aktie morgen wordt dus een tripje naar de bouwmarkt om twee nieuwe timmerplaten van 8 mm multiplex te kopen om de ondergrond passend te gaan maken.

Tenslotte ter inspiratie een andere foto van wat verder af, een bird's eye view op station en omgeving. Straks ligt de uitdaging hierin om de omgeving op een soortgelijke wijze vorm te gaan geven.

11 juni 2024

De oplossing van gister, een locomotief terzijde stellen, is niet echt een oplossing voor of van mij. Dus vandaag de moed bij elkaar geraapt om de gewraakte wissel uit te bouwen en te vervangen door een reserve exemplaar. Eigenlijk is het een klusje wat best meevalt, maar er moest een wissel los gesoldeerd worden en een aansluiting aan de rails uitgewisseld worden. De uit te bouwen wissel was namelijk een oud exemplaar, nog met de vaste wisselaandrijving. Vandaar waarschijnlijk het probleem. Na vervanging werkt alles weer naar behoren en ook de weerbarstige locomotief glijdt nu over deze wissel als een zonnetje. Probleem echt opgelost en niet terzijde geschoven.

Ondertussen gaat het testrijden nog steeds door. Ik kwam erachter dat de lijst met Materieel hopeloos verouderd is, dus die heb ik vandaag ook geactualiseerd (naar beneden scrollen tot bijna onderaan de pagina).

Op basis van een op Internet gevonden foto van Bahnhof Filisur (bron: Geraldine@bahnbilder.de) heb ik toch besoloten het middenperron een beetje te verbreden. De twee rails 14907, tussen de tweede en derde wissel, zijn vervangen door 14905 en 14909. Daarmee wordt het middenperron net een beetje breder. Verder blijkt uit deze foto, dat mijn sporen mogelijk iets te lang zijn in verhouding. Daar moet ik nog even naar kijken of en hoe dat nog is aan te passen.

10 juni 2024

Vandaag weer de hele dag getest met verschillende locomotieven. Nog steeds loop je dan tegen kleine en grote onvolkomenheden aan. Onder andere had ik de aansluiting van een sectie verwisseld. De sectie werd gevoed vanaf de ringleiding in plaats van via een bezetmelder. Dat was dus snel opgelost, maar daarvoor moest ik wel weer met de soldeerbout onder de tafel. Verder blijft een wissel hardnekkig voor problemen zorgen. Eén specifieke locomotief loopt hier steeds van de rails. Inmiddels heb ik alles al geprobeerd: locomotief verzwaard, asbreedte gecontroleerd, raillassen beter gevlakt, wissel bijgebogen. Maar helaas alles zonder positief resultaat. Voorlopig heb ik deze locomotief maar even terzijde gesteld en ben ik verder gaan testen met andere locomotieven. Op basis van deze ervaring zal het testen nog wel even door moeten blijven gaan.

Verder heb ik vandaag de snelheidsmeetsectie in gebruik genomen. Dit is Blok 61 geworden. Dit blok voldoet aan de eisen dat de inrijsectie en de uitrijsectie gelijk in lengte zijn, ertussen ligt 1460 mm vrij spoor en het ligt prettig dicht bij de tafelrand. Ter gelegenheid van de ingebruikname heb ik de snelheidsijking van een aantal locomotieven opnieuw uitgevoerd.

9 juni 2024

Om logistieke redenen heb ik besloten de twee eerste Viessmann 5233 bezetmelders ook te vervangen door een BMD16-SD (s88N). De belangrijkste reden hiervoor is dat de eerste 5233 zich binnen de Spiraal #1 bevindt, maar straks gebruikt wordt als bezetmelder voor Preda. Dat is qua bereikbaarheid niet echt handig. Daarnaast wordt de bovenwereld gevoed door de Intellibox, dus die scheiding wil ik ook duidelijk maken. Dus gister aan het eind van de middag de soldeerbout weer ter hand genomen en een volgende bezetmeldprint gefabriceerd. Inmiddels is deze op paneel #2 geplaatst en zijn de aansluitdraden omgeleid.

Tijdens het testrijden ben ik nu aan het nadenken hoe ik de bovenwereld op een praktische manier uitneembaar kan houden. Dat is voor de bereikbaarheid, aansluitbaarheid en eventueel fout zoeken van essentieel belang.

8 juni 2024

De aanpassing van het verloop van Filisur met een paar graden, heeft natuurlijk wel gevolgen voor de aansluitingen aan de andere zijde, de oostzijde van Filisur. Als gevolg van de verplaatsing/verdraaiing van het emplacement van Filisur heb ik drie stukken van de onderbouw aangepast.

Allereerst, de verbinding naar het viaduct van Brusio. Met een stuk karton van voldoende formaat (een deel van de verpakking van mijn nieuwe TV) heb ik het verloop van de rails gekopieerd en dat vervolgens als mal gebruikt om een stuk multiplex van 8 mm dikte uit te zagen. De verbinding wordt gemaakt naar 8 mm multiplex aan de ene zijde door middel van een houten klosje en houtlijm. Aan de andere zijde heb ik een stripje van 1 mm dik polystyreen op de nieuwe strook geplakt en daar het klosje opgeschroefd wat later aan de andere zijde aan de ondergrond van het Brusio viaduct wordt gelijmd.

De tweede wijziging in de ondergrond moest gemaakt worden in de aansluiting naar Davos. Het verloop van de rails heb ik hier veranderd in een S-bocht, meer in lijn met de werkelijkheid. Ook hier weer met karton een mal gemaakt en die vervolgens uit 8 mm multiplex gezaagd. De verbinding op dezelfde manier: enerzijds aan 8 mm multiplex, anderzijds aan 9 mm multiplex met tussenvoegen van een 1 mm dikke strip polystyreen.

De derde en laatste aanpassing behelst de twee opstelsporen aan de oostzijde van Filisur. Door de verdraaiing van het emplacement kunnen deze sporen een beetje verlengd worden. Hiervoor moest natuurlijk ook de ondergrond aangepast worden, een soort trapeziumvormig deel was hiervoor nodig. Ook nu weer met een mal uitgemeten en uit multiplex gezaagd en eenzijdig verlijmd aan de oorspronkelijke ondergrond.

Als gevolg van de aanpassing van het emplacement moest ook de ondergrond van het perron aangepast worden. Over de hele lengte moest hier 8 mm afgezaagd worden. Met de decoupeerzaag is dat goed gelukt. De grote vraag is nu wel of het dak van het perron nu niet te breed is om een probleemloze passage van de treinen mogelijk te maken. Dat zullen we uitvinden op het moment dat op dit deel van het emplacement de testritten beginnen.

6 juni 2024

De afgelopen dagen bezig geweest om een spreadsheet met alle blokken te vervaardigen. Met behulp van deze spreadsheet heb ik de lengtes van alle secties van ieder blok onmiddellijk bij de hand en hoef ik me in de toekomst niet in allerlei bochten te wringen om aan die gegevens te komen. Aan de hand van deze spreadsheet heb ik ook diverse delen van de baan nog aangepast en verbeterd.

Vervolgens heb ik in WinTrack 11.0 het baanplan zo goed mogelijk geoptimaliseerd. De baanplan tekeningen komen nu in ieder geval beter overeen met de realiteit en in de tussentijd is ook Spiraal #3 ingevoerd.

Naast het voortgaande testrijden, ben ik ook begonnen om de uitlijning van Filisur te verbeteren. Hiervoor heb ik een nieuwe aanpak ontwikkeld. In WinTrack heb ik het begin van Filisur (komend van uit Blok 1 richting Filisur) geprint op schaal 1:1. Met deze print ben ik beter in staat de onderlinge afstand exact te bepalen. In de praktijk betekent dit, dat ik het verloop van Filisur met een paar graden heb moeten aanpassen/verdraaien. Maar daarmee past ook alles beter en al met al houd ik daar een beter gevoel en een beter spoorverloop aan over. De bijgaande foto probeert dit aannemelijk te maken. Een plaatje zegt meer dan duizend woorden!

3 juni 2024

Uiteindelijk heb ik nog een hele dag nodig gehad om alle aansluitingen van de spiraal te voltooien. Daarna werd het tijd voor proefrijden, dacht ik. Maar helaas, .....kortsluiting op het moment dat ik de Intellibox II aanzette. Dat werd dus een heuse uitdaging om deze kortsluiting op te sporen.

Ik heb dit zo systematisch mogelijk aangepakt. Eerst alle contactpunten nalopen. Vervolgens kijken of ik nergens de bruine en de rode draad verwisseld heb. Op die manier kwam ik nog een paar punten tegen, die ik zelfs nog niet aangesloten had. Dat tegelijkertijd natuurlijk ook opgelost. Het is hier waarschijnlijk goed om duidelijk te maken hoe ik de aansluitingen maak. Ieder aansluitpunt op de baan wordt verbonden door middel van twee korte draden met een dubbele contactstrip, zoals te zien op bijgaande foto. Deze contactstrip wordt na het solderen met smeltlijm direct naast de draaddoorvoeren gelijmd. Dit is om foutzoeken en vervanging eenvoudig mogelijk te maken. Om een lang verhaal kort te maken, na enige tijd vond ik in een verborgen hoekje een contactstrip waar ik de vervolg draden had omgewisseld. En dat was de boosdoener. Het is dus uiteindelijk, zonder veel extra werk, gelukt de kortsluiting op te heffen.

Als volgende stap daarna natuurlijk weer het testrijden opgepakt. Bij het testrijden blijkt onmiddellijk welke raillassen niet helemaal goed contact maken. Dit wordt dan, na vaststellen van de exacte locatie (het vinden van de boosdoener), opgelost door de raillassen beter aan te drukken met een tang of twee kleine schroevedraaiers. Op een aantal punten waren deze ingrepen nodig. Maar na een uurtje reed de locomotief uiteindelijk probleemloos omhoog via het buitenste spoor (iets grotere radius) en omlaag via het binnenste spoor. Zo zullen de treinroutes straks ook geprogrammeerd gaan worden: buiten omhoog, binnen omlaag. In bijgaande korte video een impressie van de locomotief op de weg omlaag in Spiraal #1.

In de tussentijd heb ik ook alle schroeven en ringen uit het schaduwstation Davos verwijderd. Dat betekent dat de onderwereld volledig functioneel is, te weten de beide schaduwstations St.Moritz en Davos, de drie keerlussen en de drie spiralen. Dit deel van de baan wordt gevoed door de Power4 booster. De bovenwereld wordt straks direct door de Intellibox gevoed.

Nu eerst nog een paar dagen testrijden, voordat ik aan de bovenwereld ga beginnen. Ik ben nog op zoek naar de beste methode om de bovenwereld uitneembaar te houden. Dat vereenvoudigt in de toekomst op zijn minst het aansluiten van alle bedrading alsmede het oplossen van eventuele problemen in de onderwereld. Maar door het extensieve testrijden hoop ik dat sowieso voor te zijn.

1 juni 2024

Gister en vandaag druk bezig geweest met het aansluiten van de Spiraal #1. De hele spiraal is dubbelsporig en ieder spoor is verdeeld in 5 blokken en dus in totaal 20 bezetmelders worden hierdoor opgeslokt. Al met al zijn dat dus heel wat aansluitingen en solderingen. Ik heb deze keer de aansluitingen zo gemaakt dat de spiraal in zijn geheel uitgenomen kan worden. Dat scheelt bij het overzetten naar een eventuele volgende baan of locatie. Na twee dagen behoorlijk doorwerken ben ik nog niet helemaal klaar, maar ik heb ook nog wat sociale verplichtingen, dus volgende week de afronding.

30 mei 2024

Zoals vorige week al aangekondigd, heb ik de laatste 6 dagen voornamelijk op mijn rug liggend onder de baan doorgebracht. In de tussentijd is het hele traject van Spiraal #2 tot aan Spiraal #1 geheel aangesloten op de baanspannning of via de bezetmelders. Vanaf gistermiddag ben ik aan het proefrijden om er zeker van te zijn dat alles allereerst goed is aangesloten, maar ook om te controleren of er een probleemloze treinenloop mogelijk is. Al doende vind je dan toch nog wel een wissel waarvan de aansluiting omgekeerd moet worden of een stukje rails dat niet goed op de baanspanning is aangesloten. Tot nu toe heb ik geen verwisselingen van bezetmelders kunnen ontdekken. Dat lijk ik dus goed aangepakt te hebben. Nu ik overal nog goed bij kan, probeer ik zoveel mogelijk definitief op te lossen. Dus dat proefrijden zal ik nog wel een paar dagen volhouden. Ook met andere locomotieven om op alles voorbereid te zijn.

Tijdens het testrijden heb ik ook de uitlijning van het schaduwstation Davos verbeterd. Zoals ik dat ook bij St.Moritz gedaan heb, met een lange starre aluminium strip van 2 meter. Dit ter voorbereiding van de uiteindelijke definitieve verlijming met behulp van boekbinderslijm. Voorlopig zijn alle sporen van ruim 2 meter lengte met 10 tot 12 schroeven en ringen gefixeerd. Na verlijming en het drogen van de lijm worden deze schroeven en ringen weer verwijderd. Een plaatje van het uitlijningsproces in uitvoering is hiernaast weergegeven.

Op de monitoren is in de tussentijd ook het beeld vanuit de positie van de machinist weer zichtbaar.

Alle 9 bewakingscameras actief

Ter informatie: ook de vorige week aangekondigde raambekleding voor de drie kleinere dakramen is deze week gearriveerd en gelijk maar gemonteerd. De zolder is nu goed en eenvoudig te verduisteren en de zon kan beter buiten gehouden worden, wat de binnentemperatuur ten goede komt.

24 mei 2024

Na het opnieuw installeren van Alp Grüm, was ik toch niet tevreden met het verloop van het traject. In mijn hoofd had ik een geleidelijke stijging voor ogen, maar dat was op een of andere manier onvoldoende gerealiseerd. Dus heb ik de profielen verwijderd en heb ik het hele traject met behulp van 11 individuele dragers ondersteund. Dit is makkelijker in te stellen en geeft uiteindelijk een beter resultaat. Het definitieve verband wordt dan tot stand gebracht met het vliegengaas en het gipsverband (over een paar maanden of langer). Ik ben na deze ingreep meer tevreden met dit deel van het traject. Langzamerhand komen we ergens.

22 mei 2024

Na het drogen van de lijm, als eerste alle schroeven verwijderd. Vervolgens de baan nogmaals goed schoongemaakt om eventuele lijmresten te verwijderen. Daarna weer uitgebreid getest of de locomotieven ook daadwerkelijk overal probleemloos door rijden. Deze stapsgwijze benadering blijf ik toepassen om te zorgen dat de onderwereld probleemvrij blijft.

De volgende stap was om alle rails voor de bovenwereld weer terug te plaatsen. Reden hiervoor is dat ik de vloer vrij wil hebben om zonder obstructies verder te kunnen gaan met het aansluiten van de bedrading. De komende twee weken breng ik weer liggend op mijn rug onder de baan door om het Schaduwstation Davos aan te sluiten.

Vandaag de beslissing genomen om de zonwering/raambekleding van de overige 3 ramen ook te vernieuwen. Daarmee krijgt de ruimte een uniforme uitstraling. Dus deze 3 rolgordijnen zo snel mogelijk besteld. Volgende week volgt dan de montage.

21 mei 2024

Vandaag het schaduwstation St.Moritz definitief vastgelijmd met boekbinderslijm. Een dfruppel tussen de bielzen iedere 5 tot 10 cm. Hiervoor heb ik ook het bedieningstableau weer een keer weg moeten halen om overal goed bij te kunnen. Op deze manier is het goed gelukt en ligt het traject van Spiraal #2 via Spiraal #3 en Keerlus #3 nu volledig gefixeerd. Op dit moment ligt de lijm te drogen en de volgende stap wordt, voor ik alles weer terugplaats, het verwijderen van alle tijdelijke schroeven in de rails.

Rond het middaguur zijn ook de nieuwe zonweringen gearriveerd. De oude waren nog van mijn voorgangers en zeker 24 jaar oud. Op zich geen probleem, maar ze waren danig verkleurd en het opwindmechanisme functioneerde niet goed meer. Dat begon me na 6 jaar te irriteren, dus als eerste stap de twee grootste ramen van nieuwe grijze zonweringen voorzien. Plaatsen ging uiterst eenvoudig en was in een handomdraai voor elkaar.

20 mei 2024, avond

Na het aansluiten van de rails en bezetmelders in het verbindingsdeel van de U, heb ik alles eerst weer uitvoerig getest. Het is een genoegen om alle bezetmelders nu werkelijk te zien functioneren. Het probleem zat dus inderdaad in de oude printplaat. Nu kan ik weer met vertrouwen verder gaan aansluiten.

20 mei 2024

Afgelopen vrijdag en zaterdag zijn de bestellingen volgens plan gearriveerd. Dus maar gelijk aan de slag gegaan om een bezetmelder af te bouwen. Hiernaast het tussenresultaat zonder dat de IC-voetjes gevuld zijn. Zaterdagmiddag laat werden uiteindelijk de IC's afgeleverd en die zijn vervolgens onmiddellijk op hun plek gezet. Als volgende stap heb ik twee bezetmelders van plaats gewisseld. Dus de nieuwe bezetmelder is BM10 geworden en de voormalige BM10 is nu BM6. De reden hiervoor is dat BM6 een 8-tal geheel onafhankelijke melders moet hebben, terwijl BM10 nu uit twee groepen van 8 bestaat (zie de duidelijke handleiding van Huib voor meer detail). BM6 zal namelijk een aantal keerlusschakelingen gaan aansturen, vandaar.

Toen was het moment weer gekomen om door te gaan met het aansluiten/bedraden van de onderwereld. Zondag ben ik daarmee aan de slag gegaan en die dag heb ik de aansluitingen in het smalle deel van de U-vormige tafel voltooid, inclusief de keerlus aan de oostzijde van schaduwstation Davos.

15 mei 2024

Gisteravond is de kabeltester afgeleverd. Helaas zonder batterij, dus vanmorgen moest ik eerst op stap om een 9V batterij aan te schaffen. Daarna gelijk begonnen met het testen van alle Cat.5 UTP kabels. Ik trof er uiteindelijk 3 aan die niet goed bleken te zijn, wat ik al vermoedde, maar niet kon bewijzen. Bij alle drie waren het de zelf aangebrachte connectoren, die problemen gaven. Bij nadere bestudering bleek, dat ik de aders niet ver genoeg in de connector had doorgedrukt, zodat er geen of slecht contact was. Dus dat even snel verholpen met verse connectoren en er goed opgelet dat de aders inderdaad tot aan de pennen/contacten lopen, die er met de tang uiteindelijk doorheen gedrukt worden. Hiermee is een deel van de onzekerheid uit de wereld.

Gister zijn ook de printplaten van Huib Maaskant gearriveerd. Vandaag dus maar gelijk begonnen om een extra BMD16 printplaat te bestukken om de defecte(?) printplaat te vervangen. In eerste instantie heb ik gebruik kunnen maken van mijn eigen voorraad onderdelen, maar die bleek eindig, dus het wachten is nu op de leveringen van Conrad en Reichelt.

14 mei 2024

De afgelopen dagen stug doorgegaan met het aansluiten van de rails, direct aan de railspanning of aan de bezetmelders. Inmiddelks zijn beide spiralen #1 en #3 aangesloten en getest. Bij spiraal #3 gaf dat nog wat problemen. Daar had ik een deel van de spiraal gelegd uit oude beschilderde rails. En daar had ik duidelijk problemen met goed contact maken, doordat op diverse plaatsen de verf tussen de railschoenen was gelopen. Dus het bewuste deel uitgebouwd, schoongemaakt, waar nodig van nieuwe stukken rails voorzien en eerst getest voordat ik het weer inbouw. Nu kunnen beide spiralen zonder mankeren door de locomotieven doorlopen worden.

Op het gebied van de bezetmelders boek ik wel wat voortgang. Uiteindelijk heb ik bezetmelder 6 (een BMD16-SD (oude stijl)), die ik van wangedrag verdenk, met een Cat.5 UTP kabel overbrugd en nu zijn in Koploper de bezetmeldingen gewoon te volgen. Bij Huib Maaskant heb ik dus ook maar een extra drietal nieuwe BMD16-SD(s88N) printplaten besteld en bij Conrad en Reichelt de benodigde elektronica. Dan kan in ieder geval op korte termijn de verdachte kaart vervangen worden en heb ik in de toekomst in voorkomende gevallen reserve onderdelen paraat.

Vandaag wordt het wel wat te warm op zolder. Daarom uit voorzorg de zonweringen maar neergelaten (zo goed en kwaad als het gaat) om de temperatuur een beetje te temperen. De airco heb ik nog niet aan willen zetten, maar dat moment komt steeds dichterbij.

12 mei 2024

Productief weekend. Vanochtend het schaduwstation St.Moritz uitgebreid getest. Maar allereerst heb ik met een railgum heel nauwkeurig alle rails schoon gepoetst. Dat het testen nodig is, blijkt uit een aantal onvolkomenheden die ik nog op heb kunnen lossen. Voorbeelden zijn slechte contacten, niet goed gezekerde rails, verkeerde plaats van de blokisolatie om er maar een paar te noemen. Tijdens het testen met verschillende locomotieven (je weet maar nooit) ook nog een kort filmpje gemaakt.

Als restpuntje van de bouw heb ik tenslotte de wielreinigingsinstallatie laten verzinken in het kurk. Dat komt de treinenloop ten goede omdat hoogteverschillen zoveel mogelijk voorkomen worden, geen rare overgangen meer.

11 mei 2024

In de middag heb ik me weer op het fysieke baanplan gericht. Na het aansluiten van alle bezetmelders en voedingen, moesten de rails beter uitgelijnd worden. Dus met twee aluminium strips van 2000 x 20 x 2 mm en van 1000 x 20 x 2 mm de opstelsporen van St.Moritz zo goed mogelijk recht gelegd. Dit ter voorbereiding op het vastlijmen met verdunde boekbinderslijm. Het eindresultaat mag er zijn, daar ben ik tevreden mee. Morgen dan voor alle zekerheid nog een keer proefrijden, dan kan maandag een begin gemaakt worden met het definitief monteren (=vastlijmen).

Terwijl ik de opstelsporen aan het uitlijnen was, heb ik ook tegelijkertijd de aansluiting van de Lux wielreinigingsinstallatie gerealiseerd. Ik heb hiervoor (voorlopig) een extra schakelaar aangebracht. Later kan de besturing eventueel door Koploper overgenomen worden. Maar voor nu voldoet dit wat mij betreft. En, wat nog mooier is, het werkt!. Ik heb het direct met een locomotief uitgeprobeerd.

11 mei 2024

In de onderdelenkast gister nog een paar adapterprintjes gevonden. Ik was rijker dan ik dacht. Helaas brachten deze adapters niet de gehoopte oplossing. Het probleem is er nog steeds. Ik heb in dde tussentijd via Internet toch maar een kabeltester besteld. Daarmee kan een bron van de onzekerheid in ieder geval snel opgelost worden.

Als volgende plan ben ik de bezetmelders één voor één gaan aansluiten. Helaas blijkt dit een verwarrende activiteit, want in sommige gevallen beginnen dan in Koploper alle meldingen aan te spreken. Als er geen enkele bezetmelder aan de Intellibox hangt is het al een kermis van bezetmeldingen. Suggereert dit misschien dat er iets mis is met de IB? Dat geeft dan gelijk de volgende aanpak: de individuele bezetmelders testen met de methode door Huib Maaskant aangereikt.

Bij dit testen, moest ik eerst zelf nog uitzoeken hoe ik bezetmeldingen kan lezen in de Intellibox. Hiervoor heb ik een schermpje aangemaakt met 8 bezetmelders, genoeg om één Viessmann 5233 te testen. Daar ben ik namelijk mee begonnen. Als het lampje brandt in de testopstelling, spreekt inderdaad in de IB de bijbehorende bezetmelding aan (en gaat weer uit als het lampje dooft). Bij de nieuwe generatie BMD16-SD (s88N) lukt dit ook prima. Echter, bij een oude stijl BMD16-SD print krijg ik geen enkele bezetmelding door. Heb ik hier de oorzaak? En als dit de oorzaak is, wat moet ik er dan aan doen? Een puzzel om de komende dagen op te lossen, terwijl ik wacht op de diverse leveranties.

10 mei 2024

En toen zat het even tegen. De aansluitingen van het schaduwstation St.Moritz zijn afgelopen week voltooid en het testen van de baan is eindelijk begonnen. Het goede nieuws is, dat de locomotieven zonder problemen rijden. Maar er is weer eens iets grondig mis met de bezetmeldingen.

Na een week fout zoeken en heel veel nieuwe UTP kabels gemaakt te hebben, is het probleem nog steeds niet opgelost. Als eerste ben ik op Internet en met name het Koploperforum gaan zoeken. Maar uiteindelijk ben ik ook mijn oude mail sinds 2010 door gaan nemen, toen ik me realiseerde dat ik dit eerder aan de hand had gehad. Dat zette me weer op het spoor van de site van Huib Maaskant. Daar kwam ik er uiteindelijk achter dat ik twee verschillende soorten bezetmelders gebruik, waar ik geen rekening mee gehouden heb. Bij mijn vorige baan heb ik de configuratie, dat wil zeggen de plaatsing van de bezetmelders, hieraan aangepast. Maar dat punt was me totaal ontschoten. Nu ik dat weer helder voor de geest heb, heb ik een aantal adapterprintjes bij Huib Maaskant besteld. Ik heb goede hoop dat het probleem daarmee opgelost kan worden. In de tussentijd zal ik verder gaan met het testrijden, zonder me om de bezetmelders te bekommeren. Ik houd u op de hoogte.

3 mei 2024

Het grootste deel van deze week heb ik liggend op mijn rug onder de modelbaantafels doorgebracht. Na het testen van de wisselaansluitingen, zoals aangekondigd op 30 april, ben ik verder gegaan met het aansluiten van de rails en de bezetmelders. De controle van de wisselaansturingen was zeker niet nutteloos. Het bleek dat een paar van de aansluitingen waren omgewisseld (slordigheid bij het aansluiten), een paar van de wissels waren moeilijk of in het geheel niet om te zetten (groot onderhoud) en zelfs een paar aansluitingen waren niet volledig afgewerkt (losse contacten). Maar na deze zorgvuldige controle, kon ik met opgeheven hoofd verder met het aansluiten van de rails en de bezetmelders. Inmiddels is 75% van het schaduwstation St.Moritz aangesloten. Het komend weekend ga ik hier weer verder mee.

30 april 2024

Vandaag verder gegaan met het aansluiten van de laatste 6 wissels in de onderwereld. Daarna uitgebreid getest. Allereerst kom je er dan achter dat toch niet alles goed is aangesloten. Maar bovenal, dat er meer groot onderhoud aan de wissels nodig is dan verwacht. Een paar van de wissels gingen namelijk te zwaar voor de elektrische aansturing en waren dus niet om te zetten. In die gevallen moest de wisselaansturing echt open om het inwendige grondig te kunnen reinigen. Daarbij komt het aan op uiterste voorzichtigheid om te voorkomen dat kleine onderdelen er vandoor springen: zie het stalen veertje onder het d-vormige hulpstukje van de aansturing in bijgaande foto. Uiteindelijk heb ik op deze manier een achttal wissels grondig gereinigd en inderdaad weer gangbaar gekregen. Morgen ga ik nog een keer in alle rust alle 47 wissels van de onderwereld uitproberen om er zeker van te zijn dat ze naar behoren werken. Nu kan ik er tenslotte nog redelijk goed bij.

29 april 2024

Gestaag wordt er voortgang gemaakt. Inmiddels ben ik bezig met het bedraden van de wissels van het schaduwstation Davos. De oostzijde van Davos is al helemaal aangesloten en de eerste drie wissels van de westzijde. Veel spannende foto's zijn daar niet van te maken. Na verloop van tijd ziet het eruit als op de foto hiernaast.

28 april 2024

Deze week druk geweest met het aansluiten van de wissels. Ik probeer dat zeer zorgvuldig te doen. Daar bedoel ik mee, dat ik het echt stap voor stap doe. Eerst zijn alle wisselaandrijvingen van een driedelige contactstrip voorzien. Daarna soldeer ik eerst een witte, gele en groene draad aan de andere zijde van de contactstrip. Vervolgens monteer ik de contactstrip naast het wissellabel en de draaddoorvoer met behulp van smeltlijm. Dan wordt eerst de witte draad geleid naar de derde draad van de ringleiding en daar aan vast gesoldeerd. Daarna worden de gele en groene draad door de kabelgoten gevoerd en bij het schakelpaneel op maat gemaakt en aangesloten op de betreffende wisseldecoder. Na ansluiten wordt in Koploper getest of de wissel ook daadwerkelijk goed functioneert. Als dat niet het geval is, worden er zolang aanpassingen gedaan tot ik tevreden ben met het functioneren. Dat kan zo nu en dan betekenen, dat de wissel uitgebouwd moet worden om op de werkbank een grondige onderhoudsbeurt te kunnen geven. Ik benadruk deze stap voor stap benadering, omdat daarmee ergernis voorkomen wordt en ik er straks zeker van ben dat alles naar behoren werkt. Op deze wijze is ook duidelijk geworden, dat een deel van de 5e Dec63 (D5) kaart niet goed werkt. Dus die aansluitingen zijn omgelegd naar de 6e kaart (en de wissellabels zijn dienovereenkomstig gewijzigd alsmede de identificatie in Koploper). Op het moment van schrijven is de helft van de wissels in de onderwereld (St.Moritz en toevoer) aangesloten. De komende week de andere helft.

Zoals op de foto duidelijk te zien is, moeten alle bezetmeldpunten nog aangesloten worden. Maar ook hier geldt: stap voor stap dan heb ik de meeste kans op een goed resultaat.

22 april 2024

De afgelopen dagen ben ik bezig geweest om de ondergrondse bewakingscamera's te installeren. Dat betekent dat ik eerst de IP-adressen om moest zetten naar de nieuwe router (sinds een jaar heb ik glasvezel, dus nieuwe IP-adressen). Daarna heb ik de best mogelijke posities gezocht voor de 8 camera's. Twee bewaken schadustation St.Moritz (oost en west) en twee bewaken het schaduwstation Davos (oost en west). Vervolgens een camera bij ieder van de passeerstations Tirano en Muot. En de laatste twee camera's houden een oogje in het zeil bij Spiraal #1 en Spiraal #3. De negende camera is ingebouwd in een Bramberg en geeft de blik vanuit de positie van de machinist. Om die in werking te zetten, moet eerst de baanspanning op alle posities voor elkaar zijn. Dat is de taak voor de komende weken. Hiernaast een plaatje van het scherm van de D-CamView, waar alle camera's samen komen. De middelste positie is "CAM5 Machinist" en dus nog niet aangesloten.

15 april 2024

Soms moet je stappen terug zetten om verder te kunnen komen. Nee, dit is geen oude Chinese wijsheid maar de realiteit van de modelbouw. In eerste instantie heb ik het hele sporenplan uitgelegd om te zien of het inderdaad past en aan de verwachtingen voldoet. Deze vraag is bevestigend beantwoord en dus ben ik nu begonnen om de helft van de bovenbouw er weer af te halen om te beginnen met de afronding van het tracé. Dus alles hoger dan de tafel is weer verwijderd om de schaduwstations als eerste te kunnen gaan aansluiten en daarna definitief vast te leggen. Als voorbereiding op de elektrische aansluitwerkzaamheden ben ik eerst alle aansluitpunten van identificatie gaan voorzien: een Wxy sticker voor wisselnumer, een BMx.yz voor de bezetmeldpunten en een Blokx sticker voor de geïdentificeerde blokken. Hiermee verwacht ik het proces van aansluiten van alle blokken en wissels eenvoudiger te maken en soepeler te laten verlopen en daarmee hopelijk foutloos.

9 april 2024

In het kader van duurzaamheid en hergebruik ben ik gister en vandaag aan de slag gegaan. Allereerst heb ik van mijn vorige baan alle contactstrips bewaard. Dus ik ben gisteravond begonnen om deze weer voor gebruik geschikt te maken. Dat betekent enerzijds dat de oude smeltlijm van de onderzijde verwijderd moet worden en tegelijkertijd de restjes draad met de soldeerbout los te halen en te verwijderen. Dat is even een klusje. Maar dat kan geleidelijk aan. Iedere dag/avond een aantal tot het voor elkaar is.

Bouwer bij de schoonmaak van de contactstrips

Het tweede voorbeeld van hergebruik is het vergroten van de opslagcapaciteit. Ik ben in het bezit van een achttal draadmanden van IKEA, maar zonder het bijbehorende rollende rek. Dus vanochtend naar de Gamma getogen om een aantal timmerplaten multiplex van 12 mm te kopen om twee van deze rekken te maken. Ook gellijk een achttal draaibare wielen gekocht. De rekken zijn buitenmaats 70 x 42 x 51 cm en de manden zijn 19 cm (4x) of 9 cm (2x) hoog. Op bijgaande foto het resultaat na zagen met de cirkelzaag en frezen met de bovenfrees. In een ochtendje had ik er twee in elkaar geknutseld.

Vandaag ook een reactie ontvangen van Uhlenbrock. Volgens hen ligt het niet aan de LocoNet programmering. Alle hoofdlichtstrips zouden tegelijkertijd moeten branden. Advies is om de netwerkadapters te controleren (dat hoef ik niet te doen, want in eerste instantie brandden alle strips) en als daar het probleem niet zit, dan denken ze dat het aan de hoofdlichtstrips ligt. Advies is om deze twee dan om te ruilen voor twee nieuwe. Uhlenbrock repareert ze en je betaalt dan alleen later de reparatiekosten. Dit om de moeite van het uitwisselen te beperken. Hier moet ik nog even over nadenken. Want.....gisteravond brandden opeens alle hoofdlichtstrips weer. Raadselachtig !

8 april 2024

Inmiddels heb ik Koploper volledig geinstalleerd. Alle bezetmeldpunten en alle wissels en seinen zijn benoemd en gekoppeld aan het baanplan. De gestileerde vormgeving van het baanplan gaat hierbij.

En dan komt nu het moment om onder de tafel te verdwijnen en de aansluitingen te gaan realiseren. Dat zal wel even tijd vergen. Ik zal u sporadisch op de hoogte houden.

Het gestileerde baanplan zoals vanmiddag gereed gekomen

In de tussentijd zijn ook de railbeddingen van Faller (die gebruik ik al trouw door de jaren heen) gearriveerd. Twintig pakketjes met 2 meter bedding in ieder. Dat moet genoeg zijn voor de zichtbare of bovenwereld. Maar zoals gezegd, eerst de bedrading van de onderwereld.

Ik heb nog geen bericht van Uhlenbrock over de juiste programmering van de LED-strips. Maar verrassing, vanochtend branden op eens alle LED strips. Vraag me niet hoe en ook niet of het blijvend is. Het lijkt een soort magistrale loterij. Hopelijk biedt Uhlenbrock binnenkort uitkomst.

3 april 2024

Helaas functioneerden de LED strips van Intellilight de volgende morgen niet zoals werd verwacht: slechts de 1e, 3e en 5e Hoofd LED-strips en de bijbehorende witte LED-strips brandden de volgende ochtend. Nu heb ik echt alles wel geprobeerd en dus nu uiteindelijk maar een e-mail gestuurd naar support at Uhlenbrock.de. Kreeg een automatische reply dat een antwoord wel even op zich zou kunnen laten wachten door achterstand en drukte. We wachten maar af.

In de tussentijd ben ik weer verder gegaan met het ontwerp van de baan in Koploper. Eerst heb ik het WinTrack plan omgezet in een gestroomlijnde baanopzet. Maar om dit te kunmnen doen moest ik natuurlijk eerst de blokken definieren en verbinden. Dat lijkt inmiddels gelukt. Nu ben ik bezig met het invoeren van de bezetmelders en de wisselnummering. Dat kost wel een paar dagen, maar hierbij vast een voorproefje.

Al doende kwam ik wel tot de ontdekking dat er nog een derde keerlus verstopt zit in dit ontwerp. In principe geen probleem, maar gelukkig wel tijdig opgemerkt. Ik hoop dat ik hiermee alles heb. De blokindeling staat weergegeven in de foto hiernaast. De derde keerlus is in principe blok 65.

2 april 2024

Gister in de ochtend weer bezig geweest om de Loconet programmering voor de Intellilight strips goed onder de knie te krijgen. Ik ben op een of andere manier niet in staat om de module nummering en dus de LNCV waardes van de vercshillende hoofdstrips aan te passen. Als alternatief heb ik dus alles maar modulenummer 1 gegeven (LNCV 0 = 1), maar of dit op termijn ook werkt zal nog moeten blijken. Bijgaand een foto van de diverse stadia die de verlichting in 72 minuten doorloopt (schaaltijd 1:20). Van ochtendgloren, via een zonnige dag naar naderend onweer en een maanverlichte nacht. Voorlopig ziet het er weer goed uit.

Daarna ben ik begonnen om het baanplan in Koploper aan te gaan maken. Dat is altijd een redelijke klus. Eerst de blokindeling ingevoerd en vervolgens begonnen met het baanplan. Dit alles wil ik eerst voor elkaar hebben, voordat ik met het aanleggen van de bedrading begin. Ook om te zien of ik voldoende bezetmelders en interface kaarten heb geplaatst. Binnenkort zal ik wel een plaatje van het baanontwerp laten zien zoals ik dat in Koploper heb gemaakt.

31 maart 2024

Na nog eens anderhalve dag klussen heb ik alle Intellilight II LED strips achter de lichtlijsten gemonteerd en de programmering geregeld. Uiteindelijk lijkt de methode te zijn de hoofdlichtstrips één voor één en in volgorde aan te sluiten. Het artikelnummer is 28200, het modulenummer 1 de LNCV waarde 273 en de Waarde 1. Bij iedere volgende strip druk ik weer opprogrammeren en zo ga ik door tot alle hoofdstrips zijn aangesloten. Daarmee branden in eerste instantie alle 16 strips. Vanavond nog maar even nagaan of ze bij opnieuw opstarten inderdaad ook allemaal weer willen branden. Daar lijkt af en toe iets vreemds aan de hand te zijn, namelijk dat opeens een hoofdstrip niet meer reageert.

Na deze aktiviteit heb ik vervolgens de tafelranden allemaal nog zwart geschilderd. Dat was het laatste deel van het plan dat ik me voor deze week had voorgenomen. Dat is dus voltooid. Vanavond zal ik nog even wat foto's nemen om het eindresultaat van de herplaatste verlichting en de zwarte tafelranden te tonen.

29 maart 2024

De afgelopen dagen heb ik 100% van mijn tijd besteed aan de modelbaan. Het streven was om de aansturing en energievoorziening weer op orde te krijgen. Met de verplaatsing van de besturingslocatie, had ik ook bedacht om computer en voedingen in een handzaam rek te plaatsen. Dus dat rek moest eerst gebouwd worden. Dat is gelukkig gelukt met de voorraad multiplex, die ik nog had staan. Achter de voedingen is een ruimte voor de nodige wandcontactdozen, dat houdt de zaak mooi overzichtelijk. Bedrading is gelijk weggewerkt in de kabelgoten en alle apparatuur (OC32, Decoder63's en bezetmelders) is weer aangesloten en tegelijkertijd van nieuwe identificatie (vanwege de relocatie) voorzien.Ik moet zeggen dat het geheel er overzichtelijk en opgeruimd uitziet.

Een andere klus, die ik de laatste twee dagen heb opgepakt, is het inbouwen van de wielenreiniging van Lux. Hiervoor is een gat nodig van 29.5 x 4.0 cm en dat heb ik met de multitool voor elkaar gekregen. Daarna is het geheel zorgvuldig ingepast in de vrijgekomen ruimte. De hele zaak moet nog wel aangesloten worden, maar dat gaat gelijk met de rails gebeuren.

27 maart 2024

Door Postnl is gistermiddag nog een pakketje bezorgd. In de nieuwsbrief van Modelspoorgigant uit Hillegom had ik een wielreinigingsapparaat gezien van Lux-Modellbau. Het is natuurlijk in de schaal N en voorzien van een Locpilot 5 decoder. De wielen van locomotieven en rijtuigen kunnen met dit apparaat, wat nog ingebouwd moet worden, gereinigd worden. Dat scheelt in de toekomst heel wat tijd en moeite. Dus ik heb het maar gelijk besteld.

Vandaag ben ik verder de hele dag bezig gweest de bedrading van de verplaatste bedieningspanelen te herzien. Ik denk dat alles nu weer op orde is en de volgende stap wordt om morgen een geschikte plek voor de voedingen en de desktop computer te vinden. Als dat voor elkaar is kan de grote bedradingsuitdaging gaan beginnen.

26 maart 2024

Vandaag bijna een hele dag op mijn rug onder de baan doorgebracht. Als voorbereiding op het aansluiten van alle draden, heb ik de kabelgoten eerst maar geplaatst. Daarvoor ook hier en daar de tafelranden van een doorvoer moeten voorzien. Dat deed ik altijd met een naar schatting 50 jaar oude gatenzaag van de Hema. Werkte prima, maar vandaag gaf hij de geest. Dus vanmiddag maar even langs mijn plaatselijke ijzerhandel gelopen om te zien of ik daar een nieuwe kon vinden. En dat is gelukt. Morgen kunnen dus de laatste doorvoeren nog aangebracht worden. Maar het plaatsen van de kabelgoten is voltooid. Voordeel is nu ook, zoals op de foto is te zien, dat ik gelijk de hele vloer vrij gemaakt heb van dozen en andere opslag. Dat werkt een heel stuk eenvoudiger, als je niet eerst alles hoeft te verplaatsen.

23 maart 2024

Deze week wat meer andere activiteiten en relatief weinig tijd voor het spoor. Maar vandaag weer even iets kunnen doen. De lichtlijsten zijn geschilderd en van plaatsnaamborden voorzien. Ook heb ik de panelen met besturingselectronica anders gepositioneerd. Met de besturingscentrale in het midden van de U moesten deze panelen op een andere manier gerangschikt worden. Op dit moment is alleen de fysieke plaatsing gewijzigd. De bekabeling en het herschikking van de electronica moet nog gaan gebeuren.

18 maart 2024

Gister totaal vergeten te vermelden: ook de bedieningslocatie is verplaatst van de rechterzijde naar middenachter. Op de foto hiernaast hebben de oplettende lezers dit al kunnen zien. De twee computerschermen, voor Koploper en voor de camerabewaking van de schaduwstations, staan al op hun uiteindelijke locatie. De meer centrale positie zal het bedieningsgemak straks ten goede komen, vermoed ik.

17 maart 2024

Vandaag wat zwaarder timmerwerk verricht: de lichtlijsten op maat gemaakt en opnieuw opgehangen. Het grootste deel kon ik vervaardigen uit de vorige lichtlijsten, maar een deel ter hoogte van de oude besturingslocatie ter lengte van 148 cm ontbreekt nog. Dit komt voornamelijk omdat ik het niet wil samenstellen uit allemaal korte stukjes. Dat had gekund, de lengte was er wel. Morgen maar even een lengte van 180 cm aanschaffen dan kan ik het afmaken. Daarna moet die plank natuurlijk nog op kleur gebracht worden. Maar dat gaat ook wel lukken.

15 maart 2024

Het is volbracht. Een mijlpaal bereikt. Het sporenplannen ligt en is geheel gesloten. Volgende stap: de kurk onderlaag aanbrengen.

14 maart 2024

Na nog een paar dagen meten, zagen, passen, aanpassen en bijwerken, naderen we nu bijna de voltooiing van het tracé. Op een klein stukje na is de baan gesloten. Op dit moment ben ik bezig om de laatste paar delen van de ondergrond op maat te maken. Het probleem zit echt in alle schuine wanden, op hoogte is er dan toch minder ruimte dan ik in eerste instantie had ingeschat. Maar uiteindelijk komt het wel voor elkaar. Hier naast nog een plaatje van het werk in uitvoering. Als alles op zijn plaats ligt zal ik proberen een redelijke overzichtsfoto van Alp Grüm te maken. Heb geduld.

Op de foto zijn nog niet alle rails verbonden. Er is te zien dat de diverse delen van de ondergrond over elkaar heen liggen of zelfs nog ontbreken. Als ze over elkaar liggen, probeer ik de aansluiting van de twee delen zo nauwkeurig mogelijk af te tekenen. Als een deel nog ontbreekt, dan schuif ik daar voorlopig een plaat onder om het verloop goed af te kunnen tekenen. Geleidelijk aan wordt op deze manier het gehele traject uit 8 mm platen opgebouwd en met passtukjes en houtlijm aan elkaar verbonden. In hanteerbare delen, zodat ik het nog uit elkaar kan halen om kurk aan te brengen en de elektrische verbindingen nog op een praktische manier te kunnen maken.

Gister overigens een oud-collega uit de tijd van mijn promotie (dus ja, echt bijna 40 jaar geleden) op bezoek gehad. Naar eigen zeggen een overtuigd Märklinist en ook actief een baan aan het bouwen. Hij volgde mijn website al een paar jaar en had gevraagd of hij het eens in het echt mocht komen bekijken. Rob, was een leuk bezoekje en wie weet komt er nog wel eens een vervolg als ik verder ben met de bouw.

11 maart 2024

Inmiddels zit ik middenin de verplaatsing van het Brusio viaduct. Ik heb het viaduct succesvol verschoven over ongeveer 40 cm. Daarna moest natuurlijk de toegang vanaf Filisur aangepast worden en de rondgaande boog passend gemaakt worden, Ook is er al een begin gemaakt met de overgang naar Alp Grüm. Het eerste deel bestaat op dit moment nog uit vrijhangende rails op kritieke punten ondersteunt. De eerste bocht naar Alp Grüm is strak in de hoek geplaatst op het volgende niveau en later vandaag gaan we daar het tracé voor uitzagen. Ook is de ondersteuning van dit laagste niveau al geïnstalleerd. Vanaf dit niveau gaan we dan in de komende dagen stap voor stap de hoogte in. Totale hoogte die tussen het Brusio viaduct en het Landwasser viaduct overbrugd moet worden is ongeveer 6 cm dus dat moet goed te doen zijn. Aannemende dat het allemaal goed komt met de schuine wand op deze hoogte. Maar daar heb ik inmiddels alle vertrouwen in.

9 maart 2024

Geleidelijk aan maak ik best wel voortgang. Maar het gaat niet zo snel als verwacht. Het passen en meten kost iedere keer veel meer tijd dan ik had gedacht. Maar zoals al eerder vermeld, ik heb geen haast. Het betekent echter wel dat het testen van het hele sporenplan nog wel een paar maanden op zich zal laten wachten. Maar om de moed erin te houden hierbij eerst maar eens een foto van een tussentijds resultaat: het emplacement van Filisur.

Het emplacement van Filisur in ruwbouw uitgelegd

Op dit moment dacht ik dat het volgende deel succesvol voltooid was. Daarom had ik daar al heel trots een foto van gemaakt. Maar in het vervolg bleek, dat ik hier nog het een en ander had aan te passen. Hier het verhaal.

Gister weer verder gegaan met het tracé vanaf het Brusio viaduct. De uitdaging hier is dat dit deel van het traject begint in de vrije ruimte. Dus als eerste stap het vervolg van het sporenplan maar eens uitgelegd op twee timmerplaten op de vloer. Hiermee kan het tracé wat nauwkeuriger bepaald worden. Bij het uitleggen van de rails aan de hand van het sporenplan dat ik op de computer heb gemaakt met WinTrack 11.0, bleek dat ik toch nog wat rails te kort kwam. Dit is voornamelijk te wijten aan het tussentijds inbrengen van de derde railspiraal en het uitbreiden van de tweede railspiraal. Daar had ik wel wat rails voor ingeslagen, maar duidelijk niet genoeg.

Dus...het werk onderbroken, de fiets gepakt en een ritje gemaakt naar de Houtloods. Iets meer dan een uur heen en weer. Wat ik voornamelijk miste waren de rails voor Radius 3 (14917). Met de voorraad weer aangevuld, heb ik het tracé kunnen voltooien. Op de foto hiernaast het "platgeslagen" tracé.

De timmerplaten zijn 61 cm breed. Dus uit de foto is al af te leiden dat de afstand vanaf de start, de wissel links onder, naar de wand ongeveer 65 cm is. Uit de volgende foto blijkt dat die ruimte op een hoogte van 102 cm van de vloer er helemaal niet is. De afstand is maximaal 45 cm en dan moeten we ook nog de hoogte in, dus dan wordt de beschikbare ruimte alsmaar minder.

Kortom, het plan moet opnieuw aangepast worden. De meest voor de hand liggende oplossing lijkt het Brusio viaduct over één stramien te verplaatsen. Met andere woorden, het viaduct verschuift over ongeveer 40 cm naar het oosten, waardoor er voldoende plaats komt om Alp Grüm aan te gaan leggen. Het uitrichten van het emplacement en op hoogte plaatsen zal nog wel een uitdaging worden, maar die horde nemen we wel als het viaduct verplaatst is.

7 maart 2024

Deze week wat hulp ingeroepen van een studiegenoot om me bij het uitmeten van het tracé te helpen. Een aantal van de uitmeet en zaag activiteiten hebben we gezamenlijk opgepakt en daarmee ben ik nu tot aan het Brusio viaduct gevorderd. De uitdaging zat er daar met name in dat je een nieuwe lus moet maken boven de Spiraal#3. Niet onmogelijk, maar wel lastig. Op bijgaande foto is te zien dat het emplacement van Filisur er inmiddels redelijk bijligt. Denk er wel aan, alles ligt nog los en ook de indeling in blokken is nog lang niet gedaan. Er blijft nog heel wat werk over. Maar de planning is om eerst het tracé helemaal te sluiten om daarna geleidelijk aan de indeling te gaan maken. Maar dat gaat natuurlijk pas gebeuren na het aanbrengen van de kurk-onderlaag.

25 februari 2024

Een goede plek/positie vinden voor het Brusio viaduct blijkt best wel een uitdaging. Ik moet voornamelijk oppassen dat ik niet te snel omhoog ga met het spoor. Het dubbelsporige traject vanaf Filisur naar de spiraal kan ik wat meer laten dalen, dat gebeurt in werkelijkheid ook. Daarmee kan de spiraal iets minder snel omhoog gaan, waardoor er meer ruimte boven komt. Maar het uit puzzelen van de ondersteuning vraagt nog wel wat aandacht. Kortom een wat langzamer voortgang. Maar wat geeft het, tijd genoeg. Overigens moeten de hier gebruikte timmerplaten nog wel vervangen worden door de 8 mm dikke variant (nu 12 mm en dat is overkill).

23 februari 2024

Vandaag is de westelijke aansluiting van Filisur aan Spiraal#3 gerealiseerd. Gerealiseerd betekent in dit geval dat het traject is uitgelegd en dat het verloop van de rails zoveel mogelijk correct is. Later volgen nog de blokindeling, de aansluitingen en de plaatsing op het kurkbed. Voorlopig ga ik echter verder met het voltooien van het baanplan. Daarom ziet u aan de rechterkant van de foto het Brusio viaduct al verschijnen. Ik ben heel voorlopig en heel voorzichtig begonnen om de overgang naar het Brusio viaduct en vandaar de opgang naar Alp Grüm voor te bereiden.

22 februari 2024

Inmiddels is het chalet Alpenblick gereed gekomen. Twee dagen plakken levert een redelijk resultaat op. Sommige van de onderdelen zijn wel heel erg dun en kwetsbaar. Met name de profielen van de vensters en deuren, maar het is uiteindelijk gelukt. De binnenzijde van het chalet is verdeeld in totaal 9 ruimten. 4 ruimten op iedere verdieping en een zolder. Op iedere verdieping heb ik één LED ingebouwd en de bedrading via lakdraad naar buiten gevoerd.

Het Berner chalet Alpenblick (NordModell)

Vandaag ben ik weer even verder gegaan met de beide spiralen #2 en #3. De uitdaging voor vandaag waren de overgangen van de spiralen naar en van de vlakke ondergrond van het emplacement van Filisur. De aanpassing van de spiralen betekent ook dat de profielen waarop Filisur rust aangepast moesten worden. Dus terug naar de werkplaats en de zaag weer ter hand genomen. Ondertussen liggen de aangepaste profielen weer te drogen in de lijmklemmen. Gelukkig heb ik er daar inmiddels een heleboel van. Later vandaag eerst maar weer eens proef passen, voordat we de ondergrond definitief gaan maken.

De ondergrond van Filisur is met 55 mm verhoogd. De ruimte is nu zeker voldoende om in het schaduwstation makkelijk genoeg te kunnen opereren. Inmiddels is ook Spiraal#2 verbonden met de oostzijde van Filisur. Morgen verder met de westzijde.

17 februari 2024

Na al het grofstoffelijke zaag en schuurwerk, deze week maar weer eens de voorbereidingen getroffen voor wat subtieler modelbouwwerk. Bij Nordmodell heb ik twee lasercut modellen aangeschaft van chalets uit Bern. Na twee dagen lagen de pakketten al in de brievenbus. Prima service. Het Chalet Bergsee en het Chalet Alpenblick krijgen uiteindelijk een plaats bij Preda en bij Filisur, respectievelijk. Maar ze moeten de komende tijd natuurlijk eerst nog wel gebouwd worden. Daar kan ik me dus al op verheugen. Binnenkort meer.

15 februari 2024

Gisteravond toch maar weer even het gereedschap ter hand genomen om de Spiraal#3 samen te bouwen. Hiervoor moesten eerst de draadeinden in stukken van 25 cm gezaagd worden. Daarna het monnikenwerk: moeren opdraaien, de ringen niet vergeten en met de duimstok op hoogte zetten. Voorlopig allemaal nog ruwweg op hoogte. Vandaag vindt de overplaatsing naar de uiteindelijke locatie plaats en begint de fijnafstelling en inpassing in de omgeving. Ik begin nu eigenlijk te twijfelen of ik wel hoog genoeg kom. Maar dat gaan we uitvinden.

14 februari 2024

Als alles volgens plan verloopt, worden de extra bestelde rails vandaag geleverd. Dus maar voortvarend doorgepakt om de beide spiralen zover mogelijk voor te bereiden om de rails danb ook te kunnen plaatsen. Op de uitbreiding van Spiraal#2 is de kurk laag al aangebracht. Spiraal#3 is daarna uitgemeten en de maten zijn met behulp van mijn tekenwagen overgezet op multiplex en vdervolgens uitgezaagd. De diverse delen, die met houtlijm zijn verbonden, liggen in de werkplaats nog te drogen.

12 februari 2024

Gister in mijn werkplaats aan de slag geweest om de Spiraal#2 uit te breiden. Op de foto ligt anderhalve rondgang tesamen met de ongebruikte halve rondgang, die er al lag, moet dat voldoende zijn om het emplacement van Filisur ongeveer 12 cm te kunnen verhogen. Als eerste heb ik de bestaande spiraal gekopieerd op een timmerplaat en na het uitzagen van een helft, deze door gekopieerd en uitgezaagd tot ik drie delen had. Daarna ben ik direct aan de slag gegaan om het kurk uit te knippen en dat is vandaag dan ook aangebracht. Het wachten is nu op de extra bestelde rails voor de beide spiralen. Zovveel voorraad had ik namelijk niet meer. Als de rails binnen is, kan die geplaatst, aangesloten en vastgelegd worden. Pas dan kan de spiraal verder in elkaar gezet worden.

10 februari 2024

Nadat ik me gister de onvolkomenheden in het ontwerp heb gerealiseerd, ben ik vandaag eerst maar eens inkopen gaan doen. Ik heb 4 multiplex timmerplaten van 8mm dik aangeschaft. Daarnaast 4 draadeinden van 1m x 8mm en ook nog eens 100 moeren en 100 ringen. Met deze materialen op voorraad moet ik in staat zijn om een derde spiraal te bouwen en zo mogelijk de tweede spiraal uit te breiden. Ik laat het u weer weten.

9 februari 2024

Na het uitleggen van het emplacement van Filisur op de tijdelijke platen was ik niet tevreden. Dat werd nog eens versterkt door een bijdrage over de minimaal benodigde tussenruimte op het Beneluxspoor.net forum. Ik heb het een paar dagen aangekeken en in die tijd geprobeerd het probleem/de uitdaging van diverse kanten te bekijken. Daarmee wordt het snel duidelijk: in alle realiteit is de ruimte tussen de twee lagen te beperkt. Je kunt een uit de rails gelopen wagen op geen enkele manier weer terugplaatsen in het schaduwstation. De 10 cm tussenruimte is gewoon te klein om goed te kunnen manoeuvreren. Daarnaast moet bijvoorbeeld het Hotel Grischuna eigenlijk gedeeltelijk op een aflopende helling geplaatst worden. Ook voor die helling/verdieping is geen ruimte beschikbaar.

Op dit moment lijkt de enige mogelijkheid om de Spiraal#2 te verhogen en aan de andere zijde van Filisur ook een Spiraal#3 aan te brengen om te zorgen dat de helling van de afdaling naar het schaduwstation niet te groot wordt. Dat betekent dus, na twee dagen peinzen, terug naar de tekentafel om de plaatsing van het emplacement van Filisur ten opzichte van de schaduwsations te verbeteren, maar ook om te kijken of er nog andere mogelijkheden zijn om dit op te lossen of te verbeteren.

7 februari 2024

Na een paar dagen weer wat werken, vandaag weer verder met de aanpassingen van Filisur. Als eerste heb ik de Spiraal#2 wat opgehoogd om goed uit te komen bij de timmerplaat. Daarna natuurlijk ook de helling aan de andere kant met 10 mm aangepast. Vervolgens ben ik de rails zo goed mogelijk uit gaan leggen. Het voorlopige resultaat staat hiernaast. Voor het goede gevoel heb ik ook de bebouwing, die ik vorige winter heb gemaakt, al vast geplaatst om te zien of het allemaal klopt.

4 februari 2024

Als eerste stap vandaag de profielen op proef geplaatst. Daarbij bleek dat ik de beschikbare ruimte wat verkeerd ingeschat heb. Dus vervolgens de dwars verbindingen maar wat dunner gemaakt. Uiteindelijk blijkt dan toch dat de beschikbare ruimte om eventuele problemen in de toekomst op te kunnen lossen wel erg gering is. Ik moet nog eens kijken of ik hier nog wat aan kan doen. Hiernaast een overzichtsfoto met tijdelijk geplaatste multiplex timmerplaten voor het idee.

3 februari 2024

Deze zaterdag even een sprong gemaakt. Ik heb de opverstap gemaakt naar de andere kant en ga nu eerst de ondergrond van Filisur voorbereiden om vandaaruit richting het Brusio viaduct te gaan. Pas daarna is het mogelijk om met enige nauwkeurigheid het traject naar Alp Grüm aan te gaan pakken en op die manier de aansluiting tussen beide viaducten tot stand te brengen. Om hiermee aan de slag te kunnen gaan heb ik eerst een overkapping van het Schaduwstation #1, Davos, nodig. Hiervoor heb ik 7 profielen gezaagd en verlijmd, die momenteel in mijn werkplaats (in de garage) liggen te drogen.

Een andere kijk op de route naar het viaduct

1 februari 2024

Vandaag de diverse delen op hun uiteindelijke locaties geplaatst. Vervolgens heb ik het rail traject uitgelegd en de verbinding tussen Preda en het viaduct gerealiseerd. Het lijkt allemaal te passen, maar niets ligt nog definitief want ik moet voorlopig overal nog zonder al te veel problemen bij kunnen.

Verder heb ik vandaag de spelling op deze pagina gecontroleerd omdat ik tot de ontdekking kwam dat ik niet consequent gespeld heb.

Tenslotte vandaag een rol kurk van 10m x 1m en 3 mm dik besteld inclusief de lijm.

31 januari 2024

Na twee weken wintersportvakantie in Zwitserland heb ik de draad weer opgepakt om het spoortracé verder te voltooien. De afgelopen dagen heb ik de hoogvlakte vanaf Preda naar het viaduct verder vorm gegeven. Inmiddels is de ondergrond volledig uitgezaagd en staat het een en ander met lijmklemmen te drogen.

Uitstekende sneeuw, lage temperaturen, lege pistes

9 januari 2024

Door werkzaamheden en familiebezoek niet al teveel voortgang te melden maar het traject na Preda en tot vlak voor het viaduct is inmiddels uitgezaagd en op hoogte gemonteerd. Na mijn vakantie gaan we weer moedig voorwaarts. Ondanks het feit dat ik gepensioneerd ben, gaat het niet al te snel. Maar we hebben de tijd zal ik maar zeggen.

6 januari 2024

Het uitmeten van de railtracés tussen Preda en het Landwasserviaduct is een aardige klus. Met behulp van een grote plaat karton heb ik door middel van passen en meten een aantal mallen kunnen maken om het tracé uit drie delen samen te stellen. Het feit dat het traject uit een aantal flexibele rails is samengesteld, is een duidelijk complicerende factor voor het nauwkeuruig uitwerken van de ondergrond. Maar ik denk dat het gelukt is. Op bijgaande foto ligt het eerste deel al op zijn plaats en is gefixeerd door midddel van houtlijm. De volgende twee delen liggen op de grond in de lijmklemmen. Dus tijdens het wachten tot de lijm uitgehard is, eerst maar deze website bijgewerkt.

3 januari 2024

Aan het einde van de dag waren de profielen gereed voor plaatsing. Tijdens de plaatsing hier en daar de hoogte nog wat kunnen aanpassen. Het verloop van de diverse terrassen is in ieder geval in orde. Op basis van de foto aan de top van deze pagina (het zicht vanuit Preda in de richting van Naz) besloten om de daling wat eerder in te zetten. Vandaar de aanpassingen in de hoogte. Nog niet alle tracés zijn uitgezaagd, maar het eerste deel van de route vanuit Preda ziet er al veel belovend uit. Het railtracé maakt hier een tweetal lussen: komend uit Preda dalen we af en maken een 180 graden bocht om dan weer naar rechts te gaan onder Preda door, waarna weer een 180 graden bocht volgt en dan loopt het traject langs de voorkant van de baan naar het Landwasserviaduct. Komend weekend gaan we weer verder.

Na het positioneren van het Landwasserviaduct ben ik aan de slag gegaan om het hoogte verloop van Preda naar het viaduct in kaart te brengen. Nadat deze klus geklaard was, heb ik het hoogteverloop omgezet naar doorsnede profielen die uiteindelijk om de 40 cm geplaatst gaan worden. Tenslotte heb ik deze profielen uit 8 mm multiplex gezaagd en samengesteld, rekening houdend met de minimale doorrijhoogte die nodig is voor de treinen. Op bijgaande foto liggen de gelijmde profielen te drogen in mijn werkplaats op de begane grond.

1 januari 2024

Op deze plek wens ik al mijn volgers de allerbeste wensen voor het nieuwe jaar 2024: dat de modelbouw u maar veel voldoening en plezier mag geven.

Gelukkig kwam ik tijdig tot het inzicht dat ik, om het emplacement van Preda goed uit te lijnen, de positie van het Landwasserviaduct - en dan met name de hoogte - eerst zou moeten vaststellen. Dus de afgelopen paar dagen ben ik bezig geweest om het Preda emplacement zo goed mogelijk te positioneren ten opzichte van het Landwasserviaduct. Dit is nog werk in uitvoering, maar hierbij alvast de eerste foto van het nieuwe jaar.

De inpassing in de omgeving op een relistische en natuurgetrouwe wijze zal nog best een uitdaging worden, gezien de geometrie van zolder en dak. Vandaar dat er een foto van het viaduct (gevonden op internet) ligt om inspiratie op te doen voor deze vormgeving, hoewel dat voorlopig nog in de verre toekomst ligt. Maar om daar op voorbereid te zijn, heb ik de loop van de Keerlus #2 in het Schaduwstation Davos wel alvast aangepast, zodat het schaduwstation duidelijk uit het zicht blijft in de toekomst (verborgen onder de rotsen).

Aan het eind van de dag ook de website bijgewerkt. 2023 is verwerkt in de voortgangsoverzichten en de huidige voortgang betreft 2024.