Chur-Arosa Bahn

Voortgang en wijzigingen in 2020

31 december 2020

Geprobeerd vandaag een aantal zaken af te ronden voor het uitgebriede testrijden begint. De aansluiting op de achtergrond is van bomen voorzien evenals de heuvel tussen Abdij en Depot. Als je het zo op deze foto ziet is het net een groene rand die rond het emplacement van het Hauptbahnhof Chur loopt; ten noorden van de sporen naar de tunnel in de richting Landquart en vandaar rond de Abdij naar de Plessurquai.

Tenslotte heb ik ook de lantaarnpalen in de Altstadt geplaatst. Helaas nog niet aangesloten, dat kwam er niet meer van. Dat was eigenlijk het punt dat ik wilde bereiken, alles klaar om uiteindelijk de zaken in elkaar te schuiven (de drie modules in te boiuwen). Maar goed, dat wordt dus in het nieuwe jaar.

Vanaf deze plek, wens ik al mijn lezers een goed uiteinde en de beste wensen voor het nieuwe jaar. Of zoals de Zwitsers zeggen: "Ein guten Rutsch". Dat het maar een wat socialer jaar mag worden!

30 december 2020

Vandaag een heleboel kleine klussen uitgevoerd. De laatste delen van de baan van gipsverband voorzien: de aansluitingen van de abdij aan Chur Sand en aan Chur Stadt.

Bij het opruimen en de zoektocht naar een onderdeel, kwam ik nog een tweede lichtketting tegen. Dus die ook maar toegevoegd aan het kermisterrein.

Twee bovenleidingsportalen voor het station Chur gepositioneerd. De trap naar de Abdij voorzien van een leuning en het laatste deel van die afdaling bestraat met kinderkopjes. Dat was het wel zo'n beetje, morgen alle modules maar eens op hun plaats proberen te leggen, of eerst maar eens uitgebreid het emplacement van Chur Hbf gaan testen. Ik denk het laatste, al zal dat niet in een dag klaar zijn.

De grootste klus van vandaag was echter het aansluiten van de laatste 11 lichtbronnen van de Altstadt. Gister had ik de plaatsing van de huizen definitief gemaakt, maar nog niet de binnen verlichting aangesloten. Dat was vandaag aan de beurt, een klus waarbij je zeer ongemakkelijk je werk kan doen, maar het is uiteindelijk, zij het met wat tegenslag gelukt. Het gevolg is dat ik dus ook de tweede schakelbox heb kunnen testen, waar helaas eenn draad was losgeschoten. Gevalletje matig solderen. Een ongeluk komt nooit alleen. Maar nadat ook dat verholpen was, brandde de verlichting naar behoren. Wat daarbij wel meteen opviel is, dat het echt geen gezicht is als uit alle ramen van een appartementengebouw licht schijnt. Dus de volgende stap was het afplakken met zwart isolatietape van ongeveer 50% van alle ramen (aan de binnenzijde) in een zo willekeurig mogelijk motief. Uit nevenstaande foto blijkt dat dit redelijk gelukt is. Dat moet straks ook nog in de rest van Chur en op de rest van de baan gaan gebeuren, voor zover ik er van binnenuit nog bij kan.

29 december 2020

Zo gezegd, zo gedaan. Gister en vandaag bezig geweest met het station Chur en de daarnaast gelegen Altstadt. Allereerst gister de overgang naar de achtergrond uiteindelijk afgemaakt. Daarna een eilandperron gemaakt voor de buspassagiers en de voorzijde van het station wat verder aangekleed. Ook de reclameborden boven op de rand van de extensie in hun uiteindelijke vorm geplaatst en vastgezet. In het midden de stationsklok, zoals dat in werkelijkheid ook het geval is. Het enige reclamebord wat nog ontbreekt, is dat van het Kanton Graubünden. Dat is namelijk in wit en in wit kan ik helaas niet printen. Dus witte decals is voor mij voorlopig nog een probleem en om alleen daarvoor een zeer dure Alps printer aan te schaffen, dat ga ik zelfs niet doen.

Ik ben eigenlijk best wel een beetje trots op dit resultaat, vandaar een groter formaat foto om dit resultaat te vieren.

Reclameborden op de dakrand van de extensie

Ook het gedeelte van het station in de richting Landquart is voltooid. Ik heb daar geheel vanuit mijn fantasie een deel van een oude stadsmuur geplaatst en het geheel met wat bomen aangekleed. Daarna was het de beurt aan het vaste gedeelte van de Alstadt, dat aansluit op de uitneembare modules 1 en 2. Verschillende delen tussen de huizen zijn van gras voorzien en daarna zijn een groot aantal verschillende loofbomen en struiken geplant. De verlichting moet nog aangesloten worden en de posities voor de lantaarnpalen moeten nog vastgesteld worden, maar het begint er al aardig compleet uit te zien.

De volgende - lang uitgestelde - taak was het met gipsverband bekleden van de glooiende overgang van de Altstadt naar de Abdij. Dat is een niet erg grote klus, maar moet wel zorgvuldig uitgevoerd worden om de inpasbaarheid te garanderen. Na het drogen van het gips wordt het (waarschijnlijk morgen) eerst op kleur gebracht en daarna ook van gras en bomen en struiken voorzien. Het inpassen en goed afwerken van de lange trap is op dat deel dan nog de laatste uitdaging.

Inmiddels zijn ook de meeste aansluitingen rond het stationsplein gerealiseerd. Ik heb daar om wat meer dynamiek in het geheel te brengen een pauzerende bus met binnenverlichting gelaatst en een vertrekkende bus met werkende voor- en achterlichten. Ook is het kermisterrein voorzien van een lichtketting en zijn de meeste attracties (zoals dat in het verleden het geval was) weer van verlichting voorzien.

De laatste klus van de afgelopen twee dagen was het afbouwen van de tweede schakelbox. Een groot aantal verbindingen tussen de schakelaars en de aansluitstrip moest nog aangebracht worden. Na afloop is ook de plaatsing op een afneembare manier tot stand gebracht. We zijn er klaar voor om straks alle huizen, de straatverlichting en de kermis aan te gaan sluiten.

28 december 2020

Ook de laatste module is nu bedraad. De komende dagen het landschap verder afwerken, met name de overgang naar de Abdij. Maar voor die tijd moet ik me eerst nog werpen op het station Chur, omdat ik daar nu goed bijkan.

26 december 2020

Zalig Kerstfeest gewenst aan alle lezers. Gister wel wat aan de modules gewerkt, maar geen tijd gehad om daarover te rapporteren. Dus vandaag eerst maar de website bijwerken voor we weer verder gaan.

Zoals te zien op de foto van twee dagen geleden, was er behoorlijk wat kunst en vliegwerk nodig om de module op zijn kant te zetten om aan de bedrading te kunnen werken. Het probleem werd veroorzaakt doordat ik al wat gebouwen min of meer vast had gemonteerd. Dus op zijn kop was geen optie meer. Maar uiteindelijk is het gelukt. Eergister had ik de binnenverlichting van de huizen al voor elkaar gekregen, gister was het de beurt aan de straatverlichting. Uiteindelijk wordt de bedrading onder dit soort modules altijd wel een beetje een warboel, ondanks alle goede bedoelingen. Na het aansluiten van alle lantaarnpalen natuurlijk even getest of alles werkte. Helaas er brandde er maar één? Dus dan maar gericht gaan foutzoeken. Door stapje voor stapje de spanning op een ander punt aan te leggen is het probleem gevonden en opgelost. Een aansluitpunt van één van de strips was niet goed doorverbonden.

Als volgende stap heb ik de tuinen van de twee vrijstaande huizen aangelegd. Een schuurtje, wat hekjes en wat bloeiende struiken. Garagepad met Mercedes en looppad naar de voordeur maken het tenslotte compleet. Keurig op zijn Zwitsers aangeharkt. Netter wordt het niet.

24 december 2020

De hele dag druk bezig geweest met het aanbrengen van de verlichting in de Altstadt. Ik heb genoten van de eenvoud die een module me brengt. Je moet wel even langer nadenken hoe je alles gaat aansluiten om ervoor te zorgen dat de module uitneembaar blijft, maar ik denk dat ik daar iets op gevonden heb.

In de ochtend eerst de openliggende vlakken opgevuld. Htzij met zand, hetzij met gras. Daarna nog even de huzien proef gepast en hier en daar de bestrating en de tuin- en garagepaden aangepast. Nadat alles voor elkaar was en voldoende lang had gedroogd, ben ik begonnen, met de module ondersteboven, om de bedrading te leggen en de aansluitingen te maken. In dit geval maak ik gebruik van ringbanden om de draden te geleiden. Daarnaast een hoeveelheid kabelbinders en geleiders en voor ieder huis een apart aansluitpunt. Huizen, aansluitpunten en draden zijn genummerd, zodat het eventuele fout zoeken in de toekomst eenvoudigder is.

Nadat alles is aangesloten eerst even een check op de kwaliteit: branden alle lampjes ook daadwerkelijk? Een voor een gecontroleerd. Daarna de huizen weer terug geplaatst en een aantal lampjes aan de trafo verbonden om het effect van de binnenverlichting bij gedeeltelijke verduistering van de zolder te kunnen zien. Al met al een productieve en geslaagde dag.

23 december 2020

Hele dag pech met de programmatuur. Na upgraden naar Dreamweaver 2021, kreeg ik de applicatie niet meer aan het werk. Na support via Adobe de applicatie wel weer aan het werk gekregen, maar de extensies voor menu bouwen niet. Dus bijna een hele dag verloren aan wat ik noem computer geneuzel. Helaas nog niet opgelost, dus maar teruggegrepen op de oude HTML kennis. Daarmee lukt het ook, maar iets minder gebruikersvriendelijk. Aan het eind van de middag toch me maar weer losgeweekt van de computer om nog even wat te klussen aan de baan. Volgende keer meer.

Na een tip van een lezer ben ik aan het overwegen of ik toch de ingang, de onderdoorgang, naar het station Chur misschien maar moet gaan maken. Het past wel goed bij de extensie, maar ik heb op die plek niet echt veel plaats meer. Misschien komende zomer eens ter plekke de situatie goed opnemen? Het is geen ingewikkelde klus, maar op een bepaald moment ben je aan de grenzen van wat er op zolder mogelijk is.

22 december 2020

Vandaag de laatste werkzaamheden voor de universiteit afgerond, dus nu hebben we twee weken de tijd om te klussen. In de middag arriveerde ook de schakelbox, dus ik kon echt meteen aan de slag.

Maar eerst heb ik me geworpen op een detail dat ik altijd nog van plan was om aan te brengen. Op de extensie van het stationsgebouw van Chur staat reclame voor SBB, RhB en Der Bus. Dat moest natuurlijk nog gemaakt worden. Allereerst dus wat zitten tekenen in PowerPoint om de logos' naar de zin te krijgen en vervolgens de benodigde reclameuitingen gefabriceerd. De uiteindelijke logo's een aantal keren vermenigvuldigd, want je weet maar nooit. En inderdaad de eerste poging was te enthousiast en alle inkt liep uit en verdween. Foutje.

Even wat gegoogled op Internet op zoek naar een recept voor het foutloos vervaardigen van decals. En een mooi recept heb ik gevonden (www.plot4fun.nl). Met dank aan de website, het werkt goed op deze manier. Op de laatste stap na, die heb ik niet aangedurfd.

Recept voor het vervaardigen en aanbrengen van decals:

    - Print het ontwerp met je ink-jet printer
    - Laat de inkt goed opdrogen (met een föhn gaat het sneller)
    - Spuit het af met een blanke lak (3 dunne laagjes met droogtijd tussen door)
    - Laat dit goed opdrogen (met een föhn gaat het sneller)
    - Snij of knip het ontwerp uit met + 1 mm rondom het ontwerp
    - Leg het in een bakje water voor ongeveer 30 - 60 seconden tot de bovenlaag loskomt van de papieren laag
    - Haal het uit het water en leg het op de gewenste ondergrond
    - Haal de papieren ondergrond weg door het voorzichtig eronder uit te laten glijden
    - Dep de afbeelding droog en zorg tegelijkertijd dat de eventuele bubbels glad worden gemaakt
    - Laat het "aan de lucht" drogen in ongeveer 3 dagen of zet het in de oven op 100 graden voor 10 - 15 minuten (afhankelijk van het materiaal)

Dit recept nauwgezet volgend, met het nodige geduld, heeft tot een voortreffelijk resultaat geleid. De logo's na het lakken en drogen met de föhn staan hiernaast geportretteerd. Hoe het eruit ziet op het dak van het station is te zien op de volgende foto. Een tijdelijke plaatsing, want de officiële bevestiging moet nog ontworpen worden. Hier zit een tevreden mens.

Tijdens één van de droogstappen arriveerde de bestelde box. Dus daar kon ik gelijk mee doorpakken. Als eerste een sleuf in de bovenzijde van de box gemaakt voor de draaddoorvoeren. Vervolgens een stekkerbus voor de gezamenlijke massa aangebracht en twee lijsten met ieder 16 aansluitpunten. En daarna met moed, beleid en trouw 32 gaten geboord in de aluminium frontplaat voor de schakelaars. Als laatste stickers aanbrengen voor de aansluitlijsten en de schakelaars. Ook dit resultaat mag gezien worden. Morgen weer verder.

21 december 2020

De straten, plantsoenen en tuinen in de Altstadt van Chur zijn vandaag aangelegd. Op nevenstaande foto-collage een paar doorkijkjes in de diverse straten van de stad. Dat was simpeler gezegd dan gedaan, want in de nieuwe versie van Fotos op mijn nieuwe iMac ontbrak plotseling de mogelijkheid om collages te maken. Daartoe heb ik een extra app gedownload, Mimeo Photos, en nu lukt dat gedeeltelijk weer. Vanuit Mimeo kan ik dan de collage weer niet exporteren en moet ik een schermdump weer als foto importeren. Omslachtig, maar nu gaat het in ieder geval weer. Op de website zie ik vervolgens dat er iets teveel wit om de fotocollage omheen zat. Dus de hele riedel nog een keer doorlopen om het naar de zin te krijgen. Maar uiteindelijk is het dan toch goed gekomen.

Nu zit ik met smart te wachten op wat bestellingen. De schakelbox, zoals eerder gemeld, maar ook een bestelling bij de Houtloods. Zij melden op de website dat er per e-mail besteld kan worden. Dat heb ik dus maar gedaan. Ik had extra LED lampen van Brawa nodig, extra steekdennen voor de afwerking rond het station en meer stratenfolie. Als dat er is, kan ik weer door.

19 december 2020

eze week geleidelijk aan een begin gemaakt met de voltooiing van de stad Chur. Tot nu toe bestond de ondergrond slechts uit 3 mm triplex plaat. Dat is niet echt een heel stabiele basis. Dus rekening houdend met de ondersteuning, de triplex platen als eerste gelijmd op 9 mm multiplex. Hiermee is het geheel beduidend steviger geworden. Daarna heb ik de ondergrond van het grote stations plein voorzien van plaveisel. Dat is de plek waar de markt komt. De wegen eromheen, behorend bij de Altstadt, zijn gemaakt van Noch wegenfolie (34222) in de vorm van kasseien. De doorgaande wegen zijn "geasfalteerd" met Faller asfaltverf.

De volgende stap is het definitief plaatsen van de behuizing. Dat is met de gebogen vorm van het rondgaande spoor nog best lastig. Ik weet nog niet precies hoe ik dat op ga lossen. Voorlopig maak ik wigvormige tussenruimtes om de huizen aan de straat te laten grenzen. Een alternatief zou kunnen zijn om voortuinen aan te leggen, maar dan wordt de bebouwing mogelijk weer te schaars. Hoe dan ook in de omgeving van de Abdij zijn de doorvoeren voor de verlichting van de huizen al gemaakt. Daar is het redelijk duidelijk hoe de huizen komen te staan. Na proefpassen worden de fittingen met Bisonkit vastgezet.

Ik heb besloten om aan de kant van Chur een aparte schakelkast voor de verlichting te maken. Nog steeds met het idee dat die schakelkast in de toekomst wellicht door een lichtcomputer wordt vervangen. Maar voornamelijk om op draadlengte te besparen. Van Chur naar het besturingspaneel is bijna 9 meter. Dus dat gaat wel erg oplopen met ongeveer 40 fittingen. Dus eerst maar eens een extra schakelbox (TEKO bij Conrad) bestellen en bouwen. De schakelaars heb ik nog in het besturingspaneel van twee banen geleden zitten: Modelbaan Churwalden. Wie wat bewaart, die heeft wat, zeggen ze wel eens.

Bij de bestelling van de TEKO doos ook gelijk de laatste twee blokseinen maar besteld. Die moeten nog een plaatsje krijgen aan de voorzijde van het station in de richting van Arosa.

14 december 2020

Na het voltooien van de aansluiting van alle seinen, een begin gemaakt met het afwerken van Chur en omgeving. Dus eerst de hele opstelling maar uit elkaar gehaald. Maar niet voordat ik foto's van de gehele indeling had gemaakt. De stad valt in 4 delen uiteen: het station en het begin van de bocht door de Altstadt, de bebouwing aan het stationsplein, de bebouwing van Chur Stadt en de heuvel met de abdij. De laatste 3 delen zijn eenvoudig weg te nemen. Dat moest eerst gebeuren zodat ik de nog niet voltooide aansluiting op de achtergrond af kan maken. Als dat klaar is dan moeten de rijeigenschappen van het station gecontroleerd worden en waar nodig verbeterd en dan kan de afbouw van de stad pas beginnen. Maar als eerste kan ik wel vast de abdij onder handen nemen.

Het voordeel van de abdij heuvel is dat het een module op zich is. Die kan dus op de werktafel afgemonteerd worden. Eerst heb ik daarvoor alle verlichting aangebracht en afgemonteerd en vervolgens ben ik de aankleding verder aan gaan pakken. Het werk in uitvoering staat op bijgaande foto.

Ik moet zeggen dat werkt wel heel ontspannen, zo zittend aan de werktafel. Dus het wordt steeds duidelijker, in de toekomst meer modulair; maar dat betekent ook dat je dan meer armslag rond/bij/in de werkruimte moet hebben. Dat wordt straks nog een behoorlijk dilemma.

6 december 2020

Dit weekend, ondanks de Sinterklaasdrukte, toch wat tijd gevonden om de laatste seinen aan te sluiten. Op twee seinen na, de straatzijde van het station Chur, zijn alle seinen nu aangesloten. Deze laatste twee seinen moet ik nog aanschaffen. In de kerstvakantie ga ik met de afwerking van de Chur Altstadt aan de slag. Helaas mogen we toch niet naar Zwitserland vanwege de pandemie. Voor het eerst in 11 jaar gaan we met kerst niet naar Zwitserland. Hopelijk lukt het wel in februari, al heb ik daar voorlopig ook een hard hoofd in.

2 december 2020

Na ontvangst van de printplaten van Kees Moerman deze eerst van de benodigde bekabeling voorzien. Ook enkele van de aansluitingen veranderd naar de door mij gehanteerde standaards (kroonsteentjes voor printmontage). Vervolgens de nieuwe decoderprint als eerste van de derde serie geïntroduceerd, otewel met het nummer Decoder63 3.9 en de WM63R printen zijn daar dus mee verbonden. Beide printen zijn op een strategisch handige locatie onder de tafel geplaatst (op de schakelpanelen natuurlijk) zodat de bedrading niet al te lang wordt. Aan de beide lange zijden van de baan zijn nu een aantal WM63 printen voor handen. Tenslotte moest de Decoder63 print nog met de OC32 worden verbonden en alles moest getest worden. Zonder al teveel problemen fnctioneren de drie strings nu naar behoren.

Daarna kon het trekken van de draden een aanvang nemen. Voor het gemak haal ik de seinen eerst van hun positie om de draden aan mijn werktafel te verlengen. Dat werkt iets makkelijker dan half op de rug onder de treintafel. Inmiddels heb ik de 4 seinen van Preda aangesloten en de 5 seinen van Langwies. Hoe dat er voor Langwies bij schemering uitziet, kunt u hiernaast zien. De bovenste foto is genomen in de richting Arosa/Preda en de onderste is in de richting Lüen-Castiel geschoten.

De komende dagen zijn de seinen van Chur Sand (4) aan de beurt en dan tenslotte de 13 seinen van het Chur Hauptbahnhof.

Uit het bovenstaande worden al wel twee leerpunten duidelijk voor de toekomst. Het idee van de schakelpanelen werkt uiteindelijk zeer goed. Het maakt het geleidelijk aan aansluiten van alle bedrading veel eenvoudiger. Waar ik tevens aan zit te denken, en dat blijkt uit de opmerking over de werktafel, is om in de toekomst toch meer modulair te gaan bouwen. Maar dan wel in twee lagen: op de onderste laag modules de schaduwstations en daar boven op de modules met scenery. Ik denk dan aan frames van vurenhouten latten van 44 x 18 mm en dan in de afmetingen 60 x 120 cm. Over een jaar of twee gaat het die kant op, denk ik.

28 november 2020

Na een aantal weken aansluiten van straat- en huisverlichting, heb ik in een aantal uurtjes deze week de achterzijde van het Depot Sand uiteindelijk afgewerkt. Het gras is ingezaaid en de bomen zijn aangeplant. Op de seinen na is dus ook deze module vrijwel af. Wat nog rest is het afwerken van de overgang naar Chur Stadt. Daar ben ik nog even over aan het nadenken, want die module moet wel uitneembaar blijven. Als ik dat niet zou doen kan ik problemen op het hoofdstation van Chur nooit meer oplossen. Dus ik ben nog op zoek naar de beste manier om deze module in te passen. Tot en met Module 4 zijn we dus vrijwel klaar. Wat nog rest is de aansluiting van de seinen en de detailafwerking (gras, struiken, stenen, personen en dergelijke). Daarna kan alle aandacht gericht worden op het afbouwen van Chur Stadt.

14 november 2020

Gisteravond alle lantaarns van het Depot Sand van langere aansluitdraden voorzien en tegelijkertijd het functioneren van de lantaarnpalen getest. Vandaag de lantaarnpalen weer terug geplaatst bij het Depot Sand en vervolgens de lantaarnpalen in drie secties verdeeld en aangesloten. Het depot is wat ouder, dus ik heb hier alleen gebruik gemaakt van gloeilampen. Een wat zachtere en warmere gloed. In het donker ziet het er prima uit.

Het Depot Sand bij nacht

Hiernaast nog een tweetal detail opnames van het Depot en de weg naar Langwies in de nacht.

Vanavond kreeg ik ook een mailtje van Kees Moerman dat de Decoder kaarten klaar zijn en maandag op de post gaan. Als die binnen zijn wordt het tijd om de seinen aan te gaan sluiten. Al met al gaat het momenteel erg voorspoedig.

11 november 2020

Zondagavond, terwijl ik de laatste hand aan het lggen was aan de verlichting van Langwies, begaf mijn soldeerstation het. Waar ik in het verleden meer dan 35 jaar met een Weller gedaan heb, heeft deze Velleman het binnen 10 jaar begeven. Dus u begrijpt het al, ik heb diep in de buidel getast en bij Conrad een nieuw Weller PU81 soldeerstation besteld. Vandaag arriveerde dat al via PostNL en kon ik aan het eind van de middag dus weer aan de slag.

Als eerste heb ik een witte SMD-led van lakdraden voorzien om deze in de perronlantaarn te kunnen plaatsen. Ik heb het oude gloeilampje heel voorzichtig verwijderd en daarbij bleek er een draadbreuk te zijn. Dus ook de bedrading maar vervangen en de lakdraden vervolgens weer door de mast gevoerd. Daarna een 220 ohm weerstand en een diode aan de draden gesoldeerd (eerst natuurlijk getest welke waar moest) en vervolgens de aansluitdraden gemonteerd. Dus voor de luttele somma van een beetje inspanning is de perronlantaarn weer als nieuw.

Nu ik toch in de flow zat en letterlijk onder de tafel, heb ik gelijk de buiten verlichting van de houtzagerij maar aangesloten. Drie hoge lantaarns om de opslag terreinen te verlichten en een dubbel wit floodlight voor het werk/hijsgebied. Nu alleen de seinen en de overweg nog aansluiten en dan is deze module klaar.

Tenslotte deze week een inventarisatie van het aantal seinen gemaakt. Chur HBf: 13 (2 nog te plaatsen); Chur Sand: 4 seinen; Langwies: 5 seinen; Preda: 4 seinen. Dat brengt het totaal op 26 seinen, waar ik maar decoder kaarten (WM63R van Kees Moerman) heb voor 24 seinen. Ook heb ik nog ruimte nodig waarschijnlijk voor twee voorseinen, wat gelijk is aan 4 2-lichtsseinen. Echter ik had ook geen open plekken meer op de Decoder63 kaarten. Dus Kees een mailtje gestuurd met de vraag of hij nog printplaten op voorraad heeft voor een Decoder63 en een WM63R print. De volgende dag gelijk een bevestigend antwoord en hij maakt ook de kaarten nog in orde voor me. Dat scheelt weer een stap. Dus na de verlichting zijn uiteindelijk de seinen aan de beurt.

Als afsluiting voor vandaag nog een sfeer plaatje van spoor 3 van Langwies in de late avond. Genieten toch, zo'n beeld?

8 november 2020

De laatste dagen gestaag voort gegaan met het aansluiten van de verlichting. Als eerste zijn de opstelsporen van Preda van verlichting voorzien. Vakwerkmasten met floodlights. Het gaat niet altijd voorspoedig. Meestal controleer ik voor het aansluiuten of de verlichting ook werkelijk functioneert, maar soms vergeet je er een. En volgens de wet van Murphy is dat dan ook degene die uiteindelijk niet werkt. De wet van Murphy werkt altijd. Maar na verloop van tijd komt alles dan toch uiteindelijk voor elkaar.

De omgeving van station Preda bij nacht

Het emplacement van Preda is nu naar tevredenheid van lichtmasten en lantaarnpalen voorzien, zoals uit bovenstaande foto mag blijken.

Daarna was logischerwijze het emplacement van Langwies aan de beurt. Dat is vrijwel voor elkaar. Alleen heeft een van de perronlantaarns uit het verleden de verhuizing niet overleefd. Die moet dus nog vervangen worden. Maar het beeld zoals dat in de avond tot ons komt stemt meer dan tevreden. Volgende stop, de houtzagerij. Niet alleen het terrein van de houtzagerij moet van verlichting voorzien worden, maar het wordt nu ook tijd om de gebouwen van verlichting te gaan voorzien: station Preda, boerderij Preda, chalet Preda, St. Bernardskapel, station Langwies, baanwachtershuis Langwies, chalet Langwies en electrogebouw Langwies om mee te beginnen. Ik denk erover om deze gebouwen toch via een lichtcomputer aan te sluiten. dta wordt dus nog even wat onderzoekswerk.

In de tussentijd heeft vandaag ook mijn soldeerstation het begeven. Dus op zoek naar een nieuw soldeerstation voor we wat dan ook kunnen gaan doen. Ik denk dat ik toch weer een Weller wil. Die is in het verleden drie keer zolang mee gegaan als deze Velleman. Goedkoop is toch weer duurkoop gebleken.

2 november 2020

Dit weekend de eerste verlichting van Preda aangesloten. De straatverlichting functioneert. De emplacement verlichting behoeft nog wat nadere aandacht, want de gloeilampjes (oud) vallen weg tegen de LEDs van de (nieuwe) lantaarnpalen. Misschien inde toekmst wat dimmen of de emplacementsverlicting toch maar vervangen. Een impressie gaat hierbij.

21 oktober 2020

De rug duurt wat langer dan gehoopt. Als gevolg daarvan kan ik alleen klussen doen aan de werktafel of staand. De oplossing hiervoor was het voorbereiden van alle bovenleiding. Dus via de Sommerfeldt website een groot aantal onderdelen voor de boveneliedingmasten en portalen besteld. Hoge en lage masten, complete portalen voor overspanning van 5 sporen, een groot aantal losse overspanningen (die ik op maat kan maken) en een aantal uithouders voor enkele masten (helaas te weinig, want ik heb me verteld). Naast het uitmeten en de gaten boren, hoorde daar dus ook het solderen bij. Dat ging allemaal goed, ondanks de lichte handicap. Inmiddels zijn zowel bij het emplacement van het station Preda als bij het Depot Sand de meeste masten geplaatst. Bij Preda moeten nog twee opstelsporen van enkelvoudige masten worden voorzien, maar daar had ik er dus te weinig van. Dus binnenkort weer verder. Overigens zijn de masten slechts op proef geplaatst, want ze moeten allemaal nog van hangdraden en verf voorzien worden.

14 oktober 2020

Dit weekend geveld door rugproblemen. Tijdens het aanharken van de tuin en het vegen van de paden mijn rug op zo'n manier verdraaid dat ik haast niet meer kan zitten. De ouderdom komt met gebreken. Maandag naar de fysiotherapeut en hopelijk gaat het dan geleidelijk aan weer beter. Dus slechts een zeer beperkt aantal klusjes kunnen doen vanuit een staande positie (dat is de positie waarin ik het minste last heb van die rug). Maar lekker is het niet.

Dus al staande de groenstroken bij het Depot verder aangekleed met behulp van foliage van Faller, clump foliage van Woodland en diverse grasplukken van Noch. Ook zijn op dit deel de seinen en de lantaarnpalen al geplaatst. Wat op de foto zichtbaar is, is een proefplaatsing van de bovenleidingportalen. Het doel is ze zo te plaatsen dat alle sporen bediend kunnen worden en het doorgaande verkeer vanzelfsprekend niet gehinderd wordt.

Rond die Faller foliage heb ik nog een aardig verhaal. Een paar weken geleden heb ik bij Fallerstore.nl een extra bus ballast besteld en wat Preiser figuren. Tot mijn verbazing werden er na een paar dagen twee identieke dozen bezorgd. Eén met mijn bestelling en één met mijn adres, maar met de volgende bestelling (volgende volgnummer van pakbon) voor een heel andere klant. Dit was een pakket met Faller foliage, die ik nog niet eerder in het echt gezien had. Ik heb met Fallerstore contact opgenomen om hen te informeren. Ik had twee oplossingen: ik kan het pakket terugsturen of ik maak het bedrag van de foliage over en ga er zelf mee aan de slag. Nummer twee vond men een prima voorstel en als tegenprestatie gaven ze mij 20% korting op de foliage rekening, die een paar dagen later kwam. Nette afwikkeling.

7 oktober 2020

Vandaag mijn verjaardag. Een mijlpaal. De afgelopen week ben ik bijna alleen maar bezig geweest met de aanplant van bomen. Er is nog een hoekje bij het station Langwies dat ik af moet maken, maar verder ben ik al gevorderd tot op de hoogte van het Depot Sand. De overzijde van de Plessur is voor het grootste deel voorzien van naaldbomen. De finishing touch moet nog aangebracht worden, maar de algehele impressie is wat ik voor ogen had. De zijde van het Depot zal meer van loofbomen worden voorzien. Geleidelijk aan komen we namelijk lager, de stad Chur zelf ligt op 700 m boven zeeniveau, Preda daarentegen op 1700 m.

In het weekend heb ik een kleine bouwscene gemaakt op de weg achter het depot. Als gevolg van de bouw van twee nieuwe huizen op het voormalige bedrijfsterrein, moeten de leidingen aangepast worden. Een groep werkers is daar momenteel druk mee bezig. De hoofdleiding is al onderbroken om een aftakking te kunnen maken.

De route langs de Plessur vanuit een ander perspectief

30 september 2020

Met af en toe een uurtje in de avond komt de aankleding steeds verder in de richting van depot Sand. De brug over de Plessur is van trottoirs voorzien, de gevaarlijke bocht heeft een vangrail gekregen en het waarschuwingsbord voor een naderende gevaarlijke bocht is geplaatst. De laatste alm boven de houtzagerij moet nog begrasd worden en dan kunnen de bomen geplaatst worden. Ondertussen is een groot deel van de ballast in het emplacement van het depot al aangebracht.

Al doende leren we nog steeds bij. De ballast moet echt als eerste. Sommige ballast loopt namelijk uit in kleur bij het bevochtigen met ontspannen water. Dan wordt het omliggende gras zwart en moet je dus weer opnieuw gras gaan strooien. Een mens is dus nooit te oud om te leren (aannemende dat ik dit natuurlijk niet vergeet en adequaat toepas).

27 september 2020

Beghoorlijk aangepakt dit weekend. De seinbrug is voltooid en getest. En ik moet zeggen ik ben er best tevreden mee. De voorschakelweerstanden rechts zijn iets lager in waarde dan links. Dat is jammer, maar ik laat het zo, want die draden zijn ter dikte van een haar en breken voordat je er erg in hebt.

Daarna verder gegaan met het aankleden van de houtzagerij en de overgang naar Module 4 (het depot Sand). De weg naar Arosa is verder aangekleed en het eerste gras is gezaaid.

Constructie van de seinbrug voor de westzijde van Chur Hbf

Tot slot van de activiteiten van dit weekend is ook de tennisbaan in de omgeving ingebed en zijn de spelers, de umpire en zelfs de ballenjongen weer terug op het court.

25 september 2020

De afgelopen dagen een heleboel kleine klussen opgeknapt. Als eerste de voltooiing van de weg langs het Depot Sand, doorgetrokken in de richting van Langwies.

De verlichting van het Depot Sand is aangebracht door middel van vakwerkmasten.

De overzijde van de Plessur is van gras voorzien.

Alle uitrij-seinen aan de oostzijde van het station Chur zijn geplaatst.

Een oplossing voor de seinen aan de westzijde (onder de overkapping) is gecreëerd door middel van zelfwerkzaamheid: op de overbrugging van de sporen wordt een seinbrug geplaatst. Met behulp van SMD-leds en styreen is een viertal blokseinen gemaakt. Voor reguliere seinen was er absoluut geen plaats en geen noodzaak. Het enige wat namelijk zichtbaar is van deze seinen op afstand is het uitstralende licht. Vandaar deze goedkope oplossing.

19 september 2020

De afgelopen dagen verder gewerkt aan het voltooien van het station en het emplacement van Langwies. Het gras is verder ingezaaid, de verlichting is geplaatst, de seinen aan beide zijden van het station zijn geplaatst en er is een begin gemaakt met het aanbrengen van de bovenleiding: de portaalmasten zijn aangepast aan de omstandigheden en op de juiste onderlinge afstand gepositioneerd. Er moeten nu nog wat reizigers geplaatst worden en de elektrische aansluitingen moeten nog aangebracht worden, maar dan is Langwies ongeveer voltooid. Na het plaatsen van de foto zie ik nu - foto's zijn altijd onverbiddelijk - dat ik de ballast hier en daar nog wat aan moet vullen. Dat zal de komende dagen dan ook nog moeten gebeuren.

Hierna is de aandacht dus wat verder naar het noorden verplaatst. De bergketen rond de houtzagerij voldeed nog niet aan mijn wensen. Dus deze week heb ik weer een aantal rotsformaties geproduceerd met behulp van de Woodland mallen en die met smeltijm in positie gebracht. Na het positioneren van de formaties heb ik ze ingepast in de omgeving en verbonden met elkaar door middel van modelgips. Toen dat allemaal voldoende gedroogd was, heb ik met een oude beitel de profielen wat verder aangebracht en daarna de rotsformaties in de basiskleur geverfd. Na het volledig drogen van de ondergrond ga ik er vervolgens met een zeer verdunde zwarte verf over heen, bijna zo dun als water. Na een paar minuten dep ik de verf voorzichtig met een vochtige tissue weer op. De verf blijft dan achter in alle voegen en oneffenheden en verdwijnt weer van de grotere vlakken. Opnieuw na goed drogen drybrush ik de uitstekende delen met witte plakkaatverf. De diverse stappen, die ik doorlopen heb, staan hiernaast in een compilatie-foto weergegeven.

De volgende stappen voor dit weekend zijn het verder begrassen van de omgeving van de houtzagerij en het op kleur brengen van de rotsformaties. De verlichting rond de houtzagerij is inmiddels ook reeds geplaatst in de vorm van een drietal vakwerkmasten met totaal 4 schijnwerpers (Viessmann). Naar mijn inschatting moet dat voldoende zijn om op het terrein veilig te kunnen werken. Ook in de modelwereld geldt tenslotte veiligheid voor alles.

Van testrijden, zoals vorige post gemeld, is tot op heden nog niet zoveel gekomen. Er zijn duidelijk ieder keer nog aandere prioriteiten en ik bepaal per keer dat ik op de zolder kan werken, waar ik zin in heb. Dus als gevolg van dat gedrag komen de voorspellingen niet altijd uit. Heb geduld, uiteindelijk komt alles voor elkaar.

13 september 2020

Langzamerhand is de omgeving van station Langwies volledig vorm gegeven. De laatste stand van zaken is in nevenstaande foto zichtbaar. De elektrische aansluitingen moeten echter nog steeds gemaakt worden.

Afgelopen donderdag is de Intellibox II weer gerepareerd op het honk terug gekeerd. Vanaf dat moment is het testrijden weer begonnen. Er zijn namelijk zoveel werkzaamheden uitgevoerd de afgelopen weken, dat een uitgebreid testprogramma niet misplaatst is.

Als volgende stap ben ik begonnen met de aankleding van de houtzagerij en de omgeving. Als eerste heb ik daarvoor de toegangsweg over het spoor aangelegd, door middel van polystyreen pas-stukken in en tussen de rails. Het hele bedrijfsterrein is vervolgens met behulp van MDF zaagsel geegaliseerd/aangekleed. Als die ondergrond droog is, zal ik eerst de omliggende hellingen van gras gaan voorzien.

Eigenlijk gaat de bouw van deze modelbaan veel sneller dan verwacht. Als ik in dit tempo door kan gaan, is de modelbaan volgend jaar om deze tijd voltooid. Heel langzaamaan en heel voorzichtig begin ik dus al te denken over wat er daarna moet gaan gebeuren. Ik heb nog geen duidelijk idee, maar op een of andere manier moet ik niet alleen de baan lay-out maar ook de omgeving beter gaan plannen. Daarnaast moet ik echt veel meer tijd nemen om de baan uit te leggen/uit te lijnen en te testen (naar volle tevredenheid), voordat ik aan de scenery begin. Nu houd ik altijd het gevoel dat niet alles naar tevredenheid werkt en dat ik daar niet vreselijk veel meer aan kan doen.

Dat gevoel moet weg genomen worden. En dus zal er langer nagedacht moeten worden over de volgorde van de diverse activiteiten en zal de planning in nog meer detail voorbereid moeten worden. Een perfectionist is dus ook werkelijk nooit tevreden! Misschien is toch een modulaire aanpak de betere oplossing?

8 september 2020

De laatste paar dagen veel foto's opgezocht van het station Langwies. Door de beperkingen van mijn lay-out heb ik vanzelfsprekend wat compromissen moeten sluiten, maar waar ik nu naar op zoek was, is de soort vegetatie die er rond het station staat. Het is duidelijk op de foto's te zien dat dit al veelal loofbomen zijn, maar ook vanzelfsprekend wel hier en daar naaldbomen. Dus gisteravond maar tot een proefplaatsing van wat naaldbomen besloten om te zien hoe het overkomt.

In de tussentijd heb ik afgelopen zondag ook de overweg verder afgewerkt en een aantal lantaarnpalen geplaatst. De begrassing is verder doorgezet en de scene is al gedeeltelijk wat verder aangekleed. De perrons zijn voorlopig lichtgrijs gelaten naar het voorbeeld. Of ik de perrons nog van een grindlaag ga voorzien, moet nog besloten worden. Al met al begint het er leuk uit te zien, naar mijn mening. Let wel, niets is nog aangesloten, dus er staat me nog heel wat werk te wachten.

4 september 2020

Na veel overpeinzingen toch besloten om de omgeving van het station van Langwies meer in overeenstemming met de werkelijkheid na te bootsen. Dus achter het station en het gebouw aan de linkerzijde twee wegen aangebracht. Met behulp van styropor eerst de ondergrond gevormd en die vervolgens met gipsverband bekleed. Daarna de ondergrond van earth colours voorzien en de wegen met asfaltgrijs op kleur gebracht. Het oogt nu wat mij betreft wat beter. Het moet natuurlijk nog beter aangekleed worden, maar het begin is er in ieder geval. Best wel vergaande aanpassingen op een gedeelte waarvan ik dacht dat het al klaar was, maar het gaat om het uiteindelijke resultaat. Dus de verfijningen/aanpassingen zijn wel degelijk van belang om zelf tevreden te blijven met het resultaat.

Het komende weekend hoop ik wat tijd te vinden om de omgeving van het station verder aan te kleden. Begrassen, perrons van kleur voorzien en de ballast aanbrengen. Ook het plaatsen van een aantal reizigers helpt natuurlijk de levendigheid van de scene te verbeteren.

31 augustus 2020

Gister heb ik wat tijd kunnen bestden aan de modelbaan. Als eerste heb ik de weg naar Langwies in de omgeving ingebed door de beide bermen met gips te bekleden. De ondergrond was al met mehulp van styropor gevormd, dus dat inbedden ging redelijk snel. Daarna de aankleding ter hand genomen. De schakelmast op de juiste positie ten op zichte van het station gepositioneerd. Een bloembak, wat bankjes, een telefooncel en een bron completeren het geheel voorlopig.

Daarna ben ik aan de vervaardiging van een aantal informatieborden begonnen. Dit is een setje van AB-Modell geetst uit nieuw-zilver, dat ik al een jaar of twee geleden heb aangeschaft. Het is ongelooflijk pietepeuterig werk om de decals uit te snijden en vervolgens aan te brengen. Na het uitsnijden een paar seconden in warm water, dan laten weken gedurende 30 seconden en vervolgens voorzichtig van de papierlaag op het nieuw-zilver schuiven. Voorzichtig deppen met een wattenstaafje om de eventuele bubbels er uit te krijgen en als laatste met Decal Set insmeren met een zachte kwast. Als alles goed droog is met een matte vernis aflakken ter bescherming. De informatieborden staan nog niet op de foto omdat ik ze pas aan een zijde aangebracht heb. Alles moet echt goed droog zijn voor ik aan de achterzijde begin.

27 augustus 2020

Deze week een paar avondjes en ook woensdag wat tijd aan de baan kunnen besteden. Om weer wat voortgang te maken heb ik het station Langwies onder handen genomen. De ruimte tussen de rails - de perrons dus - pas gemaakt en aangebracht. Alles uit triplex vervaardigd. Daarna de doorvoering voor de verlichting aangebracht en een begin gemaakt met de weg, die dwars over de sporen loopt. Hier heb ik besloten om wat van de werkelijkheid af te wijken. Dit is namelijk de enige plaats waar ik redelijkerwijs een bewaakte overweg aan kan brengen. En die wilde ik er graag bij hebben, omdat dat wat actie geeft op de baan. En natuurlijk ook omdat ik die nog in mijn bezit had. Ik heb er eigenlijk drie: één van Faller, één van Viesmann en één zonder aandrijving van AB-Modell. De Viesmann is het geworden omdat die me het meest Zwitsers lijkt en al aangedreven is. Wellicht ga ik later het AB-Modell pakket nog wel eens van een aandrijving voorzien. Dan kan ik de bomen altijd nog vervangen door deze echt Zwitserse bomen. Voor nu staan de bomen op zijn plaats.

Dan komt echter de volgende uitdaging waar zijn de tegenoverliggende staanders om de boom op te laten rusten. Die heb ik dus niet kunnen vinden, dus vervolgens met eindeloos geduld twee staanders vervaardigd. Uitgesneden uit styreen en daarna heel voorzichtig zo rond mogelijk gevijld. Dat is een echte uitdaging, want het geheel is niet meer dan 12 mm groot. Maar het is gelukt. Ze staan in de verf. En het weekend kunnen ze dan geplaatst worden. Zo mogelijk kunnen de bomen dan ook elektrisch aangesloten worden, inclusief bel (van Viesmann).

23 augustus 2020

Een paar dagen later is al het wit in de stroomversnelliongen verdwenen. Het drogen duurt dus duidelijk langer dan 24 uur. Het ziet er nu alleszins acceptabel uit. Het water had nog wat wilder gekund.

Inmiddels ben ik met de aankleding tot aan het station Langwies gevorderd. De afgelopen dagen heb ik op de modules T1, 2, T2 en 3 de laatste bomen aangeplant en wat verdere detaillering van de scenery aangebracht. Omgevallen bomen, resten van stronken en dergelijke. Ook heb ik een begin gemaakt met de bovenleiding op Module 1. Als dat voor elkaar is, is de bovenleiding tot en met Module T2 voltooid.

De helft van Module 3 is nu van gras voorzien. Tot en met de wijngaard is de ondergrond van de bergen gereed. Het hele emplacement moet nog aangepakt worden. Mogelijk wordt dat de volgende klus.

19 augustus 2020

De vakantie is weer voorbij. Dus de voortgang wordt nu alleen nog maar gemaakt in een uurtje hier en daar per avond en wat meer gedurende het weekend (als de tuin het toelaat).

Afgelopen week bij de Houtloods een fles "Water Effects" van Woodland Scenics aangeschaft. Wat ik daarmee voor ogen heb, is om de diverse stroomversnellingen in de rivier de Albula realistischer te maken. Dus maandagavond op vetvrij bakpapier maar eens een paar pogingen gedaan om het vallende water vorm te geven. Na 24 uur drogen is het hanteerbaar en heb ik het in stukjes geknipt om de stroomversnellingen te maken. De stukjes worden vervolgens met het zelfde water effects aan de ondergrond gekleefd. Daarna giet ik er hier en daar nog "Realistic Water" overheen om de overgangen vloeiender te maken. Het resultaat is best naar tevredenheid. Op het moment dat je het voor het eerst uitsmeert is dat vertrouwen er echter nog niet echt. Dat mag blijken uit bijgaande foto. Maar zoals ze zo vaak zeggen: het is goed opgedroogd. Op de onderstaande foto's is het realistic water nog niet uitgehard. Dat duurt weer 24 uur.

Twee stroomversnellingen tussen Albula viaduct II en III

Niet alles is echter lukt echter meteen de eerste keer. Als je het water effect iets te dik smeert wordt het helemaal wit. Dat trekt dus ook na 48 uur niet weg. En dat geeft niet echt een realistische aanblik. Dus met vallen en opstaan komen we verder. Ik zal binnenkort proberen deze stroomversnelling nog te vervangen of aan te passen. Ik laat het u weten.

16 augustus 2020

Ook het vierde viaduct is van bovenleidingsmasten en bovenleiding voorzien. Daarnaast vandaag een aantal kleine klusjes gedaan: wat achterstallig onderhoud en het schilderen van een aantal schuren in de kleur burnt amber. Verder een aantal doorkijkjes op de foto vastgelegd. U vindt deze foto's onder de tab Landschap en dan naar Foto's.

14 augustus 2020

Vandaag de Intellibox naar de Houtloods gebracht met het idee om te zien of hij in hun situatie wel werkt. Helaas hebben ze geen testbaan meer, zoals de Wapstad had. Dus daar ter plekke maar besloten om hem op te sturen naar Uhlenbrock. Als gevolg van die beslissing zit ik dus nu zeker twee weken zonder centrale besturingseenheid. De aandacht zal dus in de komende weken gelegd worden op het verder voltooien van de scenery. Een kleine herinnering aan het tijdelijke gemis staat hiernaast.

De rest van de dag heb ik besteed aan het opruimen van de zolder (na twee weken bijna onafgebroken klussen was dat echt wel nodig) en het afwerken van de kabelgoten. De afgelopen twee jaar had ik nog bijna nergens de afdekking geplaatst. Alle kabelgoten heb ik nu van hun afdekking voorzien en de rest van de vloer heb ik ook grondig opgeruimd. Alle locomotieven en wagons zijn op de baan geplaatst of indien niet passend binnen het thema verbannen naar de opslag. Het gevolg is dat ik nu vrije ruimte heb onder de baan, die het werken in de toekomst verder vereenvoudigd. Het enige wat nu nog opgeslagen staat onder de baan zijn twee verhuisdozen (links achter) met bomen, een met loofbomen en een met dennebomen. Op termijn worden die bomen op de baan geplaatst en zal het uiteindelijk leeg worden onder de baan. Wat een vooruitzicht....

13 augustus 2020

Gister en vandaag de lichtsluizen aangesloten. Het warme weer weerhield me er in eerste instatie ecven van om onder de tafel te gaan solderen. Maar uiteindelijk de uitdaging toch maar opgepakt. Het afregelen van een schaduwstation is nu voor elkaar, maar toen hield de Intellibox ermee op. Dus die moet ik vanmiddag maar even voor reparatie gaan aanbieden.

De opzet van de dynamische blokken toch vandaag maar even in een beschrijving vastgelegd. Dit is bedoeld als aanvulling op de Koploper handleiding. Zoals gezegd heb ik drie schaduwstations en ik bespreek hier de instelling van een van de sporen binnen Spinas als voorbeeld. Vanuit Blok 19 kun je daar rijden naar Blok 6 tot en met 9. Dat is te zien in de eerste print. In Blok 19 gaan we de eerste aanpassingen maken. De keuze wodt daar gemaakt voor optimale lengte. Hiermee verandert de "Kansen" optie in "Aantal blokken" dat er vooruit gekeken wordt.

Vervolgens passen we in de tab "Bezetmeldingen" de melders aan. De blokken 6 tot en met 9 krijgen allemaal dezelfde bezetmelder als eerste en tweede melder, maar de tweede melding is het vrijkomen van het blok. Dit is te zien in de derde print. Let wel op, bij "Bezet bij..." wordt niets aangevinkt. In de vierde print is te zien hoe het vrijkomen wordt aangegeven.

Als volgende stap wordt het tweede deel van het schaduwstation als "Blokgroep" ingesteld. Dat gebeurt bij "Onderhouden" en dan "Blokgroepen". Het gaat hier om de extra gemaakte (niet fysieke) blokken 101 tot en met 104. Denk om de ticks "Enkele treinbeweging" en "Gecombineerde stopmelder". In de zesde print is te zien dat de tweede blokken ook dezelfde bezetmelder hebben. Maar die wordt nu aangegeven in "Bezet bij...". Het is mijn ervaring dat je dan ook de bezetmelder in het "Te verwachten bezetmelders" veld moet aangeven, anders krijg je een foutmelding.

Drie dynamische schaduwstations

Als laatste print hier naast een overzicht van het baanplan in Koploper, terwijl ik bezig was om alle treinen te verdelen over de schaduwstations, maar zoals gezegd, toen hield de Intellibox ermee op.

12 augustus 2020

U had nog een foto te goed na het schilderen van de zijwanden. Hierbij een overzicht in de lengte richting van de baan. Tevens nog een foto van de wijngaard, het is maar een klein wijnboertje, vanuit een ander perspectief.

Gister de plaatsing van de lichtsluizen afgerond en een begin gemaakt met het aanpassen van Koploper. Daar liep ik dus achteraf gezien tegen iets sufs aan. De optie "uitgbreide versie" was grijs in de tab "Instellingen Database-Algemeen". Naar analogie met andere software pakketten waar een grijs indicatie aangeeft dat in jouw versie de optie niet beschikbaar is, ging ik vruchteloos op zoek naar hoe ik de optie wel beschikbaar kon krijgen. Uiteindelijk door een tip op het Koploperforum (dank aan Wim Ros) blijkt dat grijs hier betekent dat de optie aanwezig is en niet uit te schakelen is. Kostte me dus bijna een halve dag.

Uiteindelijk in de avond in de uitgebreide versie van Koploper alle drie de schaduwstations omgezet naar blokken met dynamische lengte. Hiertoe ook de lengte van de blokken nauwkeurig opgemeten. Het enige nadeel aan deze dynamische blokken is dat ze nog maar vanaf één zijde te berijden zijn. Dus dat betekent dat ik de diverse routes ook aan moet passen. Het schaduwstation Spinas wordt de opstelplaats voor de RhB locomotieven. Het schaduwstation Untervaz wordt de opstelplaats voor SBB goederenlocomotieven (die ik als compromis ook toelaat op de Rhätische Bahn). En het schaduwstation Landquart tenslotte wordt de opstelplaats voor SBB personenlocomotieven. De routes worden dus hier op aangepast: vanuit Landquart kan naar Chur gereden worden en kan ook de parade strecke helemaal rondom gereden worden. Vanuit Spinas en Untervaz worden het straatspoor en de route naar Preda bediend.

Voorlopig definiëren we nog even gestaag verder om alles in Koploper correct ingevoerd te krijgen.

10 augustus 2020

Zaterdag werd de bestelling van Conrad afgeleverd. Zondag dus de 6 lichtsluizen in elkaar gesoldeerd en begonnen met de plaatsing. Het was even wat experimenteren wat betreft de juiste uitlijning maar dat is goed te doen en daarna ging het plaatsen zeer voorspoedig. Zondagmiddag was ik al halverwege. Maandag of dinsdag nog de laatste drie en dan Koploper aan gaan passen. In de tussentijd heb ik wel, zittend in de tuin, de handleiding van Koploper doorgespit op het onderwerp dynamische bloklengte. Ik denk nu te weten wat ik moet gaan doen. Dus dat komt later deze week. Een overzicht en detailopname staan hiernaast.

6 augustus 2020

Vandaag zijn de printjes voor de lichtsluizen van Huib Maaskant, in totaal 6 stuks, gearriveerd. Een deel van de Conrad bestelling is ook aangekomen, maar helaas zonder de bestelde elektronica onderdelen. Die komen apart. Hopelijk komt dat nog morgen of zaterdag.

Gister en vandaag ondanks de warmte gestaag doorgewerkt aan de modelbaan. De wijngaard is uiteindelijk aangekleed en in de omgeving ingebed. Hiernaast de drie stadia van de aanleg bij elkaar gevoegd. Ook de bovenleiding op Module T1 is gereed gekomen en staat er mooi bij. Morgen wordt daar de laatste helling met bomen beplant en dan is ook die module in ruwbouw gereed. De aan en afvoer routes en de kleine scenes die uiteindelijk het verschil maken volgen nog op termijn.

Ook heb ik vandaag het schilderen van de zijspanten voltooid. Het staat er nu allemaal strak matzwart bij en oogt duidelijk beter op de foto's.

4 augustus 2020

Vandaag verder gegaan met de voltooiing van Module 2. Allereerst nog heel veel bomen aangeplant en daarna een begin gemaakt met het plaatsen van bovenleidingmasten op de overgangsmodule naar Langwies.

Voor het goede begrip moet ik hier nog wel even mijn module benaming uitleggen. De baan bestaat uit 5 modules en twee overgangsmodules. Module 1 is Preda. Daarna komt overgangsmodule 1 (T1) waarna de module komt met de keertunnels, Module 2. Vervolgens de overgangsmodule T2 naar Langwies, waarna Langwies zelf Module 3 is. Daarna is Chur Sandt module 4 en Chur Hauptbahnhof Module 5. Dit maakt mogelijk de schrijfwijze wat simpeler.

Ook is verder gewerkt aan de wijngaard. De terrassen zijn in de aardkleur geschilderd en de stenen aardkeringen zijn aangebracht. Als volgende worden binnenkort het gras en de aardlagen aangebracht, waarna de wijnstokken geplant kunnen worden.

Als laatste vandaag een begin gemaakt met de afwerking van de zijkanten van de modelbaan. De houtkleur stoorde me op veel foto's, dus vandaag een begin gemaakt met het matzwart schilderen van alle zijspanten. De helft is gedaan en die moet eerst drogen om te voorkomen dat ikzelf helemaal zwart word. De doorgangen zijn eigenlijk wel wat nauw als je met dit soort activiteiten bezig bent! Het verschil is op nevenstaande foto wel gelijk goed zichtbaar.

Goed nieuws van Huib Maaskant. Vandaag heeft hij de printjes voor de lichtsluizen al op de bus gedaan. Wat een snelle service. Als Conrad nu ook een beetje doorwerkt kan ik misschien het komende weekend al met de elektronica beginnen.

3 augustus 2020

Zoals aangekondigd, vandaag de hele dag aan de modelbaan kunnen werken. In de ochtend begonnen met het afronden van de begrassing op Module 2. De laatste stukken zijn met Almwies gras (Noch 07079) bestrooid.

Tijdens het drogen van de grasdelen begonnen met het vervaardigen van de wijngaard boven Langwies. Ik heb besloten daar een wijngaard aan te brengen in de vorm van een viertal terrassen. De ondergrond van de terrassen is met behulp van de hete-draad snijder uit polystyreen gesneden. Met behulp van de zwaaihaak is eerst de juiste hoek bepaald en vervolgens is die hoek op het polystyreen uitgezet. Vervolgens is het polystyreen met behulp van houtlijm op de ondergrond gelijmd en met behulp van naalden en spijkers tijdelijk gefixeerd. Als volgende stap zijn de terrassen eerst met gipsverband bekleed en daarna worden de verticale delen met steenplaat bekleed. De horizontale delen worden met een mengsel van bruin en zwart zand aangekleed, waarna de druivenranken geplaatst kunnen worden. Op ieder terras komen 8 ranken. Slechts een kleine wijngaard, maar met wijn van hoge kwaliteit!

Terwijl het gipsverband aan het drogen is, heb ik Perron 1 van station Preda verder afgebouwd. Op ongeveer 1.5 cm van de perronafbakening heb ik als eerste Tesakrep geplakt over de volle lengte. Vervolgens heb ik de ruimte tussen perronafbakening en het Tesakrep met lijm ingesmeerd en daarna heel voorzichtig dit gebied ingestrooid met een mengsel van 1:1 wit en grijs zand. Als volgende stap heb ik met een spuitfles ontspannen water over het hele gebied gesproeid en daarna het zandmengsel met verdunde houtlijm ingedruppeld. Terwijl alles nog nat was, heb ik het Tesakrep voorzichtig verwijderd. Het resultaat mag er zijn (zie bijgaande foto). Hoe ik de weg ga afwerken is nog niet helemaal duidelijk. Die is in werkelijkheid niet geasfalteerd, maar heeft een ruwere structuur zij het wel met een andere kleur dan de perrons. Dat vergt nog enig verder onderzoek.

Tenslotte heb ik ook na enig onderzoek op Internet, met name met behulp van de Koploper handleiding en de website van Huib Maaskant, besloten om de 3 schaduwstations van compacte lichtsluizen te voorzien, waardoor ik ze op een dynamische wijze kan benutten. Ieder schaduwstation krijgt twee lichtsluizen (een als ingang en een als uitgang), daarmee kunnen er dan meerdere treinen op een spoor geplaatst worden. Hoe het allemaal uitgewerkt moet worden volgt later, als eerste heb ik 6 printjes besteld bij Huib Maaskant en bij Conrad de benodigde onderdelen. Mogelijk wordt dat de activiteit voor volgende week, afhankelijk van de levertijd van het een en ander.

2 augustus 2020

De afgelopen twee weken op vakantie geweest in Bergen (NH). De periode daarvoor ontzettend druk geweest met de afronding van het collegejaar. Maar vanaf nu nog twee weken vrij voor allerhande klusjes en gewoon ontspannen.

De laatste maand af en aan bezig geweest met de aanplant van een variëteit aan bomen en de verdere afbouw van Module 2: de Albulaviaducten en de keertunnels. In eerste instantie heb ik eerst twee dagen geïnvesteerd om alle bomen weer toonbaar te maken. Resten van lijm en verf heb ik in één lange sessie in één keer verwijderd. Was echt een megaklus, twee verhuisdozen vol bomen. Ik heb ze tegelijkertijd ook gesorteerd in loofbomen en dennebomen in de soorten standaard en gevarieerd. Daarmee wordt het selecteren iets eenvoudiger en de variatie van de aanplant op de baan gaat er duidelijk op vooruit, zoals op het bijgaande doorkijkje is te zien. Erg snel gaat het echter niet. Met name op de stijle hellingen is het af en toe best lastig.

Ook nog een kleine aanwinst toegevoegd aan de modelbaan geschonken door een van mijn promovendi, als dank voor de begeleiding. Het bergkappelletje is vervangen door dit nieuwe exemplaar, de kapel St.Bernard (Faller 232239).

8 juli 2020

De tijd vliegt. Aan het einde van het academisch jaar is het weer ontzettend druk, maar toch af en toe een uurtje gevonden om wat aan Preda te bouwen. Momenteel zijn het veel klusjes die erg veel tijd kosten. Ballast aanbrengen, gras strooien, perrons aankleden, bomen planten, hekjes maken en ga zo maar door. Met name de bomen planten kost vreselijk veel tijd, maar het zijn dan ook heel veel bomen. Maar zoals op de opgewaardeerde foto te zien is, vordert het werk gestaag. Op de foto hiernaast is Preda te zien vanaf de Albulatunnel.

Detaillering van het emplacement vordert gestaag

In de tussentijd heb ik ook het laatste perron van het station Chur van verlichting voorzien. Na Preda ga ik daar weer verder. Deze keer heb ik de verlichting zelf gemaakt van 3 mm koud-witte LEDs en weerstanden van 1000 ohm. Dit alles op een viertal stroken prints van 16 cm (2 stroken slechts) gesoldeerd. Daarna met twee-componentenlijm onder de overkapping geplakt en met knijpers aangeklemd. Voor het monteren natuurlijk wel even testen. Na doorvoeren van de bedrading door de tafel en aansluiting op de ringleiding ziet het er weer gelikt uit. Dit verhaal wordt in het nevenstaande vierlijk zichtbaar gemaakt.

28 juni 2020

Bijna twee weken later. Het is niet dat er in de tussentijd niets gebeurd is, maar de detaillering, waar ik nu mee bezig ben, kost veel tijd. Voornamelijk omdat het lijmen en drogen, verven en drogen en dus veel wachten is. En er is maar zoveel wat je in de tussentijd kunt doen. De gehele periode ben ik bezig geweest met de omgeving en het emplacement van Preda.

Om te beginnen, zijn er meer bomen aangeplant. Ik heb stelcon platen geplaatst rond het EWB. Er zijn hekken en lantaarns geplaatst. De eerste twee uitrijseinen zijn geplaatst aan de zijde van de Albulatunnel. Er is een herder met zijn schaapskudde en hond gearriveerd. De ondergrond van de opstelsporen is voorgekleurd en de ballast voor de opstelsporen is grotendeels ingestrooid, maar nog niet gelijmd. Een van de perrons is al helemaal van een toplaag voorzien en witte randen. Het tweede perron heeft de witte randen al, maar nog niet de toplaag. Het plan is om diezelfde toplaag ook aan de zijde van het stationsgebouw aan te brengen over een breedte van maximaal 3 cm (5 m in werkelijkheid). Tenslotte zijn er twee overpaden gecreeerd en het hekwerk om de opstelsporen af te schermen is geconstrueerd. Dat wordt pas geplaatst als het groen is aangebracht.

15 juni 2020

Niets veranderlijker dan een mens. Na het aankleden van het eerste stukje baan met gras en dergelijke heb ik besloten daar maar even mee door te gaan. Dus afgelopen zaterdag na eerst de echte tuin gedaan te hebben onder het genot van de airconditioning aan de afbouw van Preda begonnen. Bijna op de kop af een jaar later. Op 9 juni vorig jaar heb ik de grondkleur aangebracht. Op 13 juni 2020 volgt dan de aankleding. Het is een mooi plaatje gworden, dus daarom hier maar weer eens in het groot. Dat geeft dan ook wat ruimte voor extra plaatjes.

11 juni 2020

Gisteravond laat kroop het bloed toch waar het niet gaan kan. Ik moest even zien hoe het stukje rotsen eruit zou zien als ik het wat meer zou aankleden. Om half tien ben ik dus nog even aan de slag gegaan met de Noch lijm en het grasmengsel Almwiese. Deze ingrediënten tezamen met de Grassmaster 2.0 zouden de klus moeten kunnen klaren. Het strooien vergt wel enig uithoudingsvermogen, maar na een kwartiertje is dat wel voor elkaar. Daarna nog wat nabehandeling met lichtere grassoorten en hier en daar wat bruine elementen. Een paar eerste dennen en wat inheemse koeien completeren het geheel voorlopig. Dit was het plaatje waar het me om te doen was. Op een grote foto van deze scene is overigens wel direct duidelijk dat het ook tijd wordt om een roestvlaag op de rails aan te gaan brengen. Zo veel te doen.......

10 juni 2020

Erg druk geweest de laatste dagen. Een extra adviesopdracht vraagt veel tijd. Maar vandaag het tussenrapport de deur uit, dus nu even tijd voor de modelbaan. De laatste twee huizen voor Chur en eigenlijk de laatste twee huizen voor de hele baan zijn gearriveerd en gebouwd. Het hotel staat voorlopig op zijn plaats en het vakwerkhuis heeft zijn plaats gevonden in de Altstadt. De komende dagen ga ik wat schuiven en veranderen om te zien wat de optimale indeling is en dan kan het stratenplan getekend worden en de verlichting geplaatst worden. Daarna kunnen we verder met de aankleding van de stad.

Ondanks het hierboven beschreven plan voor de komende dagen, vanmiddag toch maar iets anders aangepakt. Ik de rotsformaties verder afgewerkt. Na het plaatsen van de mallen heb ik de gipsformaties eerst egaal grijs geschilderd. Die situatie was al een paar maanden zo. Dus vanmiddag begonnen met het verdunnen van zwarte acryl verf. De verdunning is twee delen water op een deel verf. Dus echt een waterig mengseltje. Met een platte kwast breng ik deze verdunde oplossing op het grijs aan en met name op de dieper liggende delen. Na het aanbrengen en als de verf nog goed nat is ga ik vervolgens aan het deppen met WC papier. Daarmee komt een groot deel van het grijs weer terug, maar het zwart blijft in de naden zitten. Als het geheel wat verder gedroogd is, doop ik een platte kwast in witte plakkaatverf en strijk de verf vervolgens op papier zoveel mogelijk van de kwast af (drybrushing). Met deze droge witte kwast ga ik vervolgens licht over de rotsformaties heen. De uitstekende delen krijgen dan een zweem wit. En dat herhaal ik tot ik tevreden ben. Daarna wordt hier en daar nog wat zeer verdunde bruine verf aangebracht voor het effect.

31 mei 2020

Het pinksterweekend gebruikt om eens grondig op te ruimen en de ladenkasten opnieuw in te delen. Dan blijk je dus toch weer meer spullen te hebben dan je dacht. Toch nog veel voorraad voor de aankleding van stad en land. Dus dat gaat wel goed komen.

Vrijdagavond begonnen met het bouwen van de drie moderne gebouwen voor aan de rand van het stationsplein. Een bank, een kaufhaus en een geschenkenwinkel met woningen erboven. Alle drie van Vollmer. Daarnaast had ik al een groot winkelpand met appartementen van Kibri. Een modern element aan de rand van de Altstadt. Ik heb nu nog een vakwerkhuis en een hotel in bestelling staan en dan is de stad compleet. De plaatsing van de 4 moderne gebouwen is zichtbaar op bijgaande foto. Het witte vlak voor de 4 gebouwen is de toekomstige locatie van het hotel.

Op zaterdag na het gereedkomen van de moderne bebouwing deze eerst op proef geplaatst om de lay-out van de stad beter uit te vinden. Daarna de aansluiting tussen abdij en Altstadt gemaakt. Een ondergrond van styropor precies pas gemaakt met de hete-draad snijder. De rechte wanden hier en daar van metselwerk voorzien. Op de bijgaande foto is het witte vlak na de vier nieuwe gebouwen het glooiende terrein richting abdij.

26 mei 2020

Thuiswerkend kan je het behoorlijk druk hebben. Gemiddeld zo'n 3 skype gesprekken per dag om met studenten de voortgang te bespreken. En daarnaast nog contact houden met de medewerkers in mijn sectie. Dat houd je letterlijk van de straat. Na zo'n dag Skype/Zoom/Teams gesprekken ga ik aan het eind van de werkdag eerst even wandelen en dan soms in de avond nog een uurtje naar zolder voor de broodnodige onstspanning.

Op zolder is de voortgang niet geweldig. Met het warme weer heb ik er maar op ingezet om Chur met huizen vol te bouwen. Dat begint redelijk op te schieten. Voor het gebied rond het station heb ik een aantal kantoorpanden besteld en voor de Altstadt heb ik nog een paar van de Vollmer stadshuizen op het oog. En dan is het vol ook.

De bestelde ballast zoals gemeld op 22 mei is vandaag bezorgd. Met een goede mengverhouding tussen de twee soorten kan ik een mix maaken die redelijk op de al aangebrachte ballast lijkt. In de avond onder kunstlicht kon ik het verschil in ieder geval niet zien. Ik weet echter nog niet hoe het eruit ziet na bevochtigen en vervolgens lijmen, met andere woorden of het kleurecht is. Die test gaan we binnenkort doen.

Bijgaand een overzicht, vanaf een iets verhoogd standpunt over de hele zolder. Is weer eens iets anders. Ter orientatie: bij het dakraam links de Abdij, bij het dakraam aan de korte overzijde Langwies en bij het dakraam rechts Preda. Bij het witte vlak voor de abdij moeten de Altstadt huizen komen en naast de kermis voor het station (links) de kantoorpanden. De huizen die daar nu staan komen straks direct naast de achterwand aan de voorzijde (naast het gangpad).

22 mei 2020

Een hele werkdag aan de modelbaan besteed. Begonnen met het gangbaar maken van de wissels bij het station Chur. De rails gegumd, een wisselaandrijving vervangen (W57) en een kapotte flexrail vervangen in de eerste keerlus. Verder her en der ballast aangevuld en vastgezet. Ook heb ik het station Muot weer hersteld (dat was gesneuveld bij de afbraak van de vorige baan). Het gaat nu dienst doen als baanwachterswoning. Als laatste is het nieuwe perron in hoogte aangepast en proefgeplaatst ter hoogte van de extensie. Moet nog in de ballast ingebed worden.

Daarnaast ook nog heel veel proefgereden en een begin gemaakt om de schaduwstations op de juiste wijze in te delen. Untervaz en Spinas voor de RhB, Landquart voor de SBB. Of dat helemaal goed gaat uitkomen is nog een vraag, maar in ieder geval geeft het in de zichtbare wereld wat ruimte en rust. Tijdens deze werkzaamheden bleek dat er een tik te horen was in de Am4/4 tijdens het rijden. Opnieuw en niet zo'n beetje ook. Weer een gebroken tandwiel, dus ook die maar vervangen. Ook heb ik één van de Allegra's omgebouwd, zodat hij de Arosa rijtuigen (de blauwe) kan trekken. Dat geeft een leuker beeld op de baan.

In de avond een beslissing genomen over de nieuwe ballast. Mijn vertrouwde ballast Faller 170732 wordt niet meer geleverd (al meer dan 9 jaar niet meer kom ik net achter) dus ik moet iets anders. Mijn keus is gevallen op 170751 (beigebruin) en 171695 (grijs). Deze keer maar gelijk op internet besteld.

Tenslotte laat in de avond de naamsaanduidingborden voor het station Chur geprint. Die kunnen nu morgen opgehangen gaan worden. Een welbestede dag.

21 mei 2020

Vandaag op Hemelvaartsdag was het prachtig weer. Te warm dus om op zolder te klussen. Daarom maar een aantal bouwpakketten mee de tuin in genomen om daar rustig door te bouwen. In totaal heb ik een tweetal perrons en een viertal stadshuizen gebouwd. Hiermee wordt de stad Chur wat completer. Voor de Altstadt heb ik nog wel wat Vollmer modellen nodig, maar dan begint het er ook aardig op te lijken.

De afgelopen 11 dagen heb ik verder gewerkt aan de abdij. Daar ook passende straatverlichting aangebracht en de kerk van 7 LEDs voorzien (Faller 180670). Nog niet aangesloten, want ik wil nog steeds de flexibiliteit hebben om aan het station van Chur te kunnen werken. Daar moet, na het aanbrengen van de ballast, nog steeds wat onderhoud verricht worden om alles weer goed gangbaar te maken. Dat zit eigenlijk wel een beetje tegen. Daarom heb ik het onbewust waarschijnlijk ook zo lang uitgesteld. Maar het zal ooit wel weer goed komen. De komende dagen wordt het iets minder warm dus hopelijk kan ik dan met het onderhoud wat voortgang maken.

Afgelopen week (vrijdag 14 mei) heb ik het beloofde tripje naar de Houtloods gemaakt. Maar ik ben iedere keer weer teleurgesteld over het gebrek aan voorraad. Wel een aantal LED lampen (Faller en Brawa) aangeschaft en een nieuw opslagrek voor de Vallejo verf, maar aan bouwdozen, styreen, detail aankleding, woodland scenics earth colours en zo meer was een schreeuwend gebrek. Dus na thuiskomst maar een aantal zaken via de diverse webshops besteld. Op maandag en dinsdag daarna was het meeste al in huis! Ben toch bang dat ik dat meer en meer ga doen.

10 mei 2020

Dit weekend bezig geweest met een aantal klussen. Als eerste heb ik de fundamenten van de abdij zodanig gemaakt dat dat deel van de baan afneembaar is. De bodemplaat heb ik van een aantal spanten voorzien, die precies tussen de beide delen van het Hauptbahnhof en de Altstadt passen. Daarna heb ik de spanten van horrengaas en vervolgens van gipsverband voorzien. Tenslotte moest het geheel vanzelfsprekend weer in de omgeving ingepast worden.

Als volgende klus heb ik de noordzijde van het station Chur aangekleed. Ik heb het simpel gehouden en de ondergrond eerst van gras voorzien en vervolgens een varieteit aan bomen geplant. Op deze manier is de overgang tussen station en achtergrond redelijk vloeiend gemaakt.

De laatste klus voor vandaag was het weer gangbaar maken van de eerder genoemde wissel voor het station. Ik had me niet gerealiseerd dat ik de wissel natuurlijk met behulp van een servo weer gangbaar zou kunnen maken. Dat kostte even wat inspanning, maar het is uiteindelijk gelukt om de aandrijving door midel van een servo te realiseren. Deze wissel en een tweede in de wisselstraten ten oosten van Chur moeten nog wel aan een Mardec aangesloten worden, maar de aandrijvingen zijn in ieder geval al gemonteerd.

Tenslotte uiteindelijk nog een aantal blokkades uit het zichtbare spoor verwijderd. De secties rond het wissel voor het station en rond de laatste wissel in de Altstadt vertoonden nog steeds haperingen om een locomotief te laten passeren. Met veel schoonmaken en schuren en het opvullen van de onderbrekingen met soldeer is het uiteindelijk voor elkaar gekomen. De locomotieven rijden nu - eindelijk - probleemloos hun rondjes. Hopelijk blijft dat de komende dagen ook het geval, dan kunnen we bijna stellen dat het proefrijden geslaagd/voltooid is.

De komende dagen moet ik ook weer eens een tripje maken naar de Houtloods. Ik heb nog een perron nodig voor het station Chur en ik ben inmiddels door de voorraad Brawa warm-witte LEDs heen. Ook de Ruderer lijm - een werkelijk ideale lijm, alleen in een uiterst onhandige tube - moet aangevuld worden. Tenslotte heb ik ook behoefte aan een tweede lasercut rek voor mijn Vallejo verf. Kijken of ik woensdag tijd heb om de fietstocht naar de Loosduinsekade te maken.

5 mei 2020

Dat was dus een tikje te optimistisch. Het bijwerken van de ballast en de wissels nam veel meer tijd dan gedacht. Vervolgens heb ik eerst de aansluitingen voor de verlichting gerealiseerd: de diverse perronoverkappingen en het depot Sandt. Daarna heb ik de omgeving van het depot Sandt en de aansluiting aan het emplacement van Chur en de overgang naar de abdij voor elkaar gebracht. Nog een stukje dat binnenkort van gipsverband voorzien moet gaan worden. Een foto van deze oplossing staat hiernaast.

Nu eerst weer heel veel testrijden voor we weer verder kunnen gaan. Sowieso moest de ballast eerst goed droog zijn voor ik met begrassen kan beginnen. Vandaar de verandering in de planning. Ook het opruimen na 4 dagen klussen nam wat meer tijd in beslag dan van te voren gedacht. Wat nog een laatste uitstaande activiteit is, is het aansluiten van de abdij op de Altstadt Chur en het emplacement van Chur. Het idee is dat ik dat deel als een zelfstandige module ga realiseren, die indien nodig verwijderd kan worden. Binnenkort weer meer.

Station Chur verlicht bij avond

Na 4 dagen hard werken is er een hoop gerealiseerd. Het hele emplacement van Chur is verlicht. De reizigers zullen volgens mij geen onveilig gevoel meer hebben. Tevens zijn de sporen van ballast voorzien en is de aansluiting aan de achtergrond en naar het emplacement van Chur Sandt voltooid. Langzamerhand wordt het ook tijd voor de straatverlichting. Het afwerken vergt nog enige tijd, maar de eerste aanzet zoals gezegd is daar.

4 mei 2020

Een paar dagen geen bericht, maar dat betekent niet dat er niets gebeurd is. Vanaf zaterdag ben ik druk bezig geqweest met het verder bouwen aan de omgeving van het emplacement van Chur. Als eerste heb ik het styropor, dat ik heb gebruikt om de randen van de baan naar het dak toe af te werken, bekleed met gipsverband. Dat was best wel een onderneming want op bepaalde plakken kan ik er erg slecht bij. Dus maar begonnen met de Altstadt te verwijderen, zodat ik vanuit het dan ontstane mangat kan werken. Dat functioneerde goed. Maar het volgende deel, de uitgang van het emplacement naar de tunnel aan de oostzijde, vergde behoorlijke atletische kwaliteiten. Dat plus een trapje met twee treden was de oplossing. Daarmee had ik precies genoeg reikwijdte om het gips aan te brengen. Ook de achterrand ter hoogte van Chur Sand is op deze manier van gipsverband voorzien. Daarmee is het grootste deel van het gipsverband aangebracht. Alleen de aansluiting van de abdij aan de Altstadt vraagt straks nog wat gipsverband.

Tijdens het drogen van het gips gelijk maar wat achterstallig werk uitgevoerd. De overkapping van het postparkeerterrein alsmede de glazen overkapping moesten nog altijd van verlichting voorzien worden. Met een drietal lichtstrips van Digikeys in de kleur wit is dat uiteindelijk ook gerealiseerd. Na plaatsing bleek dat het pertinax doorschijnt naar boven toe. Dus heb ik de achterzijde van de lichtstrips met zwart etalagekarton bekleed. Dit geldt natuurlijk alleen voor delichtstrips onder de glazen overkapping.

De volgende ochtend, zondag 3 mei, het gipsverband op alle locaties groen geschilderd met Woodland Scenics Earth Colours green (1228). Dat ging redelijk vlot op dezelfde wijze als hierboven beschreven, met trapje en wat verhangen. Hierbij heb ik bedacht dat ik voor het aanbrengen van de ballast iets anders moest verzinnen. Op deze manier kun je namelijk onmogelijk met enige precisie de verdunde lijm tussen de bielzen druppelen. Maar het gedeelte ter hoogte van het stationsgebouw was redelijk goed vanuit het mangat te doen. Dus op zondagavond was 50% van het emplacement van ballast voorzien en met verdunde boekbinderslijm ingedruppeld.

Vanochtend op dag drie van mijn korte bouwvakantie (lees vakantie om te bouwen) eerst het resultaat van het indruppelen bekeken. Niet op alle locaties was de lijm goed doorgedrongen en door het aanbrengen van het ontspannen water was hier en daar ballast op de bielzen gekomen. Dus met schroevedraaier en pincet de ballast beter verdeeld. Een monnikenwerk, maar het is gelukt. Toen dat voor elkaar was ben ik begonnen met het bouwen van een provisorische steiger. Met behulp van een aantal balken en wat plaatmateriaal heb ik de ruimte van de Altstadt opgevuld. Met behulp van onze huishoudtrap kon ik vervolgens deze werkvloer betreden. Vandaaraf was ik in staat om de ballast ook tussen het station en de tunnel aan de oostzijde aan te brengen, netjes te verdelen en tenslotte in te druppelen. De wissels zijn met Tamiya afplaktape afgedekt wat daarna umber geschilderd en van ballast voorzien. Tijdens het plakken en strooien ben ik fanatiek de wissels blijven testen, om te voorkomen dat ze onbedoeld vastgeplakt raken.

De afgelopen week heb ik weer heel veel "roest" gereden. Een lok met een Roco poetswagen heeft vele rondjes gereden en alle opstelsporen bezocht om de hele baan weer gangbaar te maken. De vele bouwwerkzaamheden worden niet altijd zonder stof of morsen gerealiseerd. Ik doe mijn best maar er gaat wel eens wat mis. Een van de dingen die misgegaan is, is een wissel in het straatspoor. Die gaat echt niet meer om: de helft van het wisselpaar direct voor het station. Helaas die zullen we in Koploper dus als defect aanmerken, want uitbouwen betekent echt teveel sloopwerk op dit moment. Dat zou me 50% van mijn straatspoor kosten. Kijken of het zonder dit wisselpaar gaat.

Morgen de laatste dag van mijn korte bouwvakantie. Dan ga ik de ballast die ik vandaag heb aangebracht eerst fatsoeneren en dan de groene rand ter hoogte van het stationsgebouw Chur van gras en bomen voorzien, nu ik er nog bij kan. Hoewel, misschien laat ik het mangat nog wel wat langer open om ook de seinen en de bovenleiding te kunnen plaatsen. Daar denken we nog even over na. Aan de zijkant wat foto-impressies van de werkzaamheden van de laatste dagen.

27 april 2020: K(W)oningsdag

Gister heb ik het hoekje Lindenquai helemaal aangekleed. Aan de waterkant zijn trottoirs aangebracht met de kleur "pale blue grey" (71.046). In het trottoir zijn gaten van 4 mm doorsnede geboord. Dat worden de boom spiegels. Een vijftal populieren zijn op de kade geplant en de boomspiegels zijn opgevuld met donkerbruine aarde. Een drietal lantaarnpalen zijn geplaatst op een onderlinge afstand van 25 cm. De ruimte voor de winkels is aangekleed met wat extra kramen en bloembakken. Tenslotte zijn de Preisers toegelaten in deze straat. Het schijnt heel aardig weer te zijn, want iemand heeft besloten een duik te nemen in de Plessur. Of zou hij iets in het water hebben laten vallen? Als allerlaatste is een typisch Zwitsers zebrapad gemaakt in de karakteristieke gele kleur. Zoals nog net te zien aan de rechterbovenzijde is de berg op kleur gebracht maar nog niet afgewerkt. In de middag de berg van groen en bomen voorzien.

25 april 2020

Vandaag van restjes MDF (iets anders had ik niet meer) het geraamte van de berg achter de Lindenquai gemaakt. De twee delen vervolgens met Bison montagekit aan elkaar en aan de ondergrond verlijmd. Daarna gelijk maar doorgepakt en horrengaas en vervolgens gipsverband aangebracht. Tijdens het drogen van het gips een begin gemaakt met de aankleding van de quai. Het eerste deel is van plaveisel voorzien, de doorvoeren voor de binnenverlichting zijn geboord en de kademuur is met 5 mm verhoogd en daarna op kleur gebracht. Ik heb een paar auto's geplaatst om een gevoel van de dimensies te krijgen. Langs de kademuur is een trottoir van tegels aangebracht.

23 april 2020

Vanavond Lindenquai 12 aan de buitenzijde voltooid. Alleen het verduisteringsmasker moet nog aan de binnenzijde geplaatst worden. De raamkozijnen zijn van styreenstrip 0.75 x 1.0 mm gemaakt. De onderrand van het huis is in de kleur "pale blue grey" (71.046) geschilderd. De deur is van panelen voorzien en met "sand yellow" (71.028) op kleur gebracht. Het dak is van Kibri dakpanplaat en met een mengsel van burnt umber, rood en zandbruin in de juiste kleur gezet. Er zijn schoorstenen geplaatst en het bovenraam is van een Frans balkonhek voorzien. De dakranden aan de binnenzijde zijn van wit styreenplaat voorzien in de dikte 0.3 mm. Binnenkort moet ik hier en daar nog wat dakkapellen plaatsen. Maar dat is wat betreft uitvogelen van de hellingshoek altijd een redelijk klus. Dat komt nog wel, maar laat even op zich wachten.

Chur Lindenquai, gezien vanaf de Plessurquai in model en in werkelijkheid. Verbluffende gelijkenis, nietwaar?

Hiermee is de Lindenquai dus bijna voltooid (the devil is in the detail). Voor het vakwerkhuis aan de rechterzijde was helaas geen plaats meer. Zoals altijd moeten er in model concessies gedaan worden en compromissen worden gesloten. Zoals gezegd nu de aankleding. Eerst de achterzijde daar komt de uitloper van een berg en daarna de voorzijde zoals eerder gemeld. De berg is zichtbaar op de onderste foto. Het eerste stukje zal ik nabouwen.

21 april 2020

Ook Lindenquai 12 staat nu in de verf. Gisteravond de grondverf en vanavond de kleur opgebracht. Het oranje van dit huis is gemengd uit "medium yellow" (71.002), 3 druppels "ferrari red" (71.085) en een aantal druppels "white" (71.001). Daarmee heb ik denk ik een oranje kleur gemengd die redelijk in de buurt komt. De kozijnen worden gewoon wit (71.001). Het droogproces (in de garage) ziet er uit als op de foto. De bovenste helft zijn de kozijnen (Laag 3) en het huis staat op de krant ervoor. De andere afdrukken zijn oude spuitschaduwen. Het komende (lange) weekend volgt de afbouw.

19 april 2020

Deze week in de avonden en gister en vandaag gewerkt aan Lindenquai 8 en 10. Vanochtend zijn die twee gereed gekomen. De kleuren zijn deze keer de standaardkleuren van Vallejo, gelukkig dus een keertje zonder mengen en mixen. Nummer 8 heeft als basiskleur "aged white " (71.132) en de structuren zijn in de kleur "white grey" (71.119) gezet. Het bruin van de luiken en de kozijenen is "burnt umber" (71.040). Nummer 10 heeft als basis kleur "white grey" en als kleur voor de kozijnen "white" (71.001). De structuren zijn hier "light grey" (71.050) gekozen. De dakranden van de nummers 2, 4, 6 en 10 zijn gewoon wit gelaten. De schoorstenen komen uit de restanten van de diverse Faller bouwdozen waar ik het laatste halfjaar aan gewerkt heb. Een overzicht vanuit het Preiser perspectief vanaf de rotonde is te zien op onderstaande foto. De nummers 8 en 10 staan hiernaast weergegeven ter completering van het overzicht.

De Lindenquai bebouwing

Vandaag draait de plotter voor Lindenquai 12. Dan is de Lindenquai klaar en volgt de aankleding. Onder meer moet de kademuur verhoogd worden, want hier is geen railing langs het water maar een borstwering die doorloopt vanaf de kademuur, verder natuurlijk bestrating, verlichting, begroeiing en een aantal terrassen.

12 april 2020

Eerste paasdag. Alle lezers een zalig pasen gewenst. Vandaag Lindenquai 2 verder afgewerkt. Een goed leer voor een volgende keer. Maak meer mengverf aan dan je nodig hebt. Nu moest ik iets bijwerken na afbouw en moest ik opnieuw gaan mengen. Dat werd dus een drama. Maar OK, het is af. Tezijnertijd word de buitenkant nog wat verder aangekleed met straatmeubilair en aanplant.

Inmiddels ben ik Lindenquai 8 aan het plotten. De kleur die dat huis straks krijgt is heel licht beige met bruine luiken en grijze steenaccenten. Elke dag weer een nieuwe uitdaging. Ook het dak wordt hier een uitdaging.

10 april 2020

Tussen het werken door in de avonduren is het me gelukt om de juiste kleur blauw te produceren. Uiteindelijk waren dit 50 druppels wit (Vallejo 71.001) en 1 druppel "intermediate blue" (71.005). Dat geeft de goede, wat grijs-blauwe kleur. De raamverdelingen tenslotte zijn gespoten in de kleur "pale blue" (71.008). In bijgaande compositiefoto het bouwproces. Na het plotten eerst alles uitsnijden met een scalpel en de delen voor de diverse lagen goed bij elkaar houden. Daarna schuren en bramen verwijderen. En dan als eerste de buitenste schil (twee lagen) samenbouwen voor een eenvoudiger airbrush proces. Dan de derde laag waar nodig afplakken met Tamiya tape. Als volgende stap de benodigde delen in de Vallejo grijze primer. Na 24 uur drogen de uiteindelijke kleur opgebracht. Dan afplakplakband verwijderen en de derde en vierde laag (het transparante glas) aan de binnenzijde van het gebouw aanbrengen. Dat is de status op de tweede foto. Als proef even het gebouw op de Lindenquai geplaatst. Het past en het klopt. Dit weekend de kozijnen afwerken en alle details aanbrengen.

6 april 2020

Na nog een dagje klussen zijn de eerste twee huizen gereed. De macro-opnamen zijn zoals altijd erg confronterend. Met name omdat ik het roze huis met de hand heb over moeten schilderen. Maar al met al ben ik tevreden. De raamkozijnen zijn aangebracht, de luiken zijn geplaatst, de dakranden zijn van profielen voorzien en de balkonhekjes op de bovenverdieping zijn er ook. De binnenverlichting is ook aangebracht op verschillende verdiepingen. Voor de broodnodige afwisseling. Al met al een tevredenstellend resultaat. Vergelijk maar eens met de foto op 23 maart van de Lindenquai als gevonden in GoogleMaps. Volgende stop: Lindenquai nummer 2. Daar wordt de uitdaging om een heel lichte kleur blauw te produceren en te voorkomen dat ik dezelfde fout maak door een veel te harde kleur aan te brengen. De uitdaging voor mij blijft uiteindelijk het kiezen en mengen van de juiste kleuren. Maar we blijven het proberen, oefening baart kunst zeggen ze wel eens.

3 april 2020

De laatste paar dagen behoorlijk lopen worstelen met de juiste kleurkeuze van de eerste huizen van de Lindenquai. Nummer 6 is zalmrose, zo op het eerste gezicht, en nummer 4 is heel licht geel. Dus ik ben begonnen met rood en medium yellow en die vervolgens aangelengd met RAL9001, wit dus. Maar met het eindresultaat was ik absoluut niet tevreden. Het leken meer Zweedse of Noorse huizen dan Zwitserse huizen. Dus vandaag na lang twijfelen toch maar besloten een nieuwe laag aan te brengen. Daarom eerst maar naar de Houtloods voor een breder kleurpalet. Daar vond ik inderdaad zalmrose. Dus dat vervolgens vanavond getracht op te brengen. Maar dat betekent eerst opnieuw gronden (anders dekt het voor geen meter) en vervolgens het zalmrose opbrengen, maar nu met de kwast, want ik had natuurlijk laag 3 al aangebracht.

29 maart 2020

Deze week verder gegaan met de huizen van de Lindenquai. Inmiddels staan Lindenquai 4 en 6 in de primer. Net voor ik de primer aan ging brengen heb ik nog even een impressie op foto vastgelegd. Terwijl de primer droogt, ben ik nummer 6 nu aan het tekenen in AutoCAD, dat wil zeggen dat ik de verdeling in diverse plotlagen aan het maken ben. Dat is iets lastiger voor nummer 2 omdat de gevel naar boven toe "dikker" wordt, dus daar moet ik even wat langer over nadenken. Tevens zit er ook nog een knik in het dak. Maar dat gaat allemaal voor elkaar komen. De garagedeur van nummer 4 is wat laag, maar dat komt omdat de ingang verlaagd wordt, de garage is gedeeltelijk ondergronds. Dat vraagt dus straks nog wat aanpassingen aan de ondergrond.

25 maart 2020

Na nog een avond en een dag doorwerken is het gebouw van Langwies gereed. De gevels heb ik gespoten met een mengsel van 71.033 en 71.001 (Vallejo, Yellow Ochre en White). De onderranden en de raamverdelingen zijn licht grijs (71.050) en het dak is donkergrijs (71.047). De onderzijde van het dak is donker (armour) bruin (71.041) evenals de binten. Alle kozijnen heb ik van driehoekige profielen gemaakt, wat overigens wel een monnikenwerk was, maar het is naar tevredenheid gelukt. De profielen heb ik bewust wit gelaten. Ter versteviging van de muren en onderbreking van de lichtverspreiding heb ik een tweetal vloeren ingebracht van 1.0 mm polystyrol. De onderste vloer, het plafond van de begane grond, heb ik van een LED voorzien en alle wanden aan de binnenzijde van de begane grond heb ik zwart geschilderd. Alle ramen zijn van glas voorzien (0.4 mm transparant polystyrol). Tenslotte nog een bankje zoals bij het grote voorbeeld en het gebouw is gereed. Ik moet zeggen dat de nieuwe werkwijze, eerst de buitenschil samen bouwen me goed bevalt. Ik ben best wel een beetje trots op het eindresultaat. Vergelijk zelf het resultaat maar met de foto van de werkelijkheid (5 foto's terug).

Volgende stop, Lindenquai 2 tot en met 12. Ik realiseer me net dat ik nog geen foto van de echte Lindenquai heb getoond. Dat is hierbij goed gemaakt, zodat u weet wat u de komende weken nog kunt verwachten. Wat er ook gebeurt, het wordt in ieder geval een kleurrijk geheel.

23 maart 2020

Gisteravond laat heb ik het gebouw nog in de primer gezet, zodat ik vanavond de kleur kon aanbrengen op de kozijnen en de gevel. Kortom het schilderen is momenteel "werk in uitvoering". Overigens is wachten op drogen is iets waar ik slecht tegen kan, dus vandaar dat ik de tijd zo effectief mogelijk probeer te benutten.

Inmiddels zijn afgelopen week ook de laatste twee modellen van de Lindenquai gereed gekomen. Het rijtje van 6 huizen is nu compleet. De daken zijn vanzelfsprekend provisorisch om op dit moment het beeld volledig te maken. Bij de uiteindelijke bouw worden de daken nauwkeuriger uitgewerkt. Als de tijd er is, kan ik nu eerst de AutoCAD files gaan splitsen in de diverse lagen.

22 maart 2020

De lente is begonnen en het is prachtig weer. Maar aangezien we binnen moetn blijven dit weekend maar volop aan de slag met het gebouw van Langwies. Uit de proefplaatsing op 18 maart bleek dat het gebouw goed is qua proporties. Dus op zaterdag eerst maar eens besloten hoe ik het gebouw gelaagd ga bouwen. Na enig zoeken heb ik bij Peard driehoeksprofielen met een rechte hoek en aanliggende zijden van 1 mm gevonden. Dus de karateristieke diepliggende ramen worden met deze profielen van afgeschuinde kozijnen voorzien. Daarvoor heb ik in de buitenste 2 lagen (0.5 mm ieder) de kozijnen aan alle zijden een halve mm verruimd. Daarmee krijg ik de schuine kozijnen en dan nog 0.5 mm extra tot de ramen. Met deze kennis gewapend heb ik de drie lagen (0.5, 0.5 en 0.3 mm) voorbereid in AutoCAD. Daarna de plotter van polystyrol en tekeningen voorzien en aan de slag. Daar bleek dat ik ook hier de voorraden aan moet vullen. De laatste snijmat is in gebruik genomen. Dus gelijk maar nieuwe matten bij Cityplotter besteld.

Na een paar uur plotten, heb ik de rest van de avond besteed aan het uitsnijden van de geplotte delen. Met name de ramen van 2 x 2 mm met sponningen van 0.5 mm vragen wat moed, beleid en trouw. Maar het is gelukt.

Op zondagochtend dus weer verder. Eerst zorgen dat alle uitsnijdingen er strak uitzien en van alle mogelijke ongeregeldheden zijn ontdaan. Vervolgens besloten deze keer een andere aanpak te volgen. De buitenste wand wordt eerst in elkaar gezet en dan pas gespoten. De binnenste lagen zijn vervolgens strak pas gemaakt en tijdelijk in het omhulsel geplaatst. Dit geeft voor mij een duidelijk strakker resultaat. Op dat moment kon ik ook al het dak pas maken, uit Kibri leiplaat en voorzien van een Faller schoorsteen. Tenslotte zijn de dakbinten aan de kopse gevels gemonteerd. Deze dakbinten heb ik van 1.5 x 1.5 mm, 1.5 x 1.0 mm en kwartrond 1.0 x 1.0 mm gemaakt. Een stripje van 5 mm op een stripje van 3 mm en daaraan een strip van 1 mm. Dat geeft precies de juiste aanblik. Tenslotte nog het stoepje naar de voordeur. Een stripje van 9 mm breed en 1 mm dik en dan vier op elkaar. Dat geeft precies de juiste trap. Alles is nu voorbereid. Het grote lucht-spuiten kan nu beginnen.

Het is altijd weer handig om foto's te maken en deze vervolgens kritisch te beschouwen. Zoals gezegd de binnenste twee lagen zitten nog niet vast. Dat komt pas na het schilderen, maar de schoorsteen moet nog wel even uitgericht worden.

18 maart 2020

Vandaag eerst maar eens even gebeld met de Houtloods. Allereerst om te vragen hoe het daar gaat in deze tijd, maar ook om te informeren of ze inmiddels Woodland Scenics gipsverband hebben. De winkel heeft ondanks de situatie veel aanloop, maar het gipsverband was nog in voorraad. Dat heb ik apart laten leggen en ga ik vanmiddag even ophalen.

Vervolgens ben ik begonnen met het omzetten van de handmatige tekeningen en schetsen naar AutoCAD. Als eerste is het gebouw in Langwies aan de beurt. Met de handmatige tekeningen heb ik daar de meeste problemen gehad omdat ik de verhoudingen niet goed kreeg. Het heeft me heel veel moeite gekost om bruikbare foto's te vinden (frontaal aanzicht), alle foto's onder een hoek vertekenen namelijk teveel. Daarmee is het lastig terug rekenen. Inmiddels heb ik het gebouw ingevoerd en, zoals altijd, eerst een print op papier gemaakt om een voorbeeld te kunnen maken op ware grootte (N). Dat is gelukt. Een proefplaatsing van het papieren model is op een foto vastgelegd. De schaal, de verhoudingen en de algemene indruk zijn in orde en in overeenstemming met het voorbeeld. Wat nu nog moet gebeuren is het voorbereiden van de diverse lagen om te kunnen gaan plotten. Ter vergelijking is ook een afbeelding van het origineel (met dank aan RhB-Mikey|Train photography) geplaatst.

Tenslotte heb ik aan de randen van de baan, daar waar de rivieren op de rand eindigen, een tweetal beschermingsstrips gemonteerd. Ik liep namelijk regelmatig de railing (op de kademuren) eraf. En daar wordt het over het algemeen niet beter van. Dus toch maar iets meer bescherming aangebracht.

Na de Houtloods bezocht te hebben ben ik verder gegaan met het omzetten van de handmatige tekeningen naar AutoCAD. Aan het eind van de dag heb ik 4 van de 6 huizen omgezet en evenzovele papierenmodellen vervaardigd. Deze papieren modellen geven een aardig beeld, zij het in zwart-wit, hoe de Lindenquai er in de toekomst uit gaat zien, zoals op de bijgaande foto te zien is. Hier is duidelijk in de toekomst ook nog een achtergrond nodig. Want nu kijk je zo onder Preda door, niet erg realistisch. De twee breedste huizen, Lindenquai 2 en Lindenquai 8 moeten nog omgezet worden. Daar heb ik het weekend waarschijnlijk wel weer tijd voor. Misschien kan ik dan ook al met het plotten beginnen?

17 maart 2020

Het zijn onrustige tijden. We zijn net dit weekend uit Zwitserland teruggekeerd, waar aan het eind van mijn laatste skidag het seizoen voortijdig werd beeindigd. En na terugkomst zijn alle noodmaatregelen in Nederland van kracht geworden, dus sinds mijn terugkeer werk ik vanuit huis. Dat is behoorlijk intensief moet ik zeggen. zo'n 7 Skype gesprekken met afstudeerders en hun afstudeercommissie is behoorlijk intensief. Dus veel anders komt er niet meer uit mijn handen. Morgen de vaste vrije dag, dus wellicht kan er dan wat aan de hobby gedaan worden.

Tijdens mijn verblijf in Zwitserland was het helaas niet altijd even fraai weer. Op de dagen dat het echt te hard sneeuwde naar mijn zin en het zicht zeer slecht was, heb ik de tijd besteed aan het uitmeten en tekenen van een 7-tal huizen. Zes huizen die gevonden kunnen worden aan de Lindenquai in Chur, oostelijk van de rotonde. Dat is een zeer karakteristiek rijtje, wat ik zeker op de modelbaan wilde weergeven. Het zevende huis is het drie verdiepingen hoge huis aan de westkant van het station Langwies. De komende tijd zal ik de handmatige tekeningen over gaan zetten in AutoCAD en daarna kan de plotter weer aan de slag. Voorlopig weer genoeg te doen de komende tijd, waarin we toch nergens anders heen kunnen.

Afgelopen zondag nog wel wat kleine klusjes gedaan, tussen het uitpakken door. De uitgang van Preda is van een achtergrond voorzien (zie foto hiernaast). Tevens zijn alle nog resterende witte plekken op de rotsformaties, zoals nog pijnlijk duidelijk te zien op bijgaande foto, zoveel mogelijk weggewerkt. Helaas zie je, als je denkt klaar te zijn, altijd nog wel een plekje hier of daar. Maar uiteindelijk komen we er wel. Als de basiskleur voldoende dekkend is (en door en door droog), kunnen de diverse washes aangebracht worden en kan een begin gemaakt worden met de dry-brushing.

26 februari 2020

Het aanbrengen van het gipsverband, met name in de hoeken was toch wat lastiger. Maar na twee dagen is al het horrengaas bedekt en ben ik helaas al door de voorraad gipsverband heen, die ik op 31 januari besteld had. Voor het bedekken van het styropor is duidelijk minder gipsverband nodig, het schijnt namelijk niet door, maar dat zullen toch nog wel een paar rollen zijn. Binnenkort maar weer eens een bestelling plaatsen.

Tenslotte heb ik ook de laatste rotsformaties aangebracht naast het eerste Albulaviaduct. Compromis na compromis.

Later vandaag de ondergrond op kleur gebracht met Earth Colours green zoals bij de rest van de bergen. Ook heb ik door middel van drybrushing met witte plakkaatverf de golven op de Albula van koppen voorzien. In de hoop dat dit zichtbaar blijft na het aanbrengen van de glanslak, is nu in ieder geval de illusie van snelstromend water wat sterker gemaakt.

Snelstromend water in de Albula

22 februari 2020

Vandaag heb ik me geworpen op wat zonder twijfel de lastigste hoek is van de hele baan: de overgang van Langwies naar Chur Sand. Daar zitten, een gevolg van de vele compromissen, teveel sporen die boven en onder elkaar doorlopen en dus heel veel tunnelingangen. Dat maakt het bepalen van de vormgeving van de bergen heel lastig. Uiteindelijk heb ik een deel op de traditionele manier gemaakt met houten spanten en een deel van styropor platen, met behulp van de hetedraadsnijder. Dat is echt een uitstekende investering gebleken. Met groot gemak maak je hiermee de basis vormen zonder heel veel rotzooi en de vormen zijn redelijk makkelijk bij te werken. Uiteindelijk plak ik de diverse delen met houtlijm op elkaar. Ook dat gaat vlot en zonder al te veel problemen. Na het geworstel in de hoek, heb ik ook de ondergrond achter Chur Sand en tussen Chur en Chur Sand met styropor platen of delen daarvan opgevuld. Wat nu nog rest is het bekleden van de spanten met horrengaas en daarna het bedekken met gipsverband van het horrengaas en het styropor. Hopelijk kom ik daar morgen aan toe.

16 februari 2020

Dit weekend ook nog bij Anja Bange Modell de ontbrekende exemplaren van de Arosa trein besteld. Het gaat om de As1256 en de BD2481 van de Arosa-Express. Een eerste klasse wagen en een gecombineerde bagage en 2e klasse wagen. De beide modellen worden door Pirata gefabriceerd en via Anja Bange Modell op de markt gebracht. Dit zal niet voor het einde van het kalenderjaar zijn, maar we hebben dan wat moois in het vooruitzicht. Met deze beide modellen is de Arosa trein op mijn baan in ieder geval compleet.

De bouw van Langwies is dit weekend gewoon verder gegaan. Als eerste is zaterdagochtend het gipsverband aangebracht. Tijdens het drogen gedurende de rest van de zaterdag een groot aantal klussen gedaan. Zaterdag in de loop van de middag kwam dan uiteindelijk de bestelling van Noch. Ik heb nu weer even voldoende gras, hoop ik, om binnenkort te gaan beginnen met het aanbrengen van het gras met behulp van de GrassMaster 2.0.

Bij het testrijden met nu weer eens andere locomotieven bleek één van de twee Minitrix Am842's, die ik bezit, geen teken van leven meer te geven. In eerste instantie verdacht ik de decoder, maar na een vlotte verwisseling, bleek dat niet de oorzaak te zijn. Op het programmeerspoor krijg ik alleen een fout melding. Na verder onderzoek bleek de bedrading van de wielen naar de decoder onderbroken te zijn. Drie van de vier draden bleken afgebroken. Ik had in het verleden al ontdekt dat dit een kwetsbaar punt is van deze locs, maar nu zijn dan beide wielstellen geamputeerd. Vandaar een foutmelding. Na voorzichtig chirurgisch ingrijpen, is de loc weer hersteld en rijdt hij weer als een zonnetje.

Na deze klus heb ik Koploper aangepakt. In mijn baanontwerp liep ik nog steeds tegen een aantal fouten aan, die ik al lang had moeten oplossen. Verkeerd om aangesloten wissels en verwisselde wisselnummers zijn de zaken die ik eerst maar eens en voor altijd (hoop ik) heb opgelost. Bij het Depot Sand was dit nog best lastig, want daar had ik de wisselnummers verwisseld. En voor je er in je eentje achter bent welke wissel er nu wel omgaat, ben je wel even bezig. Maar ook dat is opgelost. Het enige probleem dat ik daar nog heb is dat er twee sporen van de loods bezet gemeld worden, terwijl er geen locomotief of andere stroomgebruiker op staat. Daar is nog wat meer onderzoek voor nodig. Met Koploer zijn we nu in ieder geval weer een stukje verder.

Op zondagochtend, nou ja bijna middag, ben ik begonnen met het schilderen van de ondergrond van Langwies in Earth Colours Green Undercoat. Daarna ben ik met de acrylverf aan de slag gegaan om de rivieren in te kleuren. Zowel het laatste stukje van de Plessur als het overgrote deel van de Albula heb ik vandaag van kleur voorzien. Later deze week nog even proberen of ik met een drywash van witte plakkaatverf koppen op de golven kan krijgen. Zou leuk zijn als dat gaat lukken. Overigens begint het langzamerhand weer ergens op te lijken. Het gaat eigenlijk sneller dan verwacht. Ik houd u verder op de hoogte.

Overzichtelijke opslag OVP

Als laatste vandaag nog een klus van een heel andere orde. Ik heb de gewoonte om vele spullen onder de treinbaan op te slaan. Met name spullen die ik regelmatig nodig heb. Maar soms wordt de chaos wat te groot en is er een rigoreuzere aanpak nodig. Boven de trap naar de modelbaanzolder heb ik een plank aangebracht. Ruim boven de deur en op hoogte van de vloer. Plank is 116 x 45 cm en is de ideale locatie om alle orginele verpakkingen van locomotieven, wagens en bussen overzichtelijk op te slaan. Vanaf de trap heb je een goed zicht en je kunt er ook nog prima bij. Hiermee dus weer wat bewegingsruimte onder de treinbaan geschapen.

12 februari 2020

Zondagavond heb ik nog een grote hoeveelheid grasvezels bij Noch in Duitsland besteld. De verzending via DHL loopt, zoals altijd bij mij, een beetje moeilijk. Van Noch kreeg ik een track code die uiteindelijk, bij navragen bij DHL Express in Duitsland, van een modelbouwwinkel in Oostenrijk bleek te zijn. Hier kwam ik achter toen ik de e-mail ontving van DHL dat mijn pakket was afgeleverd. Maar ik was de hele dag thuis, de bel doet het gewoon en ik had dus niets ontvangen. Nu maar hopen dat het de komende dagen nog goed gaat komen.

In de tussentijd heb ik me maar bezig gehouden met de onderlaag van de rivier. Meer lagen papier blijken nodig om een egale ondergrond kleur te krijgen. Het toiletpapier met witte houtlijm blijft redelijk doorschijnend. Ik wil ook weer niet teveel papier aanbrengen want dan verdwijnt langzamerhand het reliëf. Op de eerder gemaakte foto's is dit niet zichtbaar. Die heb ik namelijk direct na het aanbrengen gemaakt: de lijm is dan nog vloeibaar en het papier kletsnat. Maar na opdrogen schijnt de ondergrond er weer doorheen.....en die had ik helaas niet van een nette egale kleur voorzien. Al doende leert men.

Daarnaast heb ik de afgelopen dagen de bergspanten van een deel van Langwies aangebracht en die vervolgens met horrengaas overtrokken. Het resultaat staat in de bijgaande twee foto's.

9 februari 2020

Na alle werkzaamheden van de laatste paar weken is er best wel een behoorlijke verandering zichtbaar. Het landschap begint de vorm te krijgen,die ik in mijn hoofd had. Geen detail weergave van de werkelijkheid, maar een impressie van die werkelijkheid om de sfeer van de Zwitserse bergen op zolder te krijgen. Inmiddels zijn de diverse grassoorten in bestelling bij Noch, dus binnenkort kunnen we het volgende niveau van de schepping van de modelwereld gaan beginnen.

De laatste paar rotsformaties op het traject Langwies - Preda heb ik dit weekend uiteindelijk aangebracht. De methode heb ik toch weer wat aangepast. Ik heb de laatste twee dagen gebruik gemaakt van Alabastine allesvuller om de spleten tussen de diverse afgietsels op te vullen. Dat gaat wat rustiger en makkelijker dan het gebruik van gips. Dat modelgips is namelijk echt in een kwartier hard. Dus veel tijd voor aanpassingen heb je op dat tijdspad niet. De allesvuller is wel wat duurder, maar het gebruiksgemak wint het dan toch. Als laatste heb ik de rotspartij boven de ingang van de Albulatunnel voltooid. Ik heb hier eerst met de hete draadsnijder de ondergrond van styropor gemaakt en daar met hetelijm/smeltlijm de afgietsels op vastgekleefd.

Tenslotte de dag erna alle aanpassingen weer in de grijze grondkleur gezet. Inmiddels heb ik ook een tube witte acrylverf (Amsterdam) gekocht om ook nog een lichtere grijstint te kunnen maken voor het beschilderen van de rotsen.

De volgende stap in mijn scheppingsverhaal is het voorbereiden van de Albula. Op de bekende wijze (zie hiervoor mijn uitleg op 14 september 2019) heb ik met verdunde witte houtlijm en wit toiletpapier de eerste lagen van de ondergrond van de rivier de Albula vormgegeven. De komende week nog een paar extra lagen, om het effect van het wildstromende water goed te krijgen. En dan kan ook dat op kleur gebracht worden. Een eerste indruk heb ik gelijk maar even vastgelegd.

5 februari 2020

Tot mijn grote spijt ga ik steeds meer via Internet bestellen. De laatste paar weken heb ik te vaak misgegrepen bij de detailhandel. Jammer, maar dat is helaas waar ze met hun beperkte voorraden op aansturen. Op deze manier heb ik deze week een nieuwe stofzuiger besteld. Mijn oude heeft het afgelopen week na ongeveer zeventien jaar opgegeven. Dezelfde was er natuurlijk niet meer, dus nu een oplaadbaar, dus snoerloos exemplaar besteld. Eerst dus verkeerd, toen krijg ik een 12V exemplaar voor gebruik in de auto (via de aansteker). Die heb ik dus niet meer in de auto, dus dit exemplaar was in alle opzichten onbruikbaar. Dus per ommegaande retour en vervolgens een met een Li-Ion acuu besteld.

Een dag later een verzameling Earth Colours van Woodland Scenics besteld. Twee keer C1228 green en twee keer C1229 brown. Die bestelling was er dus de volgende dag. Wauw! Daarmee ben ik het gips van een grondlaag gaan voorzien. Dat gaat duidelijk beter dan met de acrylverf, die ik in het eerste deel gebruikt heb, zowel qua kleur als wat betreft opbreng gemak. Een eerste impressie van de ingekleurde bergen staat hiernaast.

Tegelijkertijd ben ik ook nog steeds bezig om op diverse plaatsen, maar voornamelijk rond de tunnelingangen, rotsformaties aan te brengen. De aanpak is alsvolgt. Als eerste maak ik met behulp van de Woodland Scenics rotsmallen een groot aantal rotsafdrukken. Als de mallen good gedroogd zijn worden de rotaafdrukken voorzichtig verwijderd. Als ik een voldoende grote verzameling heb, begint als tweede stap het passen en meten. Ik probeer de rotsformaties zo goed mogelijk op elkaar aan te laten sluiten. Als dat er uiteindelijk naar tevredenheid uitziet, worden de afdrukken met smeltlijm op de onderlaag gefixeerd. Als een hele wand gereed is, ga ik met kleine porties gips de gaten en spleten opvullen.

Tijdens dat werk kijk ik ook regelmatig waar de diverse typische bergbebouwing eventueel geplaatst kan gaan worden. Heb ik een plek, dan pas ik de ondergrond aan, door in te snijden of door met styropor een plateau te maken, wat daarna dan weer met gipsverband wordt overtrokken. Het resuktaat van beide activiteiten ziet u hiernaast. Boven: ingesneden, onder: een nieuw plateau aangebracht.

2 februari 2020

Het weekend heel veel testrijden uitgevoerd. Met name de straatsporen moesten nog uitvoerig getest worden. En dat is gelukt. Meer dan 30 minuten heeft een locomotief zonder problemen zijn rondjes gedraaid. Het gevoel dat de modelbaan zonder problemen kan functioneren neemt toe. Dezelfde exercitie moet nog door meerdere locs uitgevoerd worden, maar dat is een kwestie van tijd.

Met behulp van de hetedraadsnijder een aantal probleem gebieden aangepakt: de onderdoorgang van de Albula ter hoogte van het vierde viaduct en de aansluiting van het station Chur aan de achtergrond. Het is een verademing om met deze tool te werken, geen geklier met statische resten en snelle resultaten.

Tenslotte op zondagmiddag een start gemaakt met het kleuren van de rotsen. Een eerste grijze grondlaag is aangebracht op een deel van de rotsformaties. Dat ziet er gelijk al een heel stuk beter uit. De komende tijd de zwarte laag en de witte verwering aanbrengen. Stap voor stap komen we dan tot het uiteindelijke resultaat.

31 januari 2020

Een behoorlijk drukke week achter de rug en als gevolg daarvan weinig op zolder kunnen doen. De weinige tijd die ik had heb ik verpruts door in de spits naar de Houtloods te rijden om Hydrocal te kopen. Maar... u raadt het al, dat hadden ze dus niet op voorraad. Uit louter frustratie vervolgens twee extra Woodland Scenics rotsmallen aangeschaft om de productie wat te bespoedigen. Na thuiskomst onmiddellijk de order bij Conrad geplaatst. Om een portvrije levering te realiseren heb ik ook nog een hete draad snijder aangeschaft (Toolcraft) met diverse hulpmiddelen om styropor zonder irritant afval te kunnen snijden. Ik gebruik de styropor namelijk meer en meer om moeilijke locaties van een ondergrond te voorzien. Dat zal van nu af aan met wat minder irritatie verlopen.

Ook is deze week een late nalevering van Modellbahn-shop Lippe uiteindelijk gearriveerd: twee dubbeldeks bussen van de Schweizer Post. Nu is dan ook het busstation bij het Hauptbahnhof Chur van voldoende bussen voorzien. Een overzicht van alle leveringen in de bijgaande foto.

26 januari 2020

Dit weekend met behulp van smeltlijm en het lijmpistool alsmede modelgips uit de DHZ zaak, een groot aantal van de rotsformaties geplaatst. Eerst heb ik met beitel en mes de gips vormen gescheiden van de oude ondergrond. Dat ging wonderwel goed en redelijk vlot. Daarna door middel van veel passen en meten, snijden en breken de rotsformaties zo natuurlijk mogelijk vormgegeven. De individuele stukken worden met smeltlijm gefixeerd. Als alles op zijn plaats zit, vul ik de gaten en de spleten op met modelgips. Dat is redelijk goed te verwerken, mits je kleine porties tegelijk aanmaakt. Uiteindelijk werkte het voor mij het beste als ik 187 gram gips op 1 dl water voorbereidde. Je hebt dan 15 minuten om het te verwerken en deze hoeveelheid gips krijg je precies weg in die tijd. Nu een paar dagen goed drogen en dan kan ik met beitel, mes en kraspen de rotsformaties verder vormgegeven.

Hiernaast, vanzelfsprekend nog ongeschilderd, een eerste impressie van het resultaat. De grijze stukken zijn rotsformaties van de vorige baan, de Albulabahn. De witte zijn nieuwe stukken gegoten met Hydrocal, maar daar was ik helaas door de voorraad heen. De beige delen, tenslotte, zijn de delen, die ik met modelgips heb opgevuld/aangeheeld.

24 januari 2020

De bestelling van de arcades en de muurplaten, Faller Decoflex, is vandaag op tijd, volgens afspraak, gearriveerd. Een proefplaatsing bepaalt of dit inderdaad is wat ik in gedachten had. het is niet volgens de werkelijkheid, maar bouwen op een zolder onder drie schuine wanden vraagt om ontelbare compromissen. En dit is er een van. Zo op het oog is dit de beste oplossing voor het gegeven probleem. De bovenranden heb ik ook nog van Decoflex plaat voorzien, zodat het geheel er iets meer overdacht/gepland uitziet. De komende dagen toon ik u zeer waarschijnlijk nog het uiteindelijke resultaat.

De afgelopen avonden ben ik bezig geweest om de oude rotsformaties over het berggebied te verdelen. Waarschijnlijk moet ik morgen de rotsformaties opbreken, met een beitel of een mes, zodat ik de formaties beter kan aanpassen aan de ondergrond. Daarnaast heb ik de laatste twee avonden mijn laatste voorraad gips gebruikt om nog een aantal gipsafdrukken van de rotsformaties te maken. In ieder geval morgen meer gips (Hydrocal) aanschaffen en kijken hoe ik de rotsformaties kan fixeren op de ondergrond.

22 januari 2020

Vandaag verder met gipsen. Maar eerst op wat experts wachten voor mijn huis. De buitenzijde en de kruipruimte zijn aandacht voor inspectie vandaag.

Tijdens het wachten maar even wat gesurfd op Internet. Ik ben nog op zoek naar de invulling van de huizen aan de zuidzijde van de Plessur. Daar staat een fraai rijtje huizen, die ik denk ik maar zelf moet gaan bouwen. Daar ga ik de komende tijd maar eens wat aan rekenen en tekenen, na het gipsen natuurlijk.

Na een paar uur gipsen en het verwerken van in totaal 3.0 m2 gipsverband (2 x Noch 60982 en 1 x Noch 60980) zijn de bergen gelijkmatig bedekt. Het werk zit hem eigenlijk niet in het aanbrengen van het gipsverband, maar veel meer tijd gaat er kwijt aan het afdekken van de rails en de omgeving en het naderhand weer opruimen en schoonmaken van de treinzolder alsmede het verwijderen van de drupopelsgips die op verkeerde plekken terecht gekomen zijn. Maar goed na een halve dag hard doorwerken ziet alles er picobello uit. De volgende stap wordt het uitzoeken van de diverse rotsformaties, die ik bij het slopen van de Albulabahn heb kunnen redden en het aanmaken van extra rotsformaties, die op de houten ondergrond geplaatst moeten gaan worden. Die formaties moeten zo dun mogelijk gemaakt worden om geen problemen met de treinenloop te gaan krijgen.

20 januari 2020

Verrast ben ik vandaag over de ongekend vlotte levering door Conrad. Vrijdagavond om 18.00 uur besteld en vandaag om 12.00 uur in huis. Ik kan me dus de komende woensdag weer helemaal aan het gipsen wijden.

Dit weekend ook geconstateerd dat ik echt de site weer eens moet bij gaan werken. Dit "voortgangsblog" werkt wel, maar ik heb in 2018 en 2019 zoveel aangepakt dat het echt weer tijd wordt om de verhalen uit de voortgangspagina's over te gaan zetten naar de andere tabs. Wie weet voor een regenachtig weekend de komende tijd of wellicht op wintersport in de avonduren (?).

19 januari 2020

Helaas bleek de Houtloods geen gipsverband meer op voorraad te hebben, dit bij telefonische navraag. Aanvullen van de voorraad kost drie weken. Dus ik heb mijn heil maar elders gezocht. Bij Conrad de benodigde artikelen besteld en die zijn er woensdag of donderdag. In de tussentijd dus maar verder gegaan met het voorbereiden van de bergspanten. Gister ter hoogte van Chur Sand en vandaag een klein begin bij Langwies. Ik heb niet alleen gewerkt aan de bergspanten, maar ook het emplacement van Chur Sand voltooid. Het deel van het terrein rond de schuren was nog niet van een ondergrond voorzien. Ook dat heb ik vandaag afgerond. Vervolgens heb ik ook het laatste deel van de Plessur vervaardigd en ook nog de loop van de Albula onder het Albula I viaduct. Al met al een productief weekend, niet zoals gepland, maar toch een groot aantal klussen tot een goed einde gebracht.

In eerste instantie was ik van plan de houtzagerij aan de andere zijde van de Plessur ter hoogte van Chur Sand te plaatsen. Helaas kwam ik er bij proefplaatsing achter dat ik geen rekening had gehouden met de railaansluiting. Dus dit werd een moment waarop ik van de werkelijkheid afweek. Ik heb de houtzagerij geplaats naast het station Langwies, in de lus naar Luen-Castiel. Niet volgens de werkelijkheid, maar soms zijn compromissen nodig. Het ziet er best goed uit, het bijbehorende verhaal zal nog geschreven moeten worden.

15 januari 2020

Vandaag had ik weer een hele dag de tijd voor de modelbaan. Gisteravond nog een uurtje bezig geweest met het aanbrengen van horrengaas, zodat ik vandaag met het gipsverband aan de slag kon. Om te beginnen eerst alle rails in de schaduwstations zo goed mogelijk afgedekt met behulp van kranten. Daarna kon het gipsen zijn aanvang nemen. In totaal had ik 3 rollen gipsverband op voorraad. U raadt het al, dat was dus niet genoeg. Helaas was het weer zo slecht dat ik geen puf had om op de fiets naar de Houtloods te gaan, dus dat is een klusje voor komende zaterdag, in de hoop op beter weer. Met de drie rollen (450 x 20 cm per stuk) heb ik overigens al een behoorlijk deel kunnen bedekken. Komend weekend dus de rest van dit deel van de baan.

Na de gipsactiviteiten heb ik ook nog even wat tijd besteed aan wat moeilijke onderdelen. Een deel van de baan, direct na Preda, loopt gedeeltelijk onder een van de dakbalken. Ik heb lang getwijfeld, hoe ik dit aan moest pakken. Vandaag besloten om daar een aantal arcades te gaan plaatsen. Ter voorbereiding heb ik van multiplex een achtergrond/steunmuur gemaakt.

Al werkend kwam ik nog een paar oude onderdelen tegen. Wat nog steeds op de baan rondslingerde was een heel kort viaduct. Dit is het Tischbach viaduct uit de vorige baan, de Albulabahn. Als eerste heb ik de bijbehorende doos erbij gezocht om te zien wat ik nog aan onderdelen had. Dat bleek niet veel te zijn. Wel kwam ik onderdelen van een ander Kibri viaduct tegen. Hiervan heb ik eerst maar twee onderdoorgangen, duikers kun je ze ook noemen, gemaakt voor de Albula, onder Preda, en voor de Plessur onder Langwies. Daarmee kan ik het verloop van beide rivieren op een natuurlijk wijze afwerken. Tijdens diezelfde actie vond ik ook nog een groot aantal brugleuningen. Die kon ik goed gebruiken om het Albula IV viaduct af te werken. Yeah, wie wat bewaart, die heeft wat! Maar eerst moest daar een deel van het brugdek nog gerepareerd worden. Hiervoor is het oude Tischbach viaduct als donor opgetreden. Een van de wandelpaden van het viaduct heb ik gebruikt om een gat in Albula IV te dichten. Daarna zijn de brugleuningen in ere hersteld en is het geheel weer een volwaardig en veilig viaduct.

12 januari 2020

Dit weekend verder gegaan met de bergspanten. De overgang van Preda naar Muot is een veel grotere uitdaging dan ik had verwacht. In feite heb ik daar teveel tunnelingangen op een te klein oppervlak. Daardoor wordt het heel moeilijk om de bergen de juiste profielen te geven. Uiteindelijk heb ik besloten om een deel niet van horrengaas te voorzien, maar daar rotsprofielen op een vlakke ondergrond te plaatsen. Daarmee hoop ik het probleem opgelost te hebben. De multiplex ondergrond, die u op bijgaande foto ziet, wordt binnenkort bekleed met dunne gipsen rotsprofielen.

Tevens dit weekend heel veel proef gereden. Dit was nodig omdat ik me plotseling realiseerde dat ik na het voltooien van het straatspoor nauwelijks proefgereden had. Dit bleek dus wel degelijk nodig. Hier en daar was de vulling tussen de rails te hoog geworden, waardoor de treinen haperden. Met een beitel de vulling gelijk aan de rails gemaakt waardoor de problemen opgelost waren. Daarna moest vanzelfsprekend het straatspoor weer op kleur gebracht worden.

Daarnaast traden er tijdens het proefrijden nog wat problemen op met de wissels. Gedeeltelijk kwam dit door het feit dat ik bij het aanbrengen van het horrengaas niet voorzichtig genoeg gewerkt heb. Losse resten/delen van het horrengaas veroorzaakten kortsluiting. Tenslotte moesten ook nog wat wissels opnieuw geïnstalleerd worden. Vraag me niet waarom, maar na herinstallatie waren de problemen verdwenen!

8 januari 2020

Om te beginnen wens ik alle lezers een heel gelukkig nieuwjaar en de beste wensen voor 2020. Gisteravond ben ik teruggekeerd van een 10-daags verblijf in Zwitserland. Geen aandacht of tijd voor treinen, maar me alleen met skiën bezig gehouden. Het weer was fantastisch en als gevolg daarvan heb ik me dus echt 8 dagen lang alleen op de wintersport gericht.

Na terugkomst vandaag veel achterstallig werk, dus het zal weer even duren voor ik voortgang van de bouw kan rapporteren. Zo'n periode van 7 dagen onverdeelde aandacht voor de modelbaan, als in de week voor kerstmis, komt niet zo vaak voor. Dus vanaf nu zal de voortgang weer wat langzamer verlopen. Maar ik blijf u op de hoogte houden.